Olgine recenzije

Stišana okrutnost

Likovi iz brojnih Shakespearovih djela vremenom su napustili svoje literarno stanište (a imali su za to preko četiri stoljeća) da bi se uključili u svakodnevicu

Biti otok

Mada se gradić Pučišća na otoku Braču diči klesarskom tradicijom (i obližnjim kamenolomom) dva velika hrvatska kipara koja su u njemu rođena – Branislav Dešković (1883.-1939.) i Valerije Michieli (1922.-1981.) – nisu bili skloni radu u kamenu.

Čuvanje mrtve sestre

Dramaturginja i redateljica Olja Lozica (1982.) svojim dramskim tekstovima nastoji „sneveseliti“ kazališnu publiku baveći se nelagodnim temama vezanim uz pojedinca i obitelj.

Ženski oblici ropstva

Povremeno saznajemo kako je jedno ljudsko biće zatočilo drugo ljudsko biće prisiljavajući ga na mukotrpni rad ili ponižavajuće uvjete života i spomenutu situaciju spontano nazivamo „ropstvom“.

Korijeni, deblo, grane

Postav Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu (nekadašnje Moderne galerije) „skutrio“ se na drugom katu dok prvi kat služi za tematske izložbe koje su često vezane uz umjetnine iz fundusa pa se tako djelomično „popunjavaju“ praznine spomenutog postava.

Roman bez ključa

Čitam puno i čitam svašta (razne književne vrste) ali mi ipak izmaknu neki „drugačiji“ pisci poput recimo Pavla Svirca kojeg možemo zvati i Željko Špoljar (1975.), jer svoje novinske tekstove i knjige objavljuje potpisujući se s oba imena (ne istovremeno, dakako).

Legendarni bundžija

Muzej seljačkih buna, u sklopu Muzeja Hrvatskog zagorja, nalazi se od 1973. u obnovljenom baroknom dvorcu obitelji Oršić u Gornjoj Stubici, a u novom stalnom postavu od 2002.

Večer plesnih užitaka

23. festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat trajao je tri tople srpanjske večeri (22.-24.7.2022.) tijekom kojih je zainteresirana publika mogla vidjeti osam predstava

U plesnom zanosu

Predstave na 23. festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat (22.-24.7.2022.) nisu možda uvijek udovoljavale razini očekivanja, ali su svake večeri barem jednom potaknule srca da jače zakucaju.