Normcore – novi modni izričaj

Normcore je unisex modni trend kojeg karakterizira nepretenciozna odjeća, prosječnog izgleda. Normcore je složenica od riječi “normal” i “hardcore”. Riječ se prvi puta pojavila u web stripu “Templar, Arizona”, da bi kasnije bila upotrebljena od strane K-Hole-a, agencije za predviđanje trendova koja u izvješću iz listopada 2013. taj pojam bilježi pod nazivom “Moda mladih: Izvještaj o slobodi”.

Kako je opisano u tom izvještaju “normcore” predstavlja stav a ne određeni kodeks odijevanja. On označava pronalaženje slobode u činjenici da niste ništa posebno. Člankom u new yorškom magazinu iz veljače 2014. godine počela je popularizaciju tog pojma koji se spoja s riječima “acting basic”. Taj pojam je također još jedan K-Hole koncept koji označava neutralno odijevanje kako bi se izbjeglo isticanje.Od tada upotreba riječi “normcore” prelazi u široku upotrebu.

Sjećam se posjete Milanskom tjednu mode prije nekoliko godina, a pod time ne mislim na fotografiranje ispred mjesta održavanja revija nego zapravo posjet revijama kao dio mog radnog rasporeda. Tamo se tada nalazila vojska blogerica, koje su izgledale kao paunovi i koje su zaustavljale promet kako bi se snimile u prelasku ulice dok u pozadini prolazi taxi, što je bilo popularno u ono vrijeme.

Između dvije revije susrela sam se s Yvanom Rodic koji ima blog Facehunter, te sam s njim razgovarala o jednom projektu za svoju tvrtku i potencijalno za hrvatski tjedan mode. Sjećam se kako sam nosila majicu, koju sam nabavila u New Yorku, crne traperice, visoke crne sandale i sako. Naravno imala sam i šešir, kao što već znate ja obožavam šešire i imam u ih povećoj kolekciji. Jedna osoba iz ureda Ujedinjenog kraljevstva me je posjetila nakon revije i započeli smo razgovor upoznavajući se tako. Kada sam izjavila da sam modni bloger već nekoliko godina, a paralelno radim u velikoj međunarodnoj tvrtki, bila je iznenađena i rekla je : “O, nikada ne bih rekla, vi ne izgledate niti pričate kao modni bloger.” Isprva nisam znala trebam li to uzeti kao kompliment ili kao uvredu. Kada mi je objasnila kako ne koristim konstantno riječ “dopadati” i kako nisam obučena od glave do pete u čudnu odjeću, shvatila sam komentar kao kompliment.

U nedavnim modnim izvještajima, predviđanjima i modnim editorijalima primijetila sam trend upotrebe riječi “normcore”.

“Normcore” treba razlikovati od pojma “basic bitch” koje pojedini modni blogeri pogrdno koriste za osobu koja se dosljedno drži stalnih principa oblačenja. Prema urbanom rječniku: “To je osoba koja rabi tipičan jezik i stil te neoriginalan način oblačenja. Ona je tragično/smiješno nesvjesna svojeg krajnjeg nedostatka posebnosti i intriga”. S mojeg stanovišta, to je osoba koja slijepo prati trendove, a nema osobni smisao za stil te ne iskače iz mnoštva.

Primjećujem da se sve više i više blogera odijeva normalnije s dozom jedinstvenosti, kada je u pitanju nakit ili drugi modni dodaci, no ne mogu ee ne zapitati da li je uklapanje novi modni izričaj.

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk