Oprema za birdere

Ornitološka enciklopedija, dalekozor i udobna odjeća.

Promatranje ptica nema smisla ako jedva razaznajete goluba od galeba. Zato svaki istinski birder prije nego što se ozbiljnije posveti „praktičnom radu“ u prirodi godinama uči tajne ptičjeg svijeta. U tom su periodu dokumentarni filmovi, ornitološke enciklopedije, ali i Internet nezaobilazni alati.

Ako ste početnik odaberite bogato ilustriranu knjigu Ptice Hrvatske autora Davora Krnjete u izdanju Meridijana koja vas upoznaje s četiristotinjak vrsta našega podneblja. Od velike koristi bit će vam i priručnik Ptice Hrvatske  i Europe u izdanju Hrvatskog ornitološkog društva, koje šire vaše spoznaje i na područje Bliskog Istoka, Sjeverne Amerike i Afrike.

Strani birderi posegnut će za priručnikom Keitha Suttona Birder’s Bible: The Ultimate Bird Watching Reference Guide, Atlasom rijetkih ptičjih vrsta Dominica Couzensa ili pak vodič kroz sve ptičje vrste National Geographica. Na raspolaganju su vam i brojna internetska odredišta od udruženja promatrača ptica, preko  Ornitoloških društava do državnih institucija vezanih uz zaštitu ugroženih vrsta.

Kad svladate osnove – krenite s terenskim radom, te pritom nabavite dalekozor ili dvogled. Za hrvatske birderske prilike preporučuju se dalekozori s povećanjem od 7 do 10 puta, te s promjerom vanjske leće od 30 do 50 milimetara. Ne štedite na cijeni, jer kvalitetni dvogled može spriječiti mnoge glavobolje i očne probleme, a zasigurno će vam priuštiti nezaboravne prizore. Ako vam je zdravlje očiju važno, ne činite početničke greške i ne usmjeravajte dvogled u smjeru sunca!

Na kraju – obratite pozornost i na svoju odjeću. Promatranje ptica često je povezano s vlažnim mjestima poput močvara, pa su udobne i vodonepropusne cipele apsolutni must have. Odjeća neka vam bude odgovarajuće veličine i načinjena od prirodnih materijala kako bi vam osigurala nesmetano kretanje. Izbjegavajte šuškave trenirke i jakne, jer bi moglo preplašiti ptice!

Facebook Like Button