Marija Pujo Tadić – liderica klimatskih promjena i predstavnica Hrvatske koja osvaja snagom i sjajnim rezultaima u cijelom svijetu

Nakon niza pokušaja konačno smo uspjeli naći trenutak da porazgovaramo sa našom prvom i jedinom Klimatskom lidericom koja je „pionir“ u području klimatskih promjena i politika u Republici Hrvatskoj.
Marija Pujo Tadić međunarodna je stručnjakinja iz područja Klimatskog prava i politika ali i ESG-a, Klimatska liderica, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA) ali i Ambasadorica Europske komisije za European Climate Pact.

Povod ovog razgovora bio je veliki uspjeh za nju osobno ali i za Hrvatsku klimatsku diplomaciju jer je nedavno odabrana kao stručnjakinja da moderira panel na velikoj NATO Konferenciji – NATO Savez najjača je međunarodna obrambena organizacija na svijetu.

marija pujo tadic predstavnica hrvatske za klimatske promjene co2

NATO – Industrijski forum, koji su zajednički organizirali NATO savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT) i Odjel za ulaganja u obranu, kao glavni događaj na strateškoj razini, ugostio je 800 sudionika i više od 235 čelnika industrije 24. i 25. listopada u Stockholmu, Švedska s namjerom potaknuti otvoreni dijalog s industrijom u svrhu inovacija i razvoja sposobnosti unutar NATO-a.
Tema za 2023. godinu bila je „Zajedničko suočavanje s novom strateškom realnošću“.

marija pujo tadic nato predstavnici

W:Recite nam gđa Pujo Tadić kakve veze ime NATO savez koji je prije svega najjači međunarodni obrambeni i sigurnosni savez sa ovom zelenom i klimatskom temom?

Prije svega zahvaljujem na pozivu na razgovor. Kao što ste sigurno i sama primijetila Klimatske politike polako ulaze u sve pore društva na svim razinama, kako na globalnoj tako i Europskoj pa i nacionalnoj, ali jednako tako ulaze i u sve sektore u posljednje vrijeme putem ESG-a poslovna zajednica i financijski sektor uključeni su također u Zelenu Agendu i trude se uhvatiti korak sa svim promjenama koje ih očekuju.

NATO savez također podržava razgranata obrambena industrija i kompanije koje se bave proizvodnjom oružja sa kojima je čvrsta povezanost i bez kojih NATO ne bi mogao funkcionirati.

Iz toga se neophodno nameće i nekoliko važnih pitanja a prije svega kako bi se obrambena industrija trebala prilagoditi kako bi osigurala održivi priljev kapitala i pristup uslugama u financijskom krajoliku koji je sve više svjestan ESG-a.
Kako bi mogla izgledati sredina, gdje su ESG kriteriji zadovoljeni bez ugrožavanja obrambenih sposobnosti i operativne spremnosti oružanih snaga?

marija pujo tadic klimatske aktivnosti i promjne hrvatska

W:Koja bi bila uloga NATO-a, nacija i industrije? Tko je sve sudjelovao na panelu koji ste moderirala?

Bilo mi je zadovoljstvo i čast moderirati važan ESG panel, te raspravljati o implikacijama koje ESG ima na obrambenu industriju i istraživati područja od zajedničkog interesa na NIF23, i želio bih zahvaliti sjajnom timu iznimnih ljudi i izvrsnih panelista: Hortense Bioy, CFA BIOY, globalna direktorica istraživanja održivosti, Morningstar; Raffaella Luglini, voditeljica održivosti, Leonardo; Kris PEETERS, potpredsjednik, Europska investicijska banka (EIB); Jan Pie glavni tajnik Udruge europske zrakoplovne, sigurnosne i obrambene industrije (ASD) i član odbora ICCAIA – Međunarodnog koordinacijskog vijeća udruga zrakoplovne industrije; Rudy PRIEM, predsjedavajući NATO industrijske savjetodavne skupine (NIAG) i član tima za odnose s međunarodnim vladama u RTX-u.

Hvala cijelom hashtag#NATO i hashtag#OTAN timu na čelu s Jensom Stoltenbergom i Philippeom Lavigneom na odličnoj suradnji: Lazar Liviu, dr Vlasta Zekulić, Petra Furdek, Oana Lungescu Bob Bowman i Yes ….
„Možemo – Hoćemo“ – ZAJEDNO!

marija pujo tadic NATO panel

W: Koji su zaključci donijeti na gore postavljena pitanja?

Rasprava na panelu je bila izvrsna jer su sudionici mogli čuti konkretne odgovore na postavljena pitanja a zaključci koji su uslijedili iznimno su korisni za cijelu industriju.

Prije svega zaključeno je da bi trebalo uskladiti način na koji se izračunavaju ESG rezultati, te da su potrebni mjerljivi kriteriji.

Financijski akteri, vlade, NATO i obrambena industrija trebali bi obnoviti raspravu i pronaći način za pomirenje izazova održivih financija i transatlantske sigurnosti.

U principu cijela zajednica pa i NIAG-a ( članovi NATO industrijske savjetodavne skupine) kao i ICCAIA (međunarodno koordinacijsko tijelo i udruženje zrakoplovne industrije) koji obuhvaćaju preko 5000 kompanija spremna je odgovoriti na ovaj izazov sa svim dionicima, od donositelja politika i odluka, civilnog društva, nevladinih organizacija, financijskih službi, do akademske zajednice i istraživačkih centara.

Također, sudionici su vrlo brzo zaključili da bez obzira na industriju, oni koji preuzmu vodstvo u ESG-u imat će bolje rezultate od konkurenata, pozicionirati se kao tržišni pokretači i stvoriti novu vrijednost za dionike.

W: S obzirom da ste u ovom području već godinama da li bi mogli računati i na Vašu pomoć u toj transformaciji?
Svakako, s obzirom da je naš Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA) osnovan prije 12 godina i prvi smo u Republici Hrvatskoj ali i cijeloj regiji fokusirani isključivo na klimatsko pravo i politike svojevrsni smo HUB klimatskih politika i stručnjaka koji u tome sudjeluju, te također prvi smo prije 3 godine započeli sa educiranjem iz područja ESG-a i zahvaljujući našim partnerima na međunarodnoj razini započeli smo sa prvom međunarodnom edukacijom iz područja ESG-a za poslovni i financijski sektor.

Često nas pozivaju na suradnju i Vlade raznih država ali nam je jako drago da smo prepoznati i u NATO savezu jer je to ipak najjači međunarodni obrambeni savez u kojeg su uključene (sada zajedno sa novopridošlom Finskom) 31 zemlje svijeta.

NATO konferencija marija pujo tadic klimatske promjene

W: Koji su Vaši planovi za ubuduće s obzirom da Vas zbog ove teme koja je sada postala više nego aktualna „razapinju“ na sve strane svijeta?

Što se tiče mene osobno slijedeće mi je najvažnije dobro zastupati i predstavljati Republiku Hrvatsku na COP28 – Konferenciji stranaka Okvirne konferencije Ujedinjenih naroda o promjeni klimi koja se ove godine u razdoblju od 30.11. do 12.12. održava u Dubaiju- UAE, gdje sam članica službene delegacije Republike Hrvatske na pregovorima.

Pripreme su trajale cijelu godinu i mislim da smo spremni za nove izazove cijeli naš tim, a nekako me veseli i najdraže mi je kad sve ono što radim bude vidljivo i identificira se i sa našom prelijepom domovinom, onda sav moj rad i odricanje dobiva još veći i značajniji smisao.

Što se tiče našeg Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA) i dalje ćemo poticati kompanije i financijski sektor na brže uključivanje u klimatske politike i brži prelazak na niskougljično održivo gospodarstvo, posebice ćemo informacije „ iz prve ruke“ dijeliti sa kompanijama u našem članstvu koji već jesu predvodnica u zelenoj tranziciji i uživaju izvjesni reputacijski ugled u tom smislu.

W: Imate li neku poruku za kraj?

Moju poruka bi bila upravo ona koju je imao i cijeli NATO forum a što je ujedno i moto naše IICA-e: „Možemo i hoćemo, ZAJEDNIČKI“ – samo zajedno možemo se nositi s posljedicama klimatskih promjena i zato pozivam sve da se uključe, svatko sa svojim pa makar i malim doprinosom.

Uz dopuštenje tekst i fotografije: Marija Pujo Tadić

Facebook Like Button