Moć u čaši osjetite uz Plavac Tihe Braće, Vinum Levius 2018

Ljetne večeri znaju biti tako opojne, tako moćne, baš kao i ovo sjajno vino koje će ih učiniti još ljepšima, pogotovo ako ih provodite u dobrom društvu.

Predstavljamo vam u Top 5 crnih vina, u specijalu Ljetujmo u Hrvatskoj pijmo hrvatsko, plavac koji ćete poželjeti pijuckati još dugo nakon što prođe ljeto, jer će biti sjajan uz brojna jela tijekom cijele godine, a i odlično društvo za sva vaša druženja ili opuštanje na kraju dana.

crno vino plavac tihe brace senjanovic

Plavac Tihe Braće, Vinum Levius 2018., Vina Senjanović, Vis
O vinu …

Viški plavac mali svoj pravi, izvorni “okus” pokazuje u bocama vinarije Senjanović. Moćan, a pitak, slojevit, punoga okusa – to je Plavac Tihe Braće, Vinum Levius 2018 .

Tamno crvene je boje sa smeđim nijansama, voćnih mirisa šljive i višnje, čokoladnih nijansi – podsjeća na griottu. Ako ga u čaši malo zavrtite/provrtite prije konzumiranja osjetit ćete i nježnu notu dima.

Vino je suho, harmonično, mekano i trajno. Iako su alkoholi 14%, skladno su uklopljeni, pa ne grije previše kada se pije. Loze plavca maloga vinarije Senjanović uspijevaju u Tihobraće Polju, većinom na pijesku. Grožđe se bere ručno, slijedi pet dana maceracije, odležavanje u barrique bačvama od 225 l (novim i starima) najmanje godinu dana, dodatno odležava u inox tanku i naposljetku u bocama.

Ide na tržište tri godine nakon berbe, jer je potražnja velika, a bilo bi idealno da odleži još 2 godine u bocama. Stoga, kupite zalihe, pijuckajte povremeno, a ostavite nešto i u podrumu, pa otvorite za par godina, da osjetite plavac mali na vrhuncu!

Kako ga piti?

Polako uživati uz ljetnu večeru, na terasi, uz večernji maestral. Servirati na temperaturi od 16-18°C (ljeti se vino može rashladiti – staviti 2 sata u hladnjak, prije konzumiranja).
Preporuka čaše: Riedel Vinum Syrah, čaša koja će naći ravnotežu živahnih tanina i voćnosti.

plava riba srdele ribice

Uz ljetni zalogaj?

Plava riba, srdela na sto načina.;) Carpaccio od srdele, otkoštene pohane srdele, srdele punjene smjesom bosiljka, badema, sira, češnjaka, – i srdele na gradele.

Crtica o sorti …

Plavac mali je najrasprostranjenija vinska sorta u svim vinogorjima podregije srednje i južne Dalmacije s otocima, osim u neretvanskom.

To je izvorna dalmatinska sorta, kojoj je rodnost redovita i obilna, a otpornost na plamenjaču i pepelnicu dobra. Najpoznatiji plavci nastaju na južnim položajima, a pelješki položaj Dingač je prvo hrvatsko (1961.), a Postup drugo zaštićeno vino (1967.) pa i taj podatak govori o njihovoj izuzetnoj kakvoći.

Najstariji pisani spomen imena Plavca malog – u knjizi „Der Weinbau des Oesterreichischen Kaiserthums“ (Vinogradarstvo Austrijskog carstva) iz 1821. Franc X Trummer spominje ga 1841. pod imenom „Palvanz mali“.

Evidentiran je i ucrtan u mapu vinograda Državne voćarsko-vinogradarske škole u Klosterneuburgu kraj Beča – s imenom Plavaz piccola (1870.- 1874.) Najstariji vinograd najvjerojatnije se nalazi u Dolu, na otoku Hvaru, a posebno mekani i pitki plavci dolaze iz viških polja, među kojima se ističe Tihobraće polje.

vinar senjanovic

Zanimljivost o vinariji!

Viška vinarija Senjanović, poznata je po vrhunskim vinima (vugava, plavac mali, kuč) koja nastaju od grožđa s viških pješčanih polja. Vinariju je osnovao Milan Senjanović, preselivši se iz Splita na Vis, gdje je 2003., u „Tihobraće polju“, kupio zemlju, posadio vinograde i posvetio se vinogradarstvu i vinarstvu sa suprugom.

Danas imaju vinograde na 3ha, a ukupna godišnja proizvodnja je oko 15.000 butelja vina. Ova obiteljska vinarija vezana je uz vinograd u svim etapama razvoja loze te svi članovi obitelji pomažu u obradi vinograda.

Sin Ante Senjanović osmislio je logo i prvotne etikete koje su nedavno dobile svoj redizajnirani “look” u suradnji s talijanskom dizajnericom Benedettom Agostoni.

I plavci su tako dobili novo nazivlje – Plavac mali Levius 2018 svojim latinskim pridjevom levius (lakše, hitrije, okretnije) označava Senjanovićev plavac mali koji je malo lakšega tijela i “hitrije” se pije, a Plavac mali Plenum 2019 kiti se latinskim pridjevom plenum (puno, krupno, na broju) te tako označava snažno i moćno vino, punoga tijela – u kojemu se polako gušta.

Uz plavce i vugavu, zanimljivost vinarije jest monosortno bijelo vino Kuč, od istoimene sorte, koje se najčešće prerađivalo s drugim sortama, a Senjanovići su ga vinificirali samostalno te ga stavili u butelju 0,75 te mu tako dali važnost u svojoj ali i otočkoj ponudi vina, stavuvši ga uz bok vugavama po kojim je Vis najpoznatiji.

vinograd senjanovic vinarija

Gdje ga kupiti?

U vinariji te u vinotekama Vivat fina vina i Wine & friends u Zagrebu, Terra u Splitu! Kušajte ga uskoro, u rujnu, u restoranima Batak u posebnoj ponudi vina vinarije Senjanović.

Adresa vinarije:

SENJANOVIĆ VINA, Stontica 21, Vis
E mail: senjanovic.vina@gmail.com
Facebook
Instagram

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button