Mlado vino portugizac i sir na festivalu u srcu Zagreba

Svi ljubitelji finog mladog vina portugisca i domaćih tradicionalnih proizvoda ovih će dana studenog uživati u centru Zagreba, gdje će desetak Plešivičkih vinara predstaviti mladi Portugizac, prvo vino iz ovogodišnje berbe koje nam dolazi na tržište.

Portugizac je poznato hrvatsko mlado vino, a riječ je o crvenoj sorti koja miriše i ima okus jagode, kupine i višnju.
Portugizac je vino koje nije pogodno za odležavanje već se radi tako da bude prikladno za brzu potrošnju.

vino čaša

Ovo fino mlado vino savršeno se sljubljuje uz fini domaći buncek, krvavice ili pečenice s kiselim zeljem zatim, također tipičnim zimskim jelom kao što je grah s repom, ali je izvrstan i uz martinjsku patku, a od deserta najviše paše uz vruće pečene kestene.

UDRUGA SIREK

Gdje i kada na kušanje vina i sira

Ništa tako dugo i tako dobro ne povezuje Zagrebačku županiju i grad Zagreb kao sir i mladi portugizac.
U organizaciji Udruge Portugisca Plešivica i Udruge malih sirara “Sirek” uz potporu Zagrebačke županije, održat će se Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva Zagrebačke županije, od 5. do 8. 11. 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, od 10 do 18 sati.

Panorama PLEŠIVICA_1920x500-1

Osim što se Portugizac u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima, jako lijepo se slaže i sa sirevima.

Da je tome tako, posjetitelji će se moći uvjeriti na licu mjesta i okusiti razne sirarske delicije sirana Šestak i Kusanovec te doživjeti harmoniju i sklad s vinima Plešivičkog vinogorja ali i uvjeriti se u kvalitetu domaćih mliječnih proizvoda „Ceste sira Zagrebačke regije“.

Udruga malih sirara Zagrebačke županije »Sirek« ovom će prigodom dodijeliti nagrade siranama koje su na ocjenjivanju u Buzinu osvojile 10 zlatnih, 5 srebrnih i 1 brončano odličje.

Među izlagačima su: PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado i Stanišić Franjo.

Portugizac Plešivica Selection

Da je portugizac zajednička robna marka i tradicija koja nas povezuje, deset članova iz Udruge Portugizac Plešivica – Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

Oni su udružili svoje snage i pokrenuli zajedničku proizvodnju portugisca od posebno odabranog grožđa s najboljih položaja te proizveli 1300 litara koje će na tržištu ponuditi pod zajedničkim nazivnikom – Portugizac Plešivica Selection.

Na veselje zaljubljenika u vino, nakon Festivala portugisca i sira, Plešivički vinari najavljuju i atraktivnu proslavu Martinja – blagdan Svetog Martina, zaštitnika vina, vinove loze i vinogradara, pa nam tako jesen svima postaje toplije i zabavnije godišnje doba.

Dobro nam došli!
Udruga Portugizac Plešivica & Udruga malih sirara Zagrebačke županije “Sirek”