Moj ekološki dom

Wish vam sugerira nekoliko prijedloge kako možete svoj dom pretvorili u ekološki prihvatljiv.

Živimo u vremenu kada se najveća pozornost na globalnoj razini posvećuje ekološkim problemima. Dok neki stručnjaci smatraju da smo danas izloženi prevelikoj količini informacija vezanih za zaštitu okoliša, s druge strane stoji teza: “Nije li to mala cijena kada je zaštita okoliša u pitanju?” Koliko puta ste sami čuli rečenicu: “Imamo samo jedan planet, a živimo i ponašamo se kao da imamo dodatan planet na raspolaganju?” Koliko god vam više ova rečenica izlizano zvučila, sva istina se nalazi u njoj. Pravo pitanje je što smo mi sve spremni učiniti kako bi pomogli u njegovom očuvanju? Što biste učinili vi osobno? Bombardirani smo s toliko savjeta kako se ekološki osvijestiti, da smo već pomalo zbunjeni. Najbolje je započeti od vlastitog doma, a na što biste pritom trebali obratiti pažnju može pronaći ovdje.

Danas je više nego ikada važna kvalitetna izvedba prilikom izgradnje ili obnove kuće. S obzirom na činjenicu da je emisija stakleničkih plinova po glavi stanovnika u razvijenim zemljama svakim danom sve veća, svatko od nas treba pomoći u smanjenju svog ugljika. Ima li boljeg načina za to nego u okviru vlastitog doma? Kućanstva stvaraju gotovo petinu cjelokupne količine stakleničkih plinova, a jednostavni savjeti poput ovih pomoći će vam u smanjenju emisije štetnih plinova, ali i potrošnje energije.

Ovoga puta s Vama ćemo proći kroz odabir lokacije i veličinu samoga doma.

Odabir lokacije i veličina doma.

Ako razmotrite udaljenost svojeg budućeg doma od javnog prijevoza, škola, trgovina i posla, možete značajno smanjiti potrebu za automobilom i pritom uvećati vrijednost svoje nekretnine. Zdravijem svijetu, a i vama osobno, bit će bolje ostavite li automobil kod kuće i počnete se služiti javnim prijevozom, te pratiti djecu u školu i iz škole. Unajmljujete li, obnavljate ili gradite kuću ili stan, tražite predgrađa s vrtovima, zelenim površinama, dobrim pristupom parku kako biste povećali kvalitetu svog svakodnevnog života.

Pritom imajte na umu da velika kuća podrazumijeva više namještaja, rasvjete i općenito veće troškove održavanja. Budite realni u procjeni svojih potreba i koliko vam soba zaista treba. Prepoznajte mogućnosti i ograničenja zemljišta. Pravokutne su čestice općenito bolje u smislu iskoristivosti zemljišta, dok ukošene ili strme zahtijevaju više kopanja i ravnanja terena.

Autorica: Monika Jurina
Slike : Shutterstock

Facebook Like Button