Obala bjelokosti

Afrička zemlja koju je trenutno najbolje tek virtualno istraživati na Internetu.

Republika Cote d’Ivoire ili na hrvatskom poznatija kao Obala Bjelokosti i Bjelokosna Obala država je koja se prostire na 322 tisuće četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Graniči s Liberijom, Gvinejom, Malijem, Burkinom Faso i Ganom, dok na jugu izlazi na Gvinejski zaljev, koji je dio Atlantskog oceana. Dobro je spomenuti da je vlada ove afričke države još 1985. zatražila da se njeno ime ne prevodi s francuskog jezika. Iako službene institucije to ne čine, u svakodnevnom govoru građana svijeta postoje mnoge inačice imena.

Najviša točka zemlje, ali i zapadne Afrike, smjestila se na graničnom području s Gvinejom. Riječ je o planini Nimba koja se uzdiže se na 1751 metar, pod zaštitom je UNESCO-a i ne može se turistički razgledati. U zemlji živi oko 20 milijuna stanovnika koji pripadaju različitim religijama, kulturama i etničkim skupinama, dok su pripadnici Akana, Mande, Krua i Senufoa najzastupljeniji.

Glavni grad – Yamoussoukro – smjestio se u pokrajini Lacs u središtu države, i tu titulu nosi od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća.  Administrativno središte zemlje smjestilo se u bivšem glavnom gradu – Abidjanu – što leži uz obale Gvinejskog zaljeva. Potonji grad okuplja petinu populacije, najveći je grad u zemlji, a smatra se i trećim najvećim frankofonskim gradom u svijetu.

Nacionalna kuhinja počiva na kombinacijama morskih plodova i piletine s raznim povrćem i voćem. Želite li eksperimentirati probajte alloco ili prženi trputac!

Znamenitosti i turističke atrakcije u Bjelokosnoj Obali:
1.   Najveća crkva na svijetu

Čudno, ali istinito: najveća crkva na svijetu nalazi se u Yamoussoukru. Riječ o rimokatoličkoj Bazilici Majke Božje Kraljice mira, koja može odjednom primiti čak 18 tisuća vjernika, a izrazito nalikuje Bazilici sv. Petra u Rimu. Izgrađena je na zahtjev bivšega predsjednika Felixa Houphouet-Boignyja, koji je rođen u Yamoussoukru.

2.   Divljina i vodenkonji

Nacionalni park Tai nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Smjestio se stotinjak kilometara od granice s Liberijom, a obuhvaća preko 4500 četvornih kilometara raznovrsne flore i faune, uključujući i ugroženog patuljastog vodenkonja. Želite li istražiti divljinu ove zemlje uputite se i u zaštićeni Nacionalni park Comoe na sjeveroistoku zemlje, koji je poznat jer udomljuje i tri preostale vrste afričkih krokodila.

3.   Zapadnoafrički Pariz

Stanovnici Bjelokosne Obale obožavaju nogomet i diče se svojim glavnim klubom – ASEC Mimosas – sa sjedištem u Abidjanu. Ne čudi stoga što je najuspješniji igrač ove države u svijetu – Didier Drogba – rođen upravo tu. Inače, zbog specifične arhitekture i ozračja Abidjan su nekoć nazivali zapadnoafričkim Parizom.

4.   Grad duhova

Najbolje mjesto za uživanje u morskim radostima u ovoj zemlji jest Grand-Bassam, koji se smjestio na obali Atlantskog oceana. Neki ga nazivaju i gradom duhova jer su određene četvrti iseljene već desetljećima.

5.   Karnevalske ludosti

Drugi najveći grad u Obali Bjelokosti – Bouake – smjestio se na istoku zemlje, a predstavlja centar karnevalskih događanja u cijeloj zemlji. Krajem ožujka i početkom travnja ovdje se slije na tisuće maskiranih posjetitelja spremnih na otkvačenu zabavu.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: islam (38 posto); kršćanstvo (32 posto), druge vjere (12 posto)
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Cote d’Ivoire u Zagrebu (Špansko 22; Tel. +385 1 38 95 127)
Kako putovati: Zrakoplovom – glavna zračna luka zemlje jest Port Bouet International Airport nedaleko grada Abidjana.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije, dijareje, kao i hepatitisa A i B, pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do veljače.
Smještaj: Hotel President u glavnom gradu dobar je odabir. U najvećem gradu – Abidjanu – odabirite Villu Anakao ili hotel La Cote du Repos 
Restorani: Hotelski restorani uvijek su mudar odabir.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava hrvatske državljane da u naredno doba ne planiraju odlazak u ovu zemlju zbog pogoršanog sigurnosnog stanja koje je uslijedilo nakon održanih predsjedničkih izbora u studenom 2010. Iako je u travnju ove godine priveden Gbagbo, te je skršen otpor njegovih pristalica – situacija je i dalje nestabilna uz povremene oružane incidente i pljačkaške pohode. To se osobito odnosi na pokrajine Dix-Huit Montagnes, Moyen Cavally, Bafing, Denguele, Worodougu i Savanes.
Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Dio ove zemlje je muslimansko, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Dana Ward / Shutterstock.com (ljudi)

Facebook Like Button