O “vinskoj” kozmetici koja je sve traženija govori Mirela Ilenić

Industrija ljepote jedna je od najunosnijih industrija. Većina žena, a sve češće i sve veći broj muškaraca ne može odoljeti preparativnoj njezi s kojima nastoje postići ciljani učinak za očuvanje mladosti.

Štetni slobodni radikali smatraju se glavnim uzrokom nastanka oštećenja kože

To su zapravo spojevi koji inače nastaju u našem organizmu i u umjerenim količinama ne predstavljaju nikakav problem ali pod utjecajem različitih vanjskih faktora ometaju i oštećuju vlakna kolagena i elastina te ubrzavaju proces starenja kože tzv. fotostarenje.
Zato su antioksidansi jedan od poželjnih svojstava u kozmetičkim proizvodima za revitalizaciju kože.

mirela-blenic1s

Ako promatramo biljku Vitis viniferu, kao vinovu lozu u cijelosti, tada nailazimo na kompletnu iskoristivost i bogatu nutritivnu vrijednost mnogih dijelova biljke koju koristimo u kozmetici.
Najznačajniju ulogu imaju vitamini: A, C, B, E, proteini, enzimi, zatim minerali: mangan, kalij, fosfor, željezo, bakar te fitonutrijenti.

Fitonutrijenti su aktivni spojevi, odnosno antioksidansi, koji štite biljke od slobodnih radikala, a koji se kreću od uobičajenih karotenoida poput beta-karotena, resveratrola te flavonida, proantocijanida i ostalih različitih antioksidacijskih hranjivih sastojaka.

Ekstrakt lista vinove loze u kozmetici se koristi zbog snažnog venetoničnog djelovanja

Peteljka i bobice, bilo cijele ili odvojeno, pulpa ili kožica, obiluju polifenolima koji djeluju na sprečavanje širenja slobodnih radikala.
U kožici bobica grožđa nalazi se resveratrol, jak antioksidans koji ima djelovanje širokog spektra, potiče sintezu kolagena, djeluje na hiperpigmentacijske mrlje i usporava starenje kože.

Mehaničkim postupkom prešanja suhih sjemenki grožđa dobivamo ulje bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama koje ima iznimno svojstvo zaštite i obnavljanja stanica.

mirela-blenic-2

W: O „vinskoj“ kozmetici, razgovarali smo s Mirelom Ilenić, formulatoricom i fitoaromaterapeutkinjom.
Mirela svoje radno iskustvo stječe kroz 15 godina rada u priznatoj farmaceutskoj kompaniji. Dodatno se educirala kod dr. Stribora Markovića i u sklopu tima stručnih suradnika te djelovala na uvođenju kliničke aromaterapije u ginekologiji i pedijatriji.

Poznavanje materije formuliranja i kozmetologije 2017. godine dovodi je na mjesto glavnog formulatora u mladoj start-up kompaniji gdje tri godine razvija kozmetičke proizvode u suradnji sa svjetskim proizvođačima sirovina. Za to vrijeme prati novitete iz svijeta kozmetike, kao i sva najnovija saznanja neželjenih učinaka kozmetike (kozmetovigilanciji).

Trenutačno radi na podizanju svijesti potrošača o primjeni eteričnih ulja u svrhu samoliječenja/samopomoći, usko surađuje s ljekarnama, a kao vanjski suradnik sudjeluje s nekoliko hrvatskih proizvođača na razvoju receptura i novih proizvoda.

mirela-blenic-3

W: Kako ulje sjemenki grožđa djeluje na kožu?
Nakon cijeđenja ili tiještenja grožđa, zaostaje kruti vinogradarski otpad, komina. Danas se spomenuta sirovina sve više upotrebljava za proizvodnju vrlo cijenjenog ulja u kozmetici. Ulje dobiveno isključivo mehaničkim postupkom prešanja suhih sjemenki grožđa, pod visokim pritiskom, bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima te nezasićenim masnim kiselinama.

Lako se apsorbira u kožu te djeluje kao emolijent, blagi adstrigent te „čuva vlagu u koži“. Pogodno je za kožu „pod stresom“, posebice na području oko očiju, zbog snažnih regenerativnih sposobnosti. Ulje formira tanki sloj na koži i odlično je za korištenje u tretmanima aromaterapije te u tretmanima za sužavanje pora.

mirela-blenic

W: Jeste li znali? Da je za litru hladno prešanog ulja koje nije podvrgnuto nikakvim kemijskim ili mehaničkim procesima, potrebna čak 1,5 tona grožđa.
Napravljena je revolucija u kozmetičkoj industriji s matičnim stanicama iz sorte pinot noir.

Tako je. Matične stanice grožđa, spadaju u revolucionarnu tehnologiju koja štiti kožu od UV induciranog starenja. UV radijacija odgovorna je za 80% starenja kože lice. Unatoč SP filterima, toksini i oksidansi stvaraju se u koži pod utjecajem UV zraka.

To utječe na osjetljive stanice poput stanica epidermisa koje su od esencijalne važnosti, pa je i njihova uloga izuzetno važna. Matične stanice ove sorte sadrže posebne epigenetske faktore i metabolite koji imaju sposobnost zaštititi matične stanice ljudske kože protiv UV zraka.

Ova sorta podrijetlom iz Burgundije posebna je zbog crvene pulpe i visokog sadržaja antocijana. Većina grožđa ispod kožice ima pulpu bijele boje, ali kod ove vrste je ona crvena i upravo zbog toga su antocijani prisutni i u pulpi. Oni su snažni antioksidansi i upijaju UV radijaciju.

Aktivnost se dodatno pojačava sinergijom ostalih fitokemijskih tvari iz grožđa. UV zračenje stvara slobodne radikale koji u koži izazivaju eritem i utječu na aktivnost epidermalnih matičnih stanica koje dovode do fotostarenja. Budući da su odgovorne za obnavljanje kože, očuvanje tih dragocjenih stanica je neophodno.

W: Na što je važno obratiti pažnju pri kupnji kozmetičkog proizvoda?
Uvijek je važno obratiti pozornost na sastav proizvoda. Koji alergeni se nalaze u proizvodu (njihovi izvori su kozmetički mirisi) te koji konzervansi. Svakako preporučujem da izbjegavate parabene i fenoksietanol.

W: Znači li prirodno i sigurno?
Nikada! Upravo u današnje vrijeme kada imamo sve više i više „home made“ kozmetike, mnogobrojnih OPG-ova koji se bave s proizvodnjom kozmetike. Iako imamo i vrhunskih OPG-ova proizvođača kozmetike, treba biti oprezan. Kozmetika koja je prirodna također mora biti konzervirana.

Bez konzervansa je nemoguće osigurati mikrobiološku stabilnost, a time i sigurnost za kupca. Jako puno biljnih ekstrakata može biti nepoželjno u proizvodima za osjetljivu ili dječju kožu.

W:Trenutačni trendovi u njezi kože?

U 2020. godini možemo očekivati dosta kozmetike na bazi retinola, egzotičnih biljnih ulja, sa probioticima, kao i antioksidansima namijenjenim zaštiti kože od plavog svijetla (mobitela, računala, LCD ekran).

Fotografije: Ivana Zadro

Facebook Like Button