Nigerija

Najmnogoljudnija afrička država od svakog turista zahtjeva pomno planiranje, zdrav razum i mnoštvo opreza.

Nigerija zauzima oko 923 tisuća četvornih kilometara zapadnog dijela Afrike, a ime je dobila prema rijeci Niger koja protječe njenim teritorijem i oko koje se okuplja najveći dio stanovništva. Graniči s Beninom, Nigerom, Čadom i Kamerunom, te izlazi na Gvinejski zaljev (Atlantski ocean). Sjever i jug zemlje prekrivaju ravničarski i brežuljkasti predjeli, dok se kroz istočni i središnji dio zemlje izdižu visoravni Jos i Adamwa.

Nigeriju nazivaju i najmnogoljudnijom državom Crnog kontinenta jer predstavlja dom za više od 155 milijuna ljudi. Ovo je mjesto miješanja raznih etničkih skupina, jezika (više od 500 u uporabi), religija i kultura.

Abuja se od 1991. godine vodi kao glavni grad Nigerije, a planski je izgrađen u središtu države. To je središte vlasti, pa ne čudi što turisti ovdje razgledavaju zgradu parlamenta, vrhovni sud, ali i Veliku džamiju. Ipak, imajte na umu da morate zatražiti dopuštenje službene osobe prije nego što fotografirate neke od tih građevina. Turisti svoju pustolovinu radije započinju u “starom glavnom gradu” – Lagosu, koji se nalazi u istoimenoj laguni što je pješčanim sprudovima odvojena od Atlantskog oceana.

Nigerijska kuhinja, kao uostalom i većina zapadnoafričke kuhinje, poznata je po raznolikoj začinjenoj hrani. Uglavnom su u pitanju mesne i povrtne juhe, ljuti umaci koji se sljubljuju s rižom i široka paleta mesnih plata, koja se poslužuje uz pivo, palmino vino, lokalno proizveden džin, te niz bezalkoholnih napitaka. Ako niste spremni eksperimentirati ne naručujte juhu 404, jer je njezin glavni sastojak – pas!

Znamenitosti i turističke atrakcije u Nigeriji:
  1. Nigerijska divljina

Želite li istražiti divljinu ove zapadnoafričke zemlje uputite se u Nacionalni park Kainji u središtu Nigerije. Na raspolaganju vam je Nacionalni park Yankari na sjeveru zemlje, koji se prostire na nešto više od 2000 četvornih kilometara i dom je za mnoge životinjske vrste. Zbog specifičnog geografskog položaja, ovdje se mogu naći i izvori termalnih voda.

  1. Trgovačka meka

Doživite šoping u najstarijem trgovačkom središtu Nigerije – gradu Calabar koji se smjestio u jugoistočnom dijelu ove države. Watt i Marian dvije su najveće tržnice, koje prodaju sve što vam srce poželi. U Calabaru možete posjetiti i lokalni povijesni muzej, jednu od najstarijih prezbiterijanskih crkvi u Nigeriji, ali i Centar za rehabilitaciju ugroženih majmunskih vrsta.

  1. Nigerijske plaže

Lagos je najveći grad Nigerije, ali i pravo turističko odredište za ljubitelje dugih pješčanih plaža. A kad vam dosadi kupanje i sunčanje skoknite do jednog od desetaka barova koji se nalaze uz samu obalu. U Lagosu možete posjetiti i Nacionalni muzej, Nacionalno kazalište te brojne likovne galerije.

  1. Sveta šuma Nigerije

Posjetite jednu od posljednjih preostalih svetih šuma u Nigeriji – Osun-Osogbo na sjeverozapadu zemlje. Riječ je o području visoke guste šume u blizini grada Osogba posvećena božici plodnosti naroda Yaruba – Osuni. Zadivljujuća priroda, svetišta, oltari i kulturni artefakti sastavni su dio ove svete šume, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Milenijski park

Prošećite najvećim javnim parkom glavnog grada Nigerije – Milenijskim parkom. Na jednom mjestu naići ćete tipične geološke karakteristike nigerijskog reljefa, kao i predstavnike biljnog i životinjskog svijeta.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: edo, hausa, igbo, engleski
Religija: islam (50 posto); kršćanstvo (48 posto)
Valuta: naira (NGN)
Viza: potrebna – najbliže Veleposlanstvo Savezne Republike Nigerije nalazi se u Budimpešti (Arvacska u. 6 P.O.B. 1499, tel: 00 36 1 21 22 021)
Kako putovati: redovnim linijama zrakoplova većih europskih zrakoplovnih prijevoznika; Međunarodna zrakoplovna luka Nigerije jest Nnamdi Azikiwe International Airport nedaleko glavnog grada
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice barem tri tjedna prije putovanja. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu.
Kada putovati: ovisno o dijelu Nigerije koji posjećujete. Na jugu zemlje prevladava ekvatorska klima, u središtu Nigerije tropska klima, a na sjeveru karakteristični su sušni periodi bez mnogo padalina.
Smještaj: Hotel de Bentley i hotel Bolingo u Abuji, te nigerijska podružnica Sheratona u Lagosu.
Restorani: Jedite u hotelskim restoranima, a zaželite li se čokoladnog deserta posjetite Royalteasu u Lagosu.

Oprez!

Nigerija može biti vrlo opasna zemlja. Kriminal u većim gradovima je u porastu, kao i otmice turista (osobito u delti Nigera). Ako putujete u samostalnom aranžmanu dogovorite da vas netko čeka u zračnoj luci. Također, izbjegavajte odlaske na brod, jer su piratska presretanja, u vodama oko Nigerije – vrlo česta. Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Nigerijci smatraju lijevu ruku nečistom, pa se potrudite obavljati većinu aktivnosti u javnosti – desnom rukom.

F.CHI / Shutterstock.com (žene)

Facebook Like Button