Neobični instrumenti

Većina ljudi u svijetu upoznata je s klasičnim instrumentima koji za njihove pojmove predstavljaju „normalne“ instrumente. Klavir, violinu ili gitaru ima skoro svako četvrto kućanstvo, a na našim područjima sviranje ovih instrumenta u glazbenim školama je uobičajena stvar. No što je s onim neobičnim instrumentima za koje ne znamo niti da postoje, a još manje na koji način rade. U svijetu postoji mnogo „neobičnih“ instrumenata koje bi trebalo spomenuti i reći nekoliko riječi, a mi vam u tekstu donosimo listu onih koji su nas najviše zadivili.

 

Morske orgulje

Jedna zanimljiva inovacija dolazi nam iz lijepe naše. Riječ je o morskim orguljama koje je osmislio arhitekta Nikola Bašić, a nalaze se u Zadru. Izgrađene su 2005.godine, a 35 cijevi ispod kamenih oplata proizvode melodiju na način da ih valovi napuhuju zrakom. Sama melodija pripada klapama koje su i simbol dalmatinske obale.

 

Mega orgulje

orguljeJedan od najvećih instrumenta na svijetu su poznate mega orgulje, a nalaze se u Atlantic Citiyu u znamenitom Boardwalk kompleksu. Ove mega orgulje sastavljene su od 33 tisuća cijevi, a proizvode zvuk veći od 130 decibela što ih čini ujedno i najglasnijima u svijetu.

 

Nano gitara

Svi znamo koje je veličine klasična gitara, no ova malena nano gitara dobila je etiketu najmanje gitare na svijetu. Velika je oko 10 mikrometara, a osmislio ju je tim stručnjaka sa sveučilišta Cornell. Glazbu koju proizvodi ova gitara ne možemo čuti, međutim proizvodi vibracije.

 

Aeolus

U grčkoj mitologiji bog Erol je ujedno i bog vjetra, pa je sukladno tome ovaj instrument nazvan Aeolus. Radi po principu da cijevi proizvode zvuk ovisno o smjeru vjetra koji kroz njih puše. Sam instrument težak je oko 10 tona.

 

Glazbena cesta

Jedna od vrlo zanimljivih inovacija je „Glazbena cesta“ u Japanu. Ova zanimljiva ideja osmišljena je od strane znanstvenika sa Hokkaido sveučilišta, a razlikuje se od ostalih običnih cesta po tome jer svira dok vozači voze. Melodija koju ćete čuti ovisi o brzini automobila i vrsti guma na automobilu vozača.

 

Alpski rog

Alpski rog karakterističan je za Švicarske Alpe, a izrađuje se od smreke. Postoji već stoljećima, a u prošlosti seljani su komunicirali putem ovog neobičnog instrumenta. Može proizvesti samo 12 prirodnih tonova, a prodoran zvuk čuje se na udaljenosti većoj i desetak kilometra.

 

Yaybahar

Ovaj neobični instrument dolazi nam iz Istanbula , a osmislio ga je Gorkem Sen. Proizvodi različite zvukove, od onih ljepše glazbe pa sve do nepodnošljive poput buke. Može se svirati pomoću batića ili luka, a proizvodi zvukove poput električnog sintisajzera.

Autor: Marina Jakšić
James Joel

Facebook Like Button