Kanjoni svijeta koja očaravaju ljepotom nevjerojatne prirode

Oduvijek ste maštali o tome kako biste htjeli otputovati i posjetiti nevjerojatna mjesta, poput kanjona.

Riječ “kanjon”, dolazi iz španjolskog jezika, a označava duboku usjek između dviju litica, često usječen u krajolik nekom rijekom. Bez obzira na nastanak svi izgledaju veličanstveno i prekrasno.

OVDJE saznajte i pogledajte koje nevjerojatno lijepe kanjone krije Hrvtska

Grand kanjon – SAD

grand-kanjon
Grand kanjon smješten u sjevernom dijelu Arizone i jedno je od najposjećenijih mjesta u Americi. Rijeka Kolorado izdubila je ovaj kanjon tijekom milijuna godina a ovo je prvi proglašeni nacionalni park u Americi. Grand kanjon se nalazi u društvu najdubljih svjetskih kanjona.

Colca kanjon – Peru

colca-kanjon
Kroz Colca kanjon prolazi istoimena rijeka a nalazi se u Andama u sjevernom dijelu Perua. Dublji je od Grand kanjona ali njegove litice nisu toliko strme.

Povrh zapanjujućih vidika na ovom mjestu možete uživati u promatranju veličanstvenih ptica – andskih kondora.

Verdonski kanjon – Francuska

verdonski-kanjon
Ovaj veličanstveni kanjon smješten je u jugoistočnom dijelu Francuske, i zasigurno je najživopisniji europski kanjon. 1990. godine proglašen je prirodnim parkom a omiljeno je mjesto ljubitelja hodanja i šetnji iz cijelog svijeta.

Kanjon dužine 25 kilometara uzdiže se iznad rijeke Verdon. Osim ljubitelja pješačenja privlači i penjače kao i ljubitelje vodenih sportova kao što su rafting, kajak, jedrenje i skijanje na vodi.

Antelope kanjon – SAD

antelope-kanjon
Antelope kanjon u Arizoni kroz dugi niz godina izdubila je snaga vodene erozije a svake godine privlači desetke tisuća posjetitelja. Put u ovaj kanjon treba dobro isplanirati jer su posjete dozvoljene samo između 11 i 14 sati.

Goynuk kanjon – Turska

Kanjon Goynuk nalazi se u Anatoliji, još je jedno prekrasno djelo prirode prepuno jezera, laguna i vodopada. Put Lycian se nalazi na popisu najljepših svjetskih staza za pješačenje te svojim većim dijelom prolazi kroz Goynuk kanjon.
Dužina staze koja prolazi kroz kanjon je 4,5 kilometara.

Yazili kanjon -Turska

yazili-kanjon
Kroz Yazili kanjon dio je povijesnog puta svile. Kroz njega je prolazio sveti Pavao na svom putovanju od Pergama prema Antiohiji.

Prelazak preko drvenih mostova preko živahnih potočića, koji se na svojim krajevima spajaju u rijeku Aksu, pruža se predivan pogled na kanjon. Prema uklesanim riječima u stijeni ovaj kanjon dobio je i svoje ime.

Facebook Like Button