Oprema za skijanje

Znate li što morate imati u koferu kad putujete na neku snježnu destinaciju?
U krovnu kutiju za limenog ljubimca spremili ste skije i štapove. Spremni ste krenuti put omiljene snježne destinacije. Jeste li sve spakirali?

Skijaško odijelo mora biti dovoljno  kvalitetno da izdrži eventualne padove i zaštiti vaše tijelo od mogućih ogrebotina i ostalih ozljeda koje pritom mogu nastati. Ne morate izgledati kao profesionalni skijaši u jednodijelnim uskim varijantama jer vam je na raspolaganju i kombinacija hlača i jakne. Spyder, Colmar, Sportalm, Bogner tek su neki od poznatih robnih marki skijaških odijela. Iako vas visoka cijena može iznenaditi i šokirati, imajte na umu da je dobro skijaško odijelo dugoročna investicija koja će se isplatiti u godinama koje slijede.

Pripazite da jakna uvijek ima kapuljaču kako biste se dodatno zaštitili od hladnog vjetra, a hlače „visoki struk“  koji će pokriti područje trbuha. Prava skijaška odijela su nepropusna pa će vas zaštiti od moguće kiše. Birajte jarke boje odijela kako se ne biste izgubili u bjelini staze ili magle! Ako ste odijelo neutralne boje dobili na posudbu, ili ga već kupili – poslužite se trikom. Nabavite fluorescentne trake i prišijte ih na istaknuta mjesta!

Ispod skijaškog odijela valja se slojevito odjenuti.  U koferu ponesite nekoliko potkošulja, jer će one učinkovito upiti znoj tijekom zimskih aktivnosti. Uostalom, višak odjeće lako skinete ako uhvatite koji topliji dan.

Pancerice moraju biti odgovarajuće dužini noge jer pretijesne ili prevelike mogu dovesti do ozljede zgloba. Posavjetujte se s prodavačima sportske opreme, a ako niste u mogućnosti kupiti ih – unajmite ih na skijalištu. Ispod pancerica obucite termo ili vunene čarape kako vam noge ne bi ozeble.

Koliko god se činilo da skijaši nose naočale kao modni dodatak  uz stroge linije skijaških odijela, istina je malo drugačija. Naime, sunčeve zrake se reflektiraju od snježne površine što vas može na trenutak zaslijepiti, uzrokovati gubitak vida ili oštećenja oka zbog djelovanja UV zraka. A to svakako želite izbjeći tijekom skijanja strmim spustom. Stoga, naočale koje imaju ove UV zaštitne karakteristike i štite od reflektirajućeg svjetla (obojene leće)  morate obavezno uvrstiti na popis opreme koju nosite sa sobom.

Kapa glavu čuva, stara je poslovica, no ako imate kacigu obavezno ju koristite na snježnoj stazi. To osobito vrijedi za djecu jer ozljede glave znaju biti kobne. Imperativ su i nepropusne skijaške rukavice koje onemogućavaju ispuštanje skijaških štapova iz ruku. S njima uvijek možete napraviti i kakvog snjegovića, a da vam ruke ne zarade ozebline!

Pripremila: Linda Drašković