Molim čašu Chablisa

Kao saommelieru najdraži su mi izazovi pronaći za gosta vino koje će ga oduševiti i koje će poželjeti kupiti nakon što proba čašu.

Kako se ono kaže, kad baš pogodim u ˮsriduˮ. A, kada se gost odluči za probati nešto drugačije, suho, mineralno, s notama kremena, citrusa, zelene jabuke,i mirisima morskog kamenja, znam da je pravi izbor za njega Chablis iz francuske Burgundije. Možda ni neće znati što ga je to tako savrešeno čisto i voćno snašlo u čaši.

Burgundija je francuska regija koja je svijetski poznata po svojim sjajnim pinot noirom i chardonnayom. Zbog sjajnog spoja promjenjive kontinentalne klime i miješanog i komleksong tla, dobijaju se najveća bijela i crvena vina. Neka od najpoznatijih vinogorja su Chablis, Cote du Nuits, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnaise i Beaujolais.

Chablis se nalazi na sjeveru Burgundije, negdje oko dva sata vožnje od Pariza. Sinonim je za bijela vina čije se vinove loze prostiru i kite mineralnim i voćnim chardonnayom. Vino Chablis je čistog okusa i mirisa te je prepoznatljiv najviše zbog svoje mineralnosti. Sočan je, oštrijeg prepoznatljivog okusa sa većim sadržajem kiselina. Chablis iz Grand cru zona imaju potencijal starenja između osam i deset godina. Ostala burgundijska vina iz sorte chardonnaya koja ne dolaze iz Chablisa prepoznatljiva su po tome što su njegovana u drvetu, najčešće hrastovom. Zbog toga imaju jedan drugačiji, kremastiji i masniji prizvuk.

Postoji nekoliko različiti kvaliteta Chablisa. Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand Cru. Petit Chablis je jedan od bazičnih Chablisa i dobar je za početak ako ste tek krenuli u osvajanje okusa Chablisa. Sama oznaka na boci Chablis nam govori da je vino iz bilo kojeg područja Chablisa koje je poznato i kao ˮVillage wineˮ.

Najbolji Chabli prepoznat ćete ako na sebi ima oznaku Premier Cru ili Grand Cru. Chablis Premier Cru je odličan chardonnay koji je velike kvalitete i dolazi iz jako dobro pozicioniranih vinograda. Neki od odličnih Premier Cru Chablisa su na primjer Lechet, Fourchaume, Montmains, Vaillon, Monts de Milieu i drugi… U Chablisu je sedam vinograda koji nose oznaku Grand Cru. Vina iz Grand Cru zona su najveća klasificirana vina iz vinograda : Les Clos, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Bougros i Blanchot. Kako bi uživali bocama Grand crua, morat ćete odvojiti nešto više novaca nego da pijete Premier Cru vina. Cijene su visoke i zbog toga što proizvodnja boca nije prevelika. Vina su puno kompleksnija i u načelu imaju duži potencijal starenja gdje odležavanjem i zrenjem poboljšavaju svoje osobine.

Neka od najvažnijih proizvođača Chablisa su koja možete pronaći i u našim vinotekama su :
Domaine Laroche
Guy Robin
Domaine Christian Moreau Pere & Fils
Jean Marc Brochard
Louis Michel
Joseph Drouhin
William Fevre

Ako još niste u vašem omiljenom restoranu ili vinoteci kupili ili probali Chablis, sada je pravo vrijeme da kažete, ˮMolim čašu, pardon, bocu Chablisa ˮ.

Tekst: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografija: ShuterStock