Najfiniji likeri dolaze od kreativnog tvorca Davora Balaškog

Likerima i koktelima od likera popularnost ne samo da ne jenjava već se sočni i bogati različiti okusi traže sve više.
U želji da pronađemo najbolje, kako bogatstvom okusa i mirisa tako i kvalitetom uključili smo naše noseve i krenuli u isprobavanja hvaljenih likera koje proizvodi Davor Balaško u Međimurju.

davor balaško

Osim što ćemo vam kroz ovaj intervju otkriti zašto je neki liker odličan i kako se proizvodi u međimurskoj tvrtki Good Spirit, saznali smo da se ovi nektari izrađuju isključivo od prirodnih sastojaka bez ikakovih umjetnih ili kemijskih dodataka.

Osim po moćnim okusima koja osvajaju nepca ovi prirodni likeri slijede tradiciju i u svojim specifičnim imenima na dijalektu ovog kraja pa imamo nazive Kova (Kava) Trova (Trava), Kmet, ali i Golfer jer Davor Balaško, moramo otkriti, obožava ovaj sport koji ga inspirira ili potpuno relaksira od posla.

likeri

W: Kada ste se odlučili baviti ovim poslom?

Ideja za pokretanje ovog posla došla je početkom 2016.g. Moj prijatelj Mladen Kelnarić, koji se već 20 godina bavi proizvodnjom rakija i likera, i ja odlučili smo udružiti snage i cijelu priču podignuti na višu razinu te na tržište proširiti jedinstvene proizvode koje on osmišljava. Nedugo nakon toga smo osnovali tvrtku Good Spirit i tako je sve krenulo.

W: Kako je tržište reagiralo na vaše likere?

Tržište je odmah prepoznalo kvalitetu i jedinstvene okuse naših likera. Stalno dobivamo upite od kupaca iz cijele Hrvatske, ali i drugih država koji su na ljetovanju probali neki od naših likera pa ih zanima gdje ih mogu kupiti.

Likere je također prepoznala struka pa je praktički svaki naš liker koji smo poslali na ocjenjivanje osvojio nagradu. Na najjačem svjetskom natjecanju žestokih alkoholnih pića IWSC u Londonu osvojili smo srebro za Golfer i broncu za Trovu, a imamo i 2 šampiona kvalitete (Kova i Von den Nuts) na najjačem natjecanju u Hrvatskoj.

Beli Međimurec

W: Kako procjenjujete konzumaciju finih likera i kako se ona općenito piju?

Likeri su općenito najprodavanija žestoka alkoholna pića u Hrvatskoj jer postoji velika tradicija i velik broj domaćih proizvođača, a još veća količina dolazi iz uvoza.

Likeri se konzumiraju na razne načine: kao aperitiv ili digestiv, u koktelima, miješanim pićima, u izradi slastica…
Domaći likeri dobiveni na tradicionalan način čine još uvijek vrlo mali udio, većina likera na tržištu su „industrijski“ proizvodi dobiveni upotrebom etilnog alkohola loše kvalitete te umjetnih aroma i boja.

Oni su stoga znatno jeftiniji, ali ljudi sve više prepoznaju kvalitetu prirodno dobivenih likera s vrhunskim sastojcima kao što su naši. Velik broj ljudi se iznenadi kada kušaju naše likere, očekuju nešto žestoko slično rakiji, a onda su oduševljeni okusom, aromama…

Voćna puca

W: Kojom metodom proizvodite likere? Što vam je baza?

Likere proizvodimo na tradicionalan način upotrebom isključivo prirodnih sastojaka. Prvi korak u proizvodnji je izrada baze za likere, a to je u našem slučaju vinski destilat.

Znači destiliramo vino u vrhunskom kotlu njemačke proizvodnje čime dobivamo najkvalitetniju moguću bazu za proizvodnju likera, puno veće kvalitete od primjerice tropice ili loze koje se uglavnom koriste kod proizvodnje domaćih likera.

Nakon toga slijedi maceracija, odnosno umakanje bilja, voća, začina… u vinski destilat. Ovisno o vrsti proizvoda, ovaj postupak može trajati 2-10 mjeseci. Na kraju se liker filtrira i može na tržište.

W: Gdje nabavljate proizvode potrebne za proizvodnju likera?

Većinu sastojaka nabavljamo u Hrvatskoj i to su sve sastojci domaćih proizvođača, od vina za bazu, krušaka i višanja, sušene kadulje, trava… jedina iznimka su pržena zrna kave.

W: Što je bila misao vodilja za određene sastojke i mirise?

Svi naši likeri su specifični, nismo htjeli proizvoditi likere koje radi svi drugi, kao što su npr. medica, orahovac, višnjevac… Gledali smo prvenstveno da tržištu ponudimo nešto posebno, i mislim da smo u tom uspjeli, jer kupci vrlo često komentiraju za naše likere da tako nešto nikada nisu kušali.

naslovna

W: Vrlo su interesantni nazivi svakog pojedinog likera, kako je došlo do njihovih naziva?

Iako su naši proizvodi namijenjeni globalnom tržištu, većina naziva su na međimurskom dijalektu. Često na sajmovima i prezentacijama dobivamo pohvale za nazive proizvoda i etikete, jer upravo nazivi privuku kupce. Tako npr. imamo likere Kova (kava), Trova (trava), Višja (višnja)…

W: Što vas pokreće kada odlučujete pokrenuti određenu liniju likera? Koliko je potrebno do ideje do realizacije?

Stalno isprobavamo nove okuse koje onda dajemo na testiranje potencijalnim kupcima, prijateljima… i na temelju toga odlučujemo što ćemo uvesti u asortiman. Isto tako osluškujemo potrebe tržišta i prema tome prilagođavamo asortiman. Također smo u nekoliko navrata radili likere po narudžbi za pojedine kupce, oni su nam dali otprilike specifikaciju kakav liker bi htjeli i mi smo im to proizveli.

davor liker

W: Nakon uspjeha jedinstvenih likera niste stali samo na njima. Otkrijte nam ideju oko proizvodnje rakija?

U našem asortimanu nalaze se prvenstveno likeri, ali nedavno smo na tržište izbacili proizvod na koji smo osobito ponosni, a to je viljamovka barrique, dakle viljamovka koja je odležala 12 mjeseci u hrastovoj bačvi. Za taj proizvod dobivamo velike pohvale jer se radi zaista o vrhunskoj rakiji koja predstavlja prekrasan balans kruške viljamovke i hrasta.

W: Vaše proizvode, kako kod nas tako i u svijetu, tržište naveliko prihvaća. Gdje se sve mogu nabaviti?

Prvenstveno smo prisutni u HORECA kanalu (hoteli, restorani, kafići) te u specijaliziranim trgovinama, npr. u Zagrebu možete kupiti naše proizvode u Veronika delikatesama ili u trgovini Natura Croatica. Sve je veći interes za naše proizvode i van Hrvatske, tako smo već izvezli naše proizvode u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Veliku Britaniju, SAD te Hong Kong.

likeri liker

W: Može li za kraj ono najvažnije za sve koji obožavaju likere! Na kojoj se temperaturi serviraju i kada i uz što ih je najbolje piti? Naravno, možda jedan kratki slatki recept za neki koktel koji ćemo obožavati ovog proljeća i ljeta?

Likere treba servirat dobro ohlađene, na otprilike 4-5° C.
Evo za kraj i 2 jednostavna recepta s našim likerima:

Voćna puca

U 100 ml pjenušavog vina ili pjenušca ulijte 30ml likera Višja. Dodajte malo korice naranče za ukras.

Beli Međimurec

U shaker stavite kocke leda, 30 ml likera Kova i šlag. Dobro promiješajte, poslužite i ukrasite s mrvljenim zrnima pržene kave.