Ossobuco na milanski

Svjetska kuhinja u Vašem domu. U svome domu radite jela koja su rađena za kraljicu Elizabetu.

OSSOBUCO NA MILANSKI

Tradicionalna priprema Ossobuco di vitello
Sastojci za 4 osobe
Ossobuco
n. 2 teletina sa šupljom kosti narezana na promjer od 6 cm
g. 100 luk narezan na kockice
g. 50 poriluk narezan na kockice (zeleni dio)
g. 100 celer zeleni
g. 100 mrkve na kockice
n. 1 češanj češnjaka
n. 1 lovorov list
g. 50 mast
g. 50 maslac, slani
dl. 2 bijelo vino Sauvignon
g. 10 rajčica, sušena
g. 5 koncentrat rajčice Nostrano – tamno crveni
g. 250 fileti rajčice Nola, oguljeni (fileti onih duguljastih rajčica)
g. 250 temeljac od piletine, tamni
qb povrtna juha (brodo vegetale)
qb sol, biber
Gremolada
g. 5 timijan, očišćen od sjemenki i nasjeckan
g. 5 nariban kora zelenog limuna
g. 5 crvena kadulja
g. 2 ružmarin, nasjeckani
g. 5 vlasac sitno nasjeckan
g. 5 mažuran sitno nasjeckan
g. 5 peršin sitno nasjeckan

Priprema:
Ossobuco
Formirati ossobuco, začiniti i staviti da se prži na tavi dok ne dobije smeđu boju.
Pirjati sve povrće izrezano na kockice na masti i malo maslaca (veličine oraha).
Dodati pečeno meso, lovorov list, češanj češnjaka, sjeckane sušene rajčice, koncentrat od rajčice razrijeđen s malo juhe. Poklopiti i kuhati 5-6 minuta na laganoj vatri, sipati bijelo vino i dodati filete od rajčice, te koliko treba juhe od povrća i ponovno poklopiti.
Sve zajedno staviti u pećnicu i peći cca 50 minuti. Nakon toga, odvojiti meso od povrća. Povrće ispasirati ručnim mikserom te staviti kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta, odstraniti suvišnu mast te začiniti po ukusu.

Gremolada:
Nasjeckati sve začinske biljke zasebno s hladnom oštricom noža te pomiješati.

Serviranje:
Servirati ossobuco bez kosti na rižoto od šafrana, zaliti umakom (pasirano kuhano povrće) te posipati gremoladom.

Fotografija: Shutterstock