Moringa mega izvor vitamina i proteina

Smanjite stres i ojačajte imunitet vašeg organizma uz čudotvornu biljku moringu koja je izuzetno bogata nizom vitaminima i mineralima.

Čudesno drvo moringa dolazi s prostora zapadne Indije, a sadrži mnogobrojna nutritivna i ljekovita svojstva koja se mogu koristiti u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja, kvalitetnije prehrane životinja ili čak uzgoja biljaka. Moringa, latinskog naziva Moringa Oleifera, je drvo koje u prosjeku naraste od 5 do 10 metara.

Drvo uspijeva u toplijim krajevima diljem svijeta s tropskom i suptropskom klimom. U manje toplijim krajevima može se uzgajati kao jednogodišnja biljka.
Dobro podnosi sušu te nije previše zahtjevno, a svoju primjenu našlo je u preventivnoj sadnji kod sprječavanja erozije tla i u drvnoj industriji.

Pripravci od ovog drveta spominju se još u drevnim ayurvedskim spisima kao lijek za veliki broj bolesti. Osim u prehrambene i medicinske svrhe dijelovi biljke koriste se i u kozmetičkim preparatima kako za kosu tako i za kožu.

moringa-2

Ljekovita svojstva moringe

Od drveta moringe koriste se, u razne svrhe, listovi, kora drveta, cvjetovi, sjemenke, korijen i plodovi u obliku mahune. Listovi se mogu konzumirati svježi, kuhani, sušeni ili u prahu, a sjemenke se prešaju za proizvodnju ulja, mogu se kuhati ili se koriste samljevene u prahu. Cvjetovi se koriste u pripremi čajeva ili u pripremi jela.

Lišće je najhranjiviji dio biljke a nevjerovano zvuče podaci da u sebi sadrži 7 puta više vitamina C od naranče, 4 puta više A vitamina od mrkve te 4 puta više kalcija od mlijeka i dva puta više proteina od jogurta.

Također u sebi sadrži značajne količine vitamina B te željeza, magnezija i kalija.
Listovi ove fantastične biljke pravi su izvor prirodnih antioksidanata.

moringa-1

U kulinarstvu diljem Azije najčešće se upotrebljava lišće, mlade mahune i cvijeće, a na Haitiju se pije čaj od cvjetova Moringe. Trenutno je najveća zemlja izvoznica proizvoda od moringe Indija, a inače se uzgaja još u Tajlandu, Filipinima.

https://www.youtube.com/watch?v=DXDSksjGNCA

Neke od zdravstvenih poteškoća koja se mogu ublažiti korištenjem pripravaka moringe:

> Sok od cvijeća moringe pomaže kod stabiliziranja krvnog tlaka i urinarnih problema
> Oblog od lišća služi za sprječavanje krvarenja iz površinskih rana
> Čaj od lišća dobar je za probleme s čirevima i proljevom
> Sirove mahune poboljšavaju rad jetre
> Kora drveta koristi se za otvaranje apetita
> Sjeme se upotrebljava kod problema s prostatom i kao afrodizijak

Moringa Oleifera

Izdvojeno

> U Omanu seljani koriste ulje kao miris, zatim kao ulje koje hrani kosu, ali ga konzumiraju i kod trbušnih tegoba
> U Senegalu i dijelovima Indije istucani korijen miješa se sa solju te ga se smjesa koristi kao topli oblog za ublažavanje reume
> Ulje može služiti u preciznoj mehanici za podmazivanje mehaničkih dijelova unutar satnih mehanizama

Piše: Wish.hr
Fotografije: Mauricio Mercadante

Facebook Like Button