Može i bez šećera: Pekmez od kaki jabuke

Japanska jabuka, persimon ili kaki je zanimljivo voće porijeklom iz Japana, a pored izuzetne slatkoće, krasi ga i divna narančasta boja. Obzirom da im je tijekom zime sezona donosimo vam ukusan recept za pekmez od kaki jabuke koji ćete obožavati.

Radi svoje mekane kore i teksture razlikuje se od običnih jabuka, a kada ju kupujete kaki jabuke budite oprezni i uzmite plodove koji su zreli. Ako kupite nezrele plodove oni bi mogli biti vrlo trpki. Kako bi brže dozreli ostavite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi uz neko drugo voće – banane, jabuke ili kruške. Znat ćete da su dovoljno zrele kada omekšaju i kada počnu nalikovati na balon ispunjen vodom.

Kod kaki jabuke može se jesti gotovo sve i u svakom obliku. Najčešće se jede cijeli plod bez kore, a može se izraditi prah ploda te sjemenke koje se mogu sušiti, mljeti u prah i koristiti kao kava. Može se, kao i obična jabuka, sušiti ili kuhati.

Zbog svoje izuzetne popularnosti, dostupno je i na domaćim tržnicama i supermarketima, a upravo mu je sada i sezona pa zašto se ne poigrati njegovom osebujnom teksturom i neodoljivo slatkim okusom.

Osobno radim pekmez od kakija na tjednoj razini, jer je uistinu lagan za skuhati, a možete ga prirediti i u verziji bez šećera.

Potrebno vam je:

● 6 zrelih kaki jabuka
● par žlica smeđeg šećera ili meda, za verziju bez šećera
● 1 – 2 žlice gustina (ovisno o željenoj gustoći)
● 2 – 4 žličice vode
● sok jednog limuna ili jedna žličica askorbinske kiseline

Priprema pekmeza od kaki jabuke

Prvo ogulite kaki jabuke. Najlakše ih je prerezati napola, izvaditi koštice i tvrđe dijelove, uklonite peteljku pa žlicom izvaditi sadržaj iz kore. Ovo je možda i najzahtjevniji dio posla.

Zatim svu pulpu dobro izblendajte pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri u loncu za umake, tj. s neprijanjajućim dnom.

Neka se tako krčka nekih 15 minuta, a za vrijeme kuhanja dodajte par žlica smeđeg šećera. Naravno, možete i bijelog u nedostatku smeđeg, a možete koristiti i med, jer neće puno promijeniti strukturu pekmeza. Što se tiče količine zaslađivača, najbolje bi bilo probati pulpu i vidjeti koliko je slatka, jer slatkoća pulpe ovisi o zrelosti voća.

Sa strane pripremite gustin tako da jednu žlicu gustina otopite u dvije žlice vode. Ovo je bitno da napravite sa strane, jer direktnim stavljanjem gustina u smjesu se mogu stvoriti grudice.
Nakon toga odmah dodajte sok od limuna ili žličicu askorbinske kiseline otopljene u malo vode. Kuhajte dodatnih 15 minuta.

Ako želite da vam pekmez bude još gušći, ponovite postupak s gustinom, ubacite i pričekajte da se “stisne” koju minutu. I to je to!

Ohlađeni pekmez prebacite u sterilizirane staklenke i pospremite u hladnjak. Najbolje bi ga bilo iskoristiti kroz par mjeseci, a to uistinu nije problem, jer je tako dobar i kad se jede sam “na žlicu”.

Pekmez od kaki jabuke odličan je izbor i za nadjenuti različite kolače, biskvite, kekse, ali slobodno ga kombinirajte i s palačinkama ili pak na reš pečenom tostu s malo maslaca.

OVDJE pogledajte još tri recepta koji se rade bez šećera a bit će vaš omiljeni doručak ili sjajan desert

Smoothie bowl s grčkim jogurtom i borovnicama
Čokoladni tart od batata bez mrve šećera
Desert bez šećera sjajne su kuglice s kuminom i korijanderom

Dobar tek!
Piše: Terezija B.

Facebook Like Button