Može li kuhanje na soli biti najzdravije kuhanje?

Sol je jedan od najvažnijih začina u kuhinji. Sol može poboljšati, ali i uništiti okus. Može ublažiti sastojke, pojačati okus pojedine namirnice, pa čak i skratiti vrijeme kuhanja.
Bitno je znati kada koju namirnicu soliti i prilično bitno – koliko ju soliti. Umjereno je, naravno, najbolji odgovor.

Pogreške u svakodnevnom kuhanju su neizbježne, ali što kada bi imali mogućnost da namirnica sama dobije optimalnu količinu soli kako bi se postigao savršen okus?

Najčišćom na svijetu smatra se himalajska sol jer potječe iz nezagađenog ekosustava, a sadrži više od 80 različitih minerala važnih za zdravlje.

Ta ružičasta sol iz podnožja Himalaje, gdje je prisutna već preko 250 milijuna godina, iskapa se u rudnicima Kewra na sjeveru Pakistana. Zbog divne, specifične boje nazivaju ju i „ružičasti dijamant“.

Slani tanjuri, napravljeni upravo od himalajske soli, jedinstven su i pomalo neobičan proizvod koji unosi revoluciju u (zdravo) kuhanje.

Dodati tome talijansku eleganciju i dizajn tvrtke Bisetti znači dobiti savršen, zanimljiv i jako funkcionalan kuhinjski proizvod, ne samo tanjur.

sol-papar-bisseti-01

Ovaj se tanjur može staviti u pećnicu na 200 stupnjeva na dvadesetak minuta – tako se postiže idealna temperatura za pripremu hrane unutar sljedećih 20 minuta.

Osim u pećnicu, slani tanjur može ići i izravno na štednjak ili grill

Meso, riba i povrće koje ćete pripremati, odnosno peći na ovim tanjurima zadržava svoj originalan okus.

Tanjur koji je napravljen od čiste himalajske soli sam će namirnici dati dovoljnu količinu slanoće, hrana se neće lijepiti, a nakon što je pripremljena, na istom se tanjuru može i poslužiti.

sol-papar-bisseti

Tanki odresci mesa, jaja, povrće, morski plodovi ili riblji filei – savršeno će se pripremiti i izgledati na slanim tanjurima. I biti zasoljeni taman koliko treba.

Dakle, bez ikakvog dodavanja soli i ulja ili drugih masnoća pripremit ćete savršen, zdrav obrok.

Na ovim se tanjurima, osim toga, hrana može i hladiti te posluživati voće, sladoled ili sir.

Minerali sadržani u slanim tanjurima rezultat su isparavanja mora i taloženja soli, procesa nastalog uslijed tektonskih poremećaja koji su „zarobili“ plitki dio mora, a koji je zatim polako isparavao duboko u zemlji.

Dakle, ova sol potječe iz pra-mora, a milijunima godina kristalizirala se u podnožju Himalaje, prekrivena snijegom i ledom te zaštićena od bilo kakvih vanjskih utjecaja.

Osim toga, i danas se ova sol proizvodi bez ikakve industrijske prerade, tradicionalnim postupcima pa su i minerali koje sadržava najbolje očuvani. Uz to su i antibakterijski pa čak ni za čišćenje samih tanjura nije potrebno ništa osim brisanja vlažnom krpom.

Naslage minerala hrani daju specifičan okus koji se, tvrde kuhari, ne može dobiti običnim soljenjem hrane.
Kuhanje i posluživanje na slanim tanjurima nije samo priprema obroka i zadovoljavanje potrebe za hranom, oni
nisu samo ploča za kuhanje već podloga za nezaboravno iskustvo okusa.

Postoji li zdravije, jednostavnije ali i elegantnije kuhanje od ovog?

Dimenzije: 20 x 30 cm
Materijal: ružičasta himalajska sol
Gdje nabaviti: Sol i papar, Vlaška 78, Zagreb

Uz dopuštenje: Sol i papar (sve fotografije)

Facebook Like Button