Oman

Sultante of Oman je Arapska država koja graniči sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Yemenom.

Oman je apsolutna monarhija u kojoj Sultan Omana ostvaruje krajnji autoritet, ali njegov parlament ima neke zakonske ovlasti i nadzor. S populacijom od 2.773,479. Oman je jedan od najstabilnijih i razvijenijih zemalja u Arapskom svijetu.

Neobična primjedba putovanja u Oman je da u trenutku kada Vi počnete postavljati svoj šator, netko će pored Vas doći diskretno s autokampom i parkirati se pored Vas; bez obzira što je to jedini auto koji ste vidjeli cijeli dan; bez obzira što ima 2700 kilometara prekrasne, prazne pješčane plaže; bez obzira na to što su planine u nekim dijelovima toliko usamljene da samo ima vukova i ježeva.
Ono što ovu opservaciju čini aktualnom i posebnom je njegova mreža od cesta i kamiona, kao što su obalne ceste od Filima do Shwaymiyah-a, ili avanturistički planinski put do drevnih grobnica u Gaylah-u.
Muscant je čvorište luka već dugi niz godina, a danas čini točku gdje svi brodovi dolaze – bilo da se radi o brodovima s robom ili brodovima na kružnim putovanjima.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Omanu:

U Shargiya regiji otkriti ćete neke od glavnih atrakcija u Omanu, poput prekrasnih plaža Sur, mjesto poput Rus Al-Jinz – mjesto gdje se gnijezde kornjače, i pustinje dinama Sharqiya (Wahiba).
Oni koji su dovoljno neustrašivi na Oman će gledati vrlo jednostavno bez velike ekspedicije. No oni će zasigurno pronaći sve tajne i velike netaknute ljepote.

Oman je poznat po svojim khanjor noževima – zakrivljeni bodeži – koji su se nosili tijekom blagdana kao sastavni dio svečane haljine. Tijekom razdoblja, khanjor je postao vrlo popularan i simbolizirao je muslimanskog mornara a kasnije je predstavljao različite nacije u muslimanskom svijetu.

Najbolje vrijeme za posjet Omanu je između studenog i sve do sredine ožujka kada je temperatura u danu do 25°C.
Oman je jedina islamska zemlja u kojoj dominira Ibadi Islam, različit od sunitskog i šijitskog. Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Velik broj stanovnika su strani državljani na radu u industriji nafte o čemu Omansko gospodarstvo najviše i ovisi. Iako se zemlja može pohvaliti rijetkim životinjskim vrstama poput arapske Oryx antilope, nacionalni park Jiddar al-Harasis uvršten je u UNESCO-vu svjetsku baštinu.

Slike: Shutterstock
Tekst: Azra Terzić