Ne petljaj s posebnim istražiteljima

Ljubitelji akcijskih romana nikako nisu mogli mimoići pisca Lee Childa, tvorca Jacka Reachera, koji je o ovom svojem izuzetnom junaku do sada objavio 22 romana (od „Killing floor“ do „Night school“), a čak 14 ih je prevedeno na hrvatski jezik u izdanju nakladničke kuće „Znanje“.

Prilično je jasno da je Lee Child pseudonim, a pravo ime ovog nekadašnjeg britanskog televizijskog redatelja koji danas živi u Americi je Jim Grant (1954.). Njegov junak je snažan i dobro istreniran bivši vojni policajac (vod za posebne istrage), visok 195 cm (nijansu viši od svojeg tvorca), prljavo plave kose i hladnih plavih očiju,jednako spreman za uslugu i za osvetu, bez planova i neizvjesne budućnosti. Nikada prvi ne započinje tučnjavu ili pucnjavu, ali nema dvojbi kada treba uzvratiti da zaštiti sebe ili nekoga koga je uzeo „pod svoje“. Nema stalnog boravišta, broja mobitela, bez posla je i novaca – im samo bankovni račun, sklonost matematici i vlastitu snalažljivost.

zlo-i-naopako-1Najčešći završetak svakog romana o Jacku Reacheru jest njegov ulazak u prvi autobus koji prolazi kroz mjesto u kojem je Reacher završio svoj posao. Iako bismo mogli tvrditi da postoje u Childovim romanima opća mjesta, zbivanja i likovi su vrlo vješto napisani, pa bez obzira jeste li skloni takvim romanima, nećete se razočarati. A to bismo mogli reći i o posljednjem prevedenom Childovom romanu o Reacheru pod nazivom „Zlo i naopako“ (preveo Neven Dužanec). Prvo poglavlje je vrlo dramatično – muškarac slomljenih nogu izbačen je iz helikoptera u pustinju! Radi se o članu bivše elitne vojne postrojbe za posebne istrage, iz koje su nestala još tri člana! U uplati neobičnog iznosa novca na svojem računu, Reacher prepoznaje hitni poziv za okupljanjem. Pomnom istragom preostala četiri preživjela člana otkrivaju o čemu se radi i počinju akcijom. Mada je roman „Zlo i naopako“ (Bad Luck and Trouble) nastao otprilike na sredini serijala o Jacku Reacheru, njegov tvorac Lee Childe još uvijek je originalan, naoružan dobrim idejama i rješenjima.

Spomenimo još da je 2012. prema romanu „Jedan hitac“ (prvi preveden na hrvatski jezik) redatelj Christopher McQuarrie snimio film pod nazivom „Jack Reacher“ s Tomom Cruisom u naslovnoj ulozi. Uskoro će u redovnu distribuciju doći drugi reacherovski film „Jack Reacher – Never go back“ (roman „Ne vraćaj se“ također preveden na hrvatski jezik) u režiji Edwarda Zwicka i ponovo s Tomom Cruisom (170 cm!).

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button