Najbolji način za pripremu savršeno sočnih pilećih prsa

Najčešća greška prilikom pripremanja pilećih prsa je predugačka obrada koja isušuje meso. Do toga posebno dolazi kada se pokušava ispeći deblji komad pilećih prsa te sredina ostaje sirova ili prepečeno te najčešće suha. Nakon što probate ovaj jednostavan i brz način pripreme pilećih prsa vaše kuhinjsko umijeće će biti jednostavnije jer ćete se moći pripremiti unaprijed a slijedeći dan iskoristiti meso za salatu ili upotrijebiti kao sastojak nekog jela.

Ovo mi se desilo puno puta dok sam pripremala piletinu na žaru sve dok nisam naučila raditi piletinu u salamuri.

Pet koraka za pripremu sjajnih, sočnih pilećih prsa su:
1. Salamurenje i sušenje
2. Premazivanje
3. Trljanje
4. Pečenje
5. Odmor mesa nakon što se ispeče

Probajte i ovo:

Brza i jednostavna piletina s kokosovim mlijekom – Ovaj jednostavan recept može biti kompletan zdrav obrok.
Zapečena tjestenina s piletinom – Sočna kuhana piletina zapečena u pećnici s tjesteninom.
Čili piletina s limetom – Čili je poznat po svojim odličnim nutritivnim vrijednosti.
Rižoto sa bijelim vinom, piletinom i gljivama – Savršen recept za pileći rižoto
Salata od kuhane piletine – Ana Grgić sprema za nas ukusnu i zdravu salatu od kuhane piletine.
Sastojci za recept:

Pileća prsa bez kostiju
maslinovo ulje
sol i papar
slatka paprika
češnjak u prahu

Pileća prsa

Priprema pilećih prsa:

1. Salamurenje
Stavite pileća prsa u toplu, ne vruću, vodu u kojoj ste otopili 1 veliku žlicu soli i ostavite najmanje petnaest minuta do maksimalno šest sati.

Važno: Isperite svaki komad pilećih prsa u hladnoj vodi i osušite svaki komad na obje strane.

2. Premazivanje
Piletinu obilno premažite s rastopljenim maslacem s obije strane. Ako više volite može iskoristiti i maslinovo ulje.

3. Trljanje
Pomiješajte sol, papar, slatku papriku i češnjak u prahu. Utrljajte smjesu začina na obije strane pilećih prsa.

4. Pečenje
Pečnicu zagrijte na 230C. Pileća prsa stavite na lim za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje. Ostavite mjesta između pojedinih komada. Pecite oko 15 minuta.

5. Odmor mesa
Prije nego krenete s ručkom ostavite prsa 5 – 10 minuta kako bi postala mekana i vlažna.

Kao prilog često koristim njoke s kremastim umakom od gljiva. Također možete piletinu narezati na kriške i dodati u slasnu salatu od quinoe ili poslužiti uz kuhano povrće. Ako želite možete napraviti umak od meda i senfa.

Dobar tek!

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk