Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta koji traje do 1.travnja 2020.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s prebivalištem u Republici Hrvatskoj ili s hrvatskim državljanstvom.

Dva ispisana primjerka potrebno je dostaviti na adresu HNK u Zagrebu, a jedan primjerak na elektroničku adresu Drame HNK.
Svaki autor može prijaviti samo jedan dramski tekst koji mora biti napisan na hrvatskom jeziku i ne smije biti prijavljen na neki drugi natječaj , ranije objavljen ili izveden.

Pristigle tekstove ocjenjivati će intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan i dramaturginja HNK u Zagrebu Mirna Rustemović. Pobjednički tekst biti će otkupljen za pedeset tisuća kuna i postavljen na scenu HNK u Zagrebu u sezoni 2020./2021.

Razlozi za pokretanje ovakvog natječaja, prema riječima intendantice Vrgoč, leže u pojačanom zanimanju publike za suvremenu hrvatsku dramu na sceni HNK u Zagrebu (Štivičić „Tri zime“, Matišić „Ljudi od voska“, Gavran „Svaki tvoj rođendan“, Novak (dramatizacija Martinić) „Ciganin, ali najljepši“ ), a od 1969 nije bilo sličnog natječaja.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske od 1991. Nagradom „Marin Držić“ nagrađuje suvremene hrvatske drame sufinancirajući dodatno njihovo uprizorenje, mada brojne nagrađene drame ipak ostaju samo ukoričene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa razliku od spomenutog, HNK u Zagrebu svojim natječajem širi vlastiti dramski repertoar, čime uz izravno naručene drame, omogućuje drugim hrvatskim autorima pristup u nacionalnu kazališnu kuću.