Nepal

Nepal je smješten u južnoj Aziji između Tibeta i Indije s kojima dijeli 2.926 km granice.

Površine je 140.800 km2, a prema novijim podacima ima oko 29,5 milijuna stanovnika, od kojih 88 posto živi na selima, a svega 12 posto u gradovima. Najgušće su naseljeni nizinski dijelovi i doline s nadmorskom visinom do 1.500 metara.

Nepal je pretežito planinska zemlja, čiji sjeverni dio zauzima planinski lanac Himalaji, na kojem se nalazi i najviši svjetski vrh Mount Everest (8.850 m).

Glavni grad Nepala je sada već milijunski Kathmandu, koji se nalazi na 1.400 metara, s vrlo ugodnom ljetnom temperaturom (oko 25 C), uključujući i monsunske padaline, te blagom zimom (10 C) gotovo bez snijega. Kathmandu je mnogima početna točka za himalajske ekspedicije.

Nepal je 1950. godine postao parlamentarna monarhija, ali je režim u svojoj biti ostao apsolutistički, sve do 1990. godine, kada su dopuštene političke stranke. No, ni to nije donijelo dugoročniju stabilnost, pa je nakon građanskog rata, od 2007. godine ukinuta monarhija, a Nepal postao sekularna država s republičkim ustrojstvom.

Službeni jezik je nepalski, a većinu stanovnika čine Nepalci (58,4 posto), Bihari (18,7 posto), Tharu (3,6 posto), Tamang (3,5 posto), Newar (3 posto) i ostali (12,8 posto). Poznati vodiči ekspedicija po Himalaji, narod Sherpe, čine svega 0,68 posto stanovništva.

Religijski je stanovništvo homogenije. Velika većina su hinduisti (80 posto), potom budisti (10 posto), a u znatnoj manjini su muslimani, džaini i ostale vjerske skupine.

Zemljopisni položaj i nestabilne političke prilike imali su za rezultat izolaciju od ostatka svijeta i lošu gospodarsku razvijenost, pa se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom. Od rudnih bogatstava imaju nešto ugljena, željeza i akra. Prerađuju se drvo i juta, a pomalo izvozi sirova i štavljena koža.

Industrija se počela razvijati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se Nepal gospodarski otvorio prema Indiji. U posljednje vrijeme počeo se razvijati i turizam. Bruto nacionalni proizvod samo je 1.400 dolara po stanovniku, a nezaposlenost je svega – jedan posto.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Nepalu:
1. Trg Patan Kathmandu Durbar

Ovaj drevni trg prepun je palača i hramova, starih i do tisuću godina, a nalazi se i na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine. Na njemu su smještene kraljevske palače među kojima su najraskošnije Narayanhiti, Hanuman Dhoka i Durbar. Uz zid palače Durbar nalazi se kameni natpis iz 17. stoljeća na 15 jezika. Vjeruje se da sadrži kodirane upute kako doći do blaga kralja Pratap Malla, koji je pokopan u blizini.

2. Swayambhu

Jedno od najsvetijih budističkih mjesta u zemlji s prekrasnim pogledom na Kathmandu. Na sve strane prodaju se budistički i tibetanski nakit i suveniri.

3. Pashupatinath

Važan hinduistički hram s kipom Shivu u obliku gospodara životinja.

4. Narayanhiti Palace Museum

Nekadašnja kraljevska palača pretvorena je u muzej, u kojem je vidljiva sva raskoš veličanstvenih dvorana.

5. Freak Street

Kvart u kojem su hipici sa Zapada tražili prosvjetljenje, sada je sveden na samo nekoliko restorana i hotela.

6. Thamel Chowk

Pravo mjesto za šopingholičare i gastronomske istraživače.

Vrijedi posjetiti:

Grad Pokhara, drugi po veličini u Nepalu, kao i obližnje jezero Phewa Tal.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: nepalski

Religija: hinduisti (80 posto), budisti (10 posto), ostale religije (10 posto)

Valuta: 1 nepalska rupija = 100 paisa

Klima: tipična monsunska, sa suhom i kišnom sezonom

Vremenska razlika: UTC +5:45

Kako putovati: najbolje (i sigurno najjednostavnije) je putovati zrakoplovom do zračne luke Kathmandu’s Tribhuvan International Airport, preko Delhija, Dhake ili Bangkoka

Kada putovati: najbolje od rujna do studenog i od ožujka do svibnja

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije obavezno

Viza: potrebna je, uz fotografiju; tranzitna je 5, petnaestodnevna 15, mjesečna 40, a tromjesečna 100 dolara

Voda: ne piti vodu iz slavina, eventualno samo u boljim hotelima

Preporuka: uplatite putno osiguranje neke od osiguravajućih kuća

Hoteli: u Kathmanduu možete prespavati u hotelčiću Potala za 6 eura, Nirvana Garden (3 zvjezdice)  za 24 eura ili u The Everest Hotelu  (4 zvjezdice) za 98 eura; u Pokhari – Hotel Snowland s dvije zvjezdice za 18 eura ili nešto luksuznijem Fish Tail za 63 eura

Restorani: u Kathmanduu Nepali Chulo s nepalskom hranom, Third Eye Restaurant s indijskom hranom, te Dechenling s tibetanskom i Via Via Cafe s europskom kuhinjom; u Pokhari vrijedi posjetiti Tea Time Bamboostan s nepalskom ili Lhasa Tibetan Restaurant s tibetanskom hranom.

Pripremio: M. T.; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button