Monika Kos i Stella Fortuna

Ljubav prema kolačima isključivo s područja Velike Britanije udružila je dvije prijateljice i vrhunske slastičarke u posao iz njihovih snova. U ovom intervjuu predstavljamo vam Moniku Kos i Stella Fortunu koje žele ponuditi nešto novo od delicija u Hrvatskoj te uskoro otvaraju i svoju slastičarnicu u Zagrebu za koje obje žele da bude mjesto na koje će ljudi doći uživati u finim kolačima, kavi, šampanjcu, popodnevnim čajankama i druženju.

Slastičarna će se zvati Cup & cake, a dok traje uređenje prostora u Vlaškoj 45 dvije obožavateljice britanskih delicija izrađuju vrhunske tradicionalne “British cakes” po narudžbi.

cup-cake-1

W: Kako biste javnosti predstavile sebe te kako ste krenule s poslom? Što je u vašoj izradi slastica specifično?
Mi smo prijateljice, a sada i poslovne partnerice, koje su iz ljubavi prema izradi kolača odlučile pokrenuti posao u kojem ćemo se moći potpuno kreativno izraziti, a s druge strane uživati u slasticama koje i same volimo jesti. Ono što je specifično jest da ćemo se posvetiti predstavljanju slastica s područja Velike Britanije, kako tradicionalnim tako i modernim.

W: Otkuda vam ideja da se upustite u ovaj posao?
Ideja postoji kod obje već godinama, prije nego što smo se uopće upoznale.
To je zapravo jedina stvar kojom se želimo baviti, radi se o velikoj ljubavi prema kolačima iako nismo iz slastičarskog svijeta. Stella je kao ekonomist radila uglavnom u prodaji i menadžmentu, a Monika je kuhar po struci i bila je voditeljica slastičarne u jednom zagrebačkom restoranu te je sama osmišljavala ponudu.

W: Od kuda ideja da radite zajedno?
Ideja se rodila iz zajedničkog druženja. Upoznale smo se tako što smo dolazile jesti kolače jedna kod druge u slastičarnice u kojima smo radile. Nakon bezbroj ispijenih kava i rasprava o tipu i dizajnu kolača kojima se divimo došle smo do zaključka da bi bilo najbolje da se udružimo u poslu.

W: Zašto baš slastice iz tih zemalja?
Zato što se radi o tipu slastica koje su nam najdraže (čitaj: kakve najviše volimo jesti), a malo su poznate na našem području te će biti nešto novo u zagrebačkoj ponudi.

W: Da li ste obišle zemlje Velike Britanije te što vam se u toj zemlji najviše sviđa kada su ljudi i kultura u pitanju?
Posjetile smo neke dijelove Engleske i Irske, imamo dosta poznanstava i prijatelja iz tih predjela, ali ono što nam je najdraže je njihov smisao za humor, nema mu ravnog.

W: Da li je kuhinja Engleske, Irske i Škotske dovoljno poznata u našim krajevima?
Kuhinja Velike Britanije nije baš poznata u našim krajevima, iako je zadnjih godina približavaju tv programi poput 24Kitchena i emisije tipa British bake off koje se odnedavno emitiraju kod nas. Nikako ne smijem zaboraviti spomenuti Jamieja Olivera koji je fenomenalan u demistificiranju kuhanja i pečenja kolača bilo da radi svjetsku ili britansku kuhinju.

W: Koje slastice predstavljaju perjanicu pojedine zemlje?
Iz Engleske bi odabrale Mince pie, pitice od prhkog tijesta s punjenjem od suhog voća koje se tradicionalno serviraju oko blagdana, Škotska ima najpoznatiji keks s maslacem tzv. shortbread koji se može obogatiti raznim dodacima, od čajeva, orašastih plodova preko čokolade do kandiranog voća, a iz Irske bi izdvojile čokoladnu tortu koja sadrži Guinness crno pivo.

W: Do prije nekoliko godina engleska kuhinja i nije bila previše cijenjena? Što se desilo na tom području?
To je nažalost jedan od stereotipa koji se pojavljuju kod vjerojatno svake nacije, primjerice američki hamburger se i dalje smatra junk-foodom iako može, kao i sve, biti vrhunsko gastronomsko iskustvo, ovisno o tome kako je napravljen. Nedavno su Francuzi objavili podatke da su dvije velike britanske tvrtke koje se bave proizvodnjom polugotovih obroka praktički preuzele njihovo tržište na iznenađenje francuskih proizvođača.

W: Koje slastičarke u svijetu najviše cijenite i zašto?
Volimo Peggy Porschen, Njemicu koja se nakon karijere u biznisu, školovala u Londonu za slastičara, počela raditi za neke od najpoznatijih tamošnjih catering tvrtki te na kraju odlučila otvoriti svoju londonsku slastičarnicu koja proizvodi divno dizajnirane kolače koji su ujedno i prefini.
cup-cake-s
Također vrlo cijenimo Cristophe Adama koji je klasičnom eclairu dao moderni makeover o kojem bruje slastičarski eksperti.
Teško je odabrati samo nekoliko stručnjaka iz tog područja jer se slastičarstvo kao i sve kreativne struke vječno razvija i transformira, sve ovisi o mašti…

W: Uskoro otvarate svoju slastičarnicu u Zagrebu. Kada će se to dogoditi I gdje će ona točno biti?
Slastičarnicu ćemo otvoriti u Vlaškoj 45 u Zagrebu, početkom 2015.godine.

*U slučaju da vam se nakon ovog intervjua pobudila želja za ovim finim slasticama Moniku i Stellu možete kontaktirati na broj mobitela:098/9680071

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button