Otkrivamo tajne vanilije neizbježnog začina slastica, parfema i fine kozmetike

Koje tajne krije vanilija, čaroban začin koji se dobiva iz cvijeta orhideje.
Otkrivamo vam tajnu ovog neizbježnog začina vrhunske kozmetike, parfema i najfinijih slastica i raznih ukusnih delicija.

Iako se vanilija najčešće koristi u raznim slasticama, ona se krije i u kupkama, sapunima i mirisima koji osvajaju.
Ona je jedan je od najskupljih sastojaka zbog iznimno dugog i zahtjevnog procesa proizvodnje prirodnog vanilina.

Plodovi vanilije nastaju iz zeleno-žutih cvjetova orhideje, koje u prirodi oprašuje samo jedna vrsta pčela te kolibri.
Na plantažama na kojima se proizvodi sve se obavlja ručno, čineći ovaj ukusan začin još cjenjenijim i skupljim. Kako bi dobili gotov proizvod, koji nalazimo na policama dućana, zelene mahune vrenjem, koje traje osam do devet mjeseci, postaju smeđe te se tada suše još pola godine, kako bi se naposljetku na njima stvorili bijeli kristali – vanilin.

burbon vanilija

Najfinija i najcjenjenija vanilija je burbon vanilija

Kao i drugi začini, vanilija nema značajnu nutritivnu vrijednost, ali je zato poznata po afrodizijskim svojstvima i kao sredstvo za poboljšanje probave. Naime, u sto grama ekstrakta vanilije ima 288 kilokalorija, oko 50 posto vode, skoro 150 miligrama kalija i dvanaest miligrama magnezija.

Vanilija često čini bogatijima slatka jela kao što su pudinzi, kolači, umaci, kreme i sladoledi. Iako se u kulinarstvu uglavnom koristi ekstrakt vanilije, koji se dobiva namakanjem narezanih mahuna u vrućem alkoholu, te vanilija u prahu, koja nastaje sušenjem i usitnjavanjem plodova, pravi sladokusci i ljubitelji ovog začina najviše cijene samu mahunu vanilije.

vanilija zacin bozicnih kolaca i napitaka

Zato prilikom pripreme umaka, pudinga i sladoleda mahunu vanilije treba umočiti u mlijeko i pustiti da zakipi, te je potom još sat vremena ostaviti u poklopljenoj posudi jer joj miris brzo ishlapi.

Želite li da vaši deserti imaju intenzivniju aromu vanilije, mahunu je potrebno nožem razdijeliti na pola, izvaditi sjemenke i njima začiniti slasticu. Iako nije uobičajen dodatak slanim jelima, njome možete začiniti umake koji se poslužuju uz teletinu ili plodove mora te tako dobiti nezaboravan okus i miris vašeg jela.

OVDJE otkrijet sjajan recept za klasik francuske kuhinje Mille feuille kolač

Autor: Ema Vuković
Slike : Shutterstock

Facebook Like Button