Olimpijska peciva

Najbolji recept za vrijeme Olimpijskih igara.

Od 7. veljače pa sve do 23. veljače, u gradu Soči u Rusiji, održavat će se XXII. Zimske olimpijske igre. Povodom njih donosimo Vam odličan recept koji će oduševiti vaše najmilije. Za pripremu recepta vam nije potrebno puno, a ako ih radite s djecom ili sa svojom boljom polovicom, doživljaj će vam biti još veći.

Recept za olimpijska peciva

Sastojci za pecivo

875 ml. brašna
7 gr. ili 1 pkg.suhog kvasca
2 zlice šećera
1 bjelance
1 žličica soli
60 ml maslaca
250 ml mlijeka

Namaz preko tijesta
1 žumance
1 žličica vode ili mlijeka

Priprema

Mlijeko ugrijemo sa seterom i dodamo maslac. Sve zajedno stavimo u zdjelu od miksera i ohladimo dok ne postane mlako. Dodamo kvasac, promiješamo i pustimo da odstoji 10 min.
U mlijeko s kvascem dodamo sol i bjelanjak te lagano izmiješamo. Polako počnemo dodavati brašno. Miksamo sve dok ne dobijemo lijepo tijesto koje nije ljepljivo i koje se odvaja od zdjele.

Zdjelu gdje će tijesto biti, premažemo uljem te kada tijesto stavimo, prekrijemo ga i pustimo da odstoji dok ne bude duple veličine nego što je.
Kad je tijesto naraslo duplo od svog početnog stanja, podijelite ga na 12 komada.

Od svakog komada napravite kuglu te u sredini s prstom pritisnite i počnite okretati na radnoj površini sve dok ne dobijete lijepu rupu, a možete tijesto okretati i oko prsta.

Kad smo završili sa svih 12 kom. ostavimo jedno 15 min. nek još narastu, a za to vrijeme ugrijemo lonac s dosta vode i stavljamo po 2-3 kom po samo 15 sekundi ,te vadimo sa žlicom i stavimo na namazan pleh ili papir za pečenje.

Peć do tada ugrijete na 200°C . Tijesto premažemo umućenim žumancem i žličicom vode ili mlijeka.

Pečemo jedno 15 min a pritom pazimo da nam tijesto skroz ne potamni.
Kada je tijesto gotovo, pustite da se malo ohladi, uzmite jestive boje za kolače. Boje trebaju biti: crvena, žuta, plava, zelena i crna. Pobojajte s bojama gornji dio peciva i poslužite na tanjuru u obliku logo-a olimpijskih igara.

No, to nije sve! Uz ovaj jednostavan i brzi recept donosimo Vam još jedan.

Zabavan Olimpijski recept za Vas i Vašu djecu.

Uzmite nekoliko papira žute, crvene, plave, crne i zelene boje te dajte svojoj djeci da ih narežu na trakice. Nakon što imate dovoljan broj traka sastavite od njih s lijepilom svoj vlastiti Olimpijski logo, odnosno lanac koji odbrojava koliko je još dana preostalo do kraja Olimpijskih igara. Na lancu treba biti točno 16 krugova koje zajedno s djecom možete skidati svaki dan kada završi natjecanje u tom danu.

Autorica: Azra Terzić
Fotografija: Foter

Facebook Like Button