Otoci Tremiti skriveni biseri na Jadranskom moru

Tremiti otočja smještena u prekrasnom kristalnom i čistom moru te ugodnoj blagoj klimi, danas čine jedno od najboljih odredišta za punjenje baterija i bijega iz svakodnevice.

Ovi otoci su posebni po tome što tu ne možete pronaći prenapučene plaže ili turistička naselja, kao u uobičajenim otocima na Jadranu. Svoju poziciju zauzeli su sjeverno od poluotoka Gargano, u Italiji i jedini su arhipelag na Jadranskom moru.

Ovaj arhipelag se sastoji od tri prekrasna glavna mala otočića i dva nenaseljena otoka:
San Domino, San Nicola i Caprara te dva nenaseljena stjenovita otoka, Creataccio i Pianosa. Creataccio i Pianosa su pod zaštitom su od 1989. godine.

Otoci su dobili ime zbog pojačane seizmičke aktivnosti, koja se nalazi na tom području. Također, otočja su dio Nacionalnog parka Gargano od 1996 godine te sva tri glavna otoka zajedno čine manje od 5 kvadratnih kilometara.

U povijesti, za vrijeme fašističkog režima Benita Mussolinija, otoci su bili korišteni kao logori za političke zatvorenike. Također, August je iskoristio te otoke u istu svrhu, kada je na njih poslao svoju unuku Juliju.

Otočić San Domino

Otok koji je dobio ime po istoimenom svecu, najveći je otok u ovom arhipelagu. Ovaj prekrasan otok prekriven je bujnom vegetacijom mirisne borove šume, takozvanom makijom, ružmarinom, suncokretima i gustim šikarama izrađene od smreke. Ovaj otok je idiličan za kupanje, ronjenje ili jednostavno uživanje uz večeru i vino.

Otok je velik samo 2,6 kilometara i možete ga prešetati u jako kratkom roku. Otok sa svojih par hotela, restorana i nekoliko malih trgovina za turiste, poručuje da ovdje možete odmoriti i dušu i tijelo te da se ne morate brinuti oko ničega. No opet, ne očekujte previše s obzirom na to da je ovaj otok zaista malen.

san-domino_l
 

Najmanji otok San Nicola

Iako je San Nicola najmanji od svih otoka, zapravo je najnaseljeniji i najopušteniji. Na otoku se nalazi sjedište Gradske Vijećnice, a također se može pohvaliti utvrdama i benediktinskom opatijom Santa Maria Mare, koju je papa Grgur XII izgradio na San Nicolu, u cilju zaštite malog arhipelaga protiv svih gusara ali i osvajača.

Katedrala Santa Maria Mare je izgrađena 1045 godine, a mozaik unutar katedrale odiše iz rimsko-bizantskog doba. Opatija je kasnije postala kaznionica Bourbonsa.

San Nicola
 

Otok Caprara

Na ovom otoku još uvijek raste “caper grmlje”, zbog kojeg je ovaj otok upravo i dobio ime. Caprara je poznata po svojoj Cala dei Turchi, uvali gdje su se Turci sakrivali prije napada na utvrdu San Nicola. Također, otok sadrži prekrasne uvale među kojima su Cala degli Inglesi, Cala Matano, Cala Tramontane, Cala Schiavoni, Cala delle arena – jedina pješčana plaža.

Caprara
 

Povezanost otoka s kopnom

Do otoka možete doći trajektom iz Termolija, Vastoa, Ortona, Manfredonije, Vieste i Peschici e Rodi Garganico. Plovidba trajektom preko Termolia traje sat i četrdeset minuta.

Fotografije: Cristiano Dri 1, 2, 3

Facebook Like Button