Maribor slovenski gradić osvojit će vas u tren oka

Maribor je prekrasan grad Slovenije koji osvoja srce u tren oka.
Maribor je drugi najveći grad u Sloveniji je kulturni, ekološki, sveučilišni i ekonomski centar u jugoistočnoj regiji države, odnosno u dijelu slovenske Štajerske. Grad leži u centru Europe, a rasprostire se pod prekrasnim zelenim Pohorjem te obalama Drave, na mjestu gdje se dodiruju pet regionalnih jedinica.

Prekrasan grad već se godinama ponosi svojom burnom poviješću ali i bogatom vinskom i kulturnom tradicijom. Njegovo prvotno ime Marchpurg moglo se pronaći već u 12. stoljeću te sva burna događanja koja su se događala u gradu, ostavila su mnogobrojne spomenike koji danas pišu njegovu povijest.

Osim što je grad studenata i bogate arhitektonske baštine, Maribor je poznat kao i grad sporta. U ovom gradu i u okolici održavaju se većina vrhunskih međunarodnih događanja, među kojima se može pronaći i održavanje svjetskog kupa u skijanju, na mariborskom Pohorju.

2012. godine grad Maribor dobio je titulu – Europska prijestolnica kulture.

grad
 

Znamenitosti i turističke atrakcije grada Maribora

Dvorac Maribor – Mestni grad

Prekrasan i jedinstveni dvorac sagrađen je u 15. stoljeću od strane Friderika II.

Danas se u njemu može pronaći Zavičajni muzej, koji će Vam pružiti niz vrijednih zbirki starih nekoliko stoljeća, a među njima možete pronaći regionalne nošnje, predmete koji predstavljaju različite cehove, vinarske alate, horde slikarskih i kiparskih ostavština.. Najzanimljivije atrakcije u dvorcu su upravo barokno stubište, viteška dvorana i strop koji je oslikao Jožeš Gebler.

Plague Pillar – stup kuge

Na sredini Glavnog trga, koji je nekada predstavljao Mariborsko mjesto za razmjenu trgovine, možemo pronaći izvanredni stup kuge, koji je dizajnirano Jozef Straub i podignuo ga 1743. godine u spomen na tešku kugu, koja je pogodila Maribor oko 1680. godine i usmrtila jednu trećinu stanovništva.

Plague_1
 

Lent najstariji dio Maribora

Najstariji dio grada, koji je inače poznat po svojoj najstarijoj vinovoj lozi poznat je i po Jevrejskom dijelu grada, njegovom trgu i staroj sinagogi. Ovaj prekrasni dio grada po cijelom dijelu krase srednjovjekovne kule koje se nalaze u starim ruševinama i zidovima Lenta.

Stara Loza

Jedan od najstarijih živućih primjera plemićke loze, koja postoji na našoj prekrasnoj planeti. Upravo je ona, s više od 400 godina starosti, ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu.

Ova najstarija loza simbolizira bogatu vinsku kulturu u Mariboru te danas uz nju ponosno stoji i muzej nazvan Hiša stare trte (Kuća stare loze), uz čiji zid i danas raste. Svake godine vino se puni u autentične boce, koje dizajnira umjetnik Oskar Kogoj. Neke od dragocjenih primjeraka vina iz Stare loze dobili su Američki predsjednik Bill Clinton, Brad, Pitt, Dr.Janez Drnovšek, Papa Benedikt XVI i mnogi drugi.

stara trta
 

Smještaj i hrana

Jedan od najboljih hotela u cijelom gradu je upravo Hotel Habakuk kojeg Vam toplo preporučujemo. Hotel s pet zvjezdica ponudit će vam tijekom cijele godine vrhunsku uslugu, pristupačne cijene ali i luksuz. Ovaj veličanstveni hotel jedan je od vodećih medicinskih i wellness centara u regiji. Na raspolaganju imate bazene, saune, wellness usluge, kongresni centar ali i tri restorana i dva bara gdje ćete moći uživati u najboljim i jedinstvenim autentičnim jelima iz Štajerske, kao i vrhunskim domaćim vinima.

Hrana u Mariboru je često usmjerena na mesto, te se tipičan obrok može sastojati od jednostavne juhe s tjesteninom, kobasicama, gulašima ili odrezcima mesa u pratnji s krumpirom i salatom. Specijaliteti su im upravo slane knedle koje najčešće poslužuju, a najviše vole kombinirati jela s piletinom ili morskim plodovima, koja su jako popularna za turiste.

Neki od bolji restorana su Treh Ribnikih, Toti Rotovž i Gril Ranca, a za svaku preporuku je Gostilna i hotel Maribor. Upravo i u Mariboru možete probati zeleno pivo. Prilično neobično ali je zaista zelene boje i odličnog je okusa.

Habakuk
 

Gradska povezanost

S obzirom na to da je Maribor mali grad, najlakši prijevoz je autobus, auto ili bicikl. Za turiste najpopularniji je autobus broj 6. jer vas upravo on vodi ispod planine Pohorje, gdje možete uživati u hotelima, različitim aktivnostima, restoranima i mnogim drugim stvarima.

Također možete naručiti i taxi koji je dostupan 0/24 te postoje više kompanija koje pružaju normalne cijene, a ne neke od njih su Taxi Micro, Taxi Štajerka, Taxi Plus.

taxi
 
Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button