Najupečatljivije svjetske plaže

Zašto se zadovoljiti kupanjem na ˝običnoj˝ plaži, kada ljetni odmor možete pretvoriti u pravi doživljaj za pamćenje?

Pink Sands Beach, Bahami

Dosadile su vam ˝standardne˝ plaže od bijelog i žutog pijeska? Krenite na Harbour Island na Bahamima i plažu Pink Sands Beach koja je, kao što joj ime nalaže, prekrivena pijeskom u predivnoj ružičastoj nijansi kakve se ne bi postidjela ni sama Barbie. Ovu neobičnu boju podarile su mu mikroskopske životinjice poznate kao Foraminifera, koje se odlikuju crvenim ili ružičastim ljuskicama punim rupica. Uz to što se odlikuje nesvakidašnjom bojom, ova pet kilometara dugačka plaža je mekana poput najmekšeg prekrivača te u potpunosti lišena opušaka i ostalog otpada, budući da domaćini revno paze da njihova najveća turistička atrakcija ostane besprijekorno uščuvana. Pravi raj za sve ljubitelje pješčanih plaža!

Cox’s Bazar Beach, Bangladeš

˝Što veće, to bolje˝ je vaša deviza? Možda vam se Bangladeš neće činiti očiglednom opcijom za ljetni odmor, no u njemu se nalazi plaža koja će sigurno zadovoljiti vaše ukuse, prekrasna Cox’s Bazar Beach. Naime, riječ je o najduljoj prirodnoj pješčanoj plaži na svijetu – njezin bijeli pjesak pruža se čitavih 125 kilometara! Dakle, ako vam ništa ne može pokvariti odmor kao traženje skromnog mjesta za svoj ručnik po pretpanim plažama, pronašli ste svoju ljetnu destinaciju iz snova – još više stoga što je riječ o lokaciji koju većina inozemnih turista još nije stigla otkriti.

Tulum, Meksiko

Nemojte da vas ime ove pješčanog raja na poluotoku Yucatan zavara – nije riječ o još jednoj od onih plaža gdje divlja zabava uz zvukove housea traje do jutra. Naprotiv, Tulum je odredište koje masovni turizam još nije u potpunosti otkrio, te kao takvo pruža relativno mirnu lokaciju za odmor na suncu. No, pitanje je koliko će to dugo ostati tako budući da, uz prekrasnu plažu, Tulum pruža nešto što se ne viđa tako često – spoj ljetnih užitaka i drevne arheologije. Naime, u neposrednoj blizini plaže nalaze se jedne od najljepših i najočuvanijih majanskih ruina u Meksiku. Stoga, ako uz lješkarenje na suncu želite i udahnuti i dobru dozu povijesti i kulture, Tulum bi mogao biti pravi izvor zabave za vas.

Zlatni rat, Hrvatska

Plaža Zlati rat na otoku Braču pravi je raj na zemlji, te je s razlogom jedan od najvećih turističkih ponosa Hrvatske. Ova 500 metara duga šljunčana plaža poznata je po svojem specifičnom obliku jezičca koji se pruža u more, mijenjajući svoj oblik pod utjecajem vjetra, vode i plime, a voda je toliko bistra da vidljivost ponekad doseže i čitavih deset metara! Na Zlatom ratu kutak za sebe mogu naći i kupači i surferi, a svjež morski zrak koji se stapa s mirisima iz obližnje borove šume prestavlja pravu okrjepu za duh i tijelo, ma u što god se upustili na ovoj prekrasnoj plaži.

Hot Water Beach, Novi Zeland

Napraviti vlastite toplice nikada nije bilo toliko jednostavno – sve što vam treba je kantica, lopata i karta za Novi Zeland (što je ipak najmanje jednostavni dio u čitavoj priči). Kao što joj ime nalaže, Hot Water Beach na novozelanskom Sjevernom otoku znamenita je po izvorima vruće vode koji se nalaze ispod njenog pijeska, pri čemu voda može doseći temperaturu od čak 64 Celzijeva stupnja! Očekivano, turisti dolaze na Hot Water Beach u velikim brojevima kako bi iskopali vlastiti termalni bazen, pretvarajući plažu u pješčano igralište za sve generacije. No, vrijeme je ovdje od presudne važnosti – valja doći dva sata prije ili poslije oseke, taman kako biste stigli uživati u plodovima svojeg rada prije nego što ih valovi odnesu.

Vik, Island

Što kažete na islandski gradić Vik i njegovu „rock n’ roll“ plažu prekrivenu crnim, najcrnjim bazaltnim pijeskom. Crnilo je dodatno urešeno intrigantnim bazaltnim stijenama koje strše usred plaže, za koje legenda veli da su okamenjeni trolovi koji nisu uspjeli izvući svoje brodove iz mora prije nego što je sunce izašlo. Budući da je na tom mjestu more otvoreno skroz do Antarktike, a srpanjske temperature zraka dosežu tek skromnih četrnaestak stupnjeva, vode su divlje, hladne i negostoljubive. No, iako na plaži Vik možda nećete dobiti stereotipni ljetni doživljaj prženja na suncu, moći ćete uživati u prirodnim ljepotama od kojih zaista zastaje dah.

Otok Sedir, Turska

Otok Sedir je još jedno mjesto za uživanje u čarobnom spoju povijesnog duha i prekrasnih plaža, samo ovaj put mnogo bliže kući. Uz to što na njemu možete obilaziti ruševine drevnih rimskih zidina i hramova, on je dom i fine, zlaćano-žute vrste pijeska koji je prava rijetkost u svijetu. Romantična legenda koja pokušava objasniti kako je tako neobičan pijesak dospio tamo veli da su ovu plažu Marko Antonije i Kleopatra koristili za ljubavne susrete no, budući da egipatska kraljica nije željela da joj stopala dotaknu tlo koje nije egipatsko, njezin ljubavnik je brodovima hrpu pijeska iz Egipta da ju zadovolji. Pijesak na kojem su ove dvije slavne povijesne ličnosti navodno ljubovale danas je zaštićen, a čitav plaža je njihovoj priči u čast poznata i kao Kleopatrina plaža.

Silvia Vidović

Facebook Like Button