Mauritanija

Zapadnoafrička država visokog sigurnosnog rizika izaziva ljubitelje pješčanih dina i nepreglednih prostranstava.

Mauritanija se prostire na oko milijun četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Graniči sa Zapadnom Saharom na sjeveru, s Alžirom na sjeveroistoku, s Malijem na istoku i jugu, te sa Senegalom na jugozapadu. Na zapadu, pak, ima izlaz na Atlantski ocean. U Mauritaniji prevladavaju nizine i nizinske uzvisine (najviši vrh Kediet Ijill – 915 m), odnosno pustinja Sahara u sjevernom i središnjem dijelu.

U zemlji živi oko 3 milijuna stanovnika, od čega je čak 75 posto pripadnika naroda Maura – nomadskih stočara sjeverozapadne Afrike. Ne čudi stoga što se stočarstvom bavi većina populacije, dok je poljoprivreda moguća samo u jugozapadnom dijelu zemlje, uz obale rijeke Senegal.

Bilo bi dobro proučiti običaje i zakone neke zemlje prije nego što u nju putujete. Mauritanija je primjerice, islamska republika u kojoj se homoseksualizam kažnjava smrću! Poštujete tradiciju mjesta, pa naučite nekoliko riječi na arapskom, koristite se desnom rukom (jer se lijeva smatra nečistom), a žene bi, primjerice, uvijek trebale biti u pratnji drugih osoba.

Glavni grad – Nouakchott – smjestio se na obali Atlantskog oceana, a smatra se i najvećim saharskim gradom južno od Atlaskog gorja.

Mauritanijska kuhinja temelji se na tradicionalnim okusima zapadnoafričke gastronomije. Ipak, ovdje ćete moći pojesti i zapadnjačke pizze, hamburgere i sličnu hranu. Imajte na umu da je ovo islamska zemlja u kojoj je zabranjena konzumacija alkohola, te da ne smijete sa sobom nositi alkoholna pića. Umjesto toga – pijete čaj, čija je kultura ispijanja ovdje izrazito raširena.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Mauritaniji:
  1. Glavni grad

Istražite najveći grad Mauritanije. Nouakchott se diči s prekrasnim plažama uz obalu Atlantskog oceana koje jednostavno morate posjetiti. Razgledajte i središnju džamiju ili se uputite na glavnu gradsku tržnicu na kojoj možete kupiti mnoštvo tradicionalnih mauritanijskih rukotvorina.

  1. Jahanje na devi

Posjetite Chinguetti u sjevernom saharskom području koji datira iz 13. stoljeća. Nekoć je ovaj grad bio središte trgovačkih ruta, te je sačuvao kolekciju građevina zanimljive arhitekture tog doba. Izvan grada možete istražiti i prekrasne pješčane dine. Unajmite devu i vodiča i pustolovina može započeti.

  1. Oko Sahare

Ljubitelji geoloških čuda posjetit će Richat, ili takozvano Oko Sahare, koje se nalazi na jugozapadu zemlje nedaleko grada Oudane. Riječ je spektakularnoj formaciji s promjerom oko 48 kilometara (vidljivoj čak i iz svemira!) za koje se vjeruje da je nastala nakon udara meteora. Nova istraživanja pak pokazuju da je Oko Sahare produkt izdizanja tla i erozije.

  1. Pecački raj

Ljubitelji pecanja, ali i promatranja rijetkih afričkih ptica uputit će se u drugi najveći grad Mauritanije – Nouadhibou. Riječ je o gradu koji se prostire na istoimenom poluotoku što leži uz Atlantski ocean.

  1. Šarolika arhitektura

Razgledajte selo Tichitu, koje se smjestilo na jugozapadu zemlje, podno visoravni Tagant – i njegovu neobičnu arhitekturu. Naime, sve su nastambe izgrađene od šest vrsti višebojnog kamenja, koje ne možete vidjeti nigdje drugdje, te su pod zaštitom UNESCO-a.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: arapski
Religija: islam
Valuta: mauritanijska ouguja (MRO)
Viza: potrebna – raspitati se možete u Veleposlanstvu Islamske Republike Mauritanije u Berlinu (Kommandantenstrasse 80, tel: +49-30-2065883; e-mail: ambarim.berlin@gmx.de)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Mauritanije jest Nouakchott International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno. Ipak, ovdje postoji velika opasnost od zaraze malarijom, pa valja poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od siječnja do svibnja.
Smještaj: Hostel Auberge Menata i hotel Mercure Marhaba dobar su odabir u glavnom gradu.
Restorani: El-Bahdja i Le Mediterraneen u glavnome gradu, siguran su odabir.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na veliki rizik putovanja u zemlju zbog nepredvidljive sigurnosne situacije, odnosno djelovanja terorističkih grupa. Osobito valja pripaziti u istočnim i sjevernim provincijama Tiris Zemmour, Adrar, Tagant i Hodgh el Chargui, u zapadnim provincijama Dakhlet-Nouadhibou i Inchiri, te uz granicu s Malijem i Alžirom.
Pijte isključivo flaširanu vodu i pijte je često. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Attila JANDI / Shutterstock.com (ljudi)

Facebook Like Button