Otok Hvar – veliki miljenik ljudi, ali i sunca

Ljeto je savršeno godišnje doba za posjet otoku Hvaru, koji je predivan za svakog godišnjeg doba, no kada ga okupaju vruće sunčeve zrake zrelog ljeta tada on postaje najljepši. Stoga, ako upravo sada krećete na svoj zasluženi godišnji odmor, otiđite na najsunčaniji hrvatski otok Hvar.

otok-hvar-14

Današnje ime otoka nastalo je od grčke riječi Pharos (svjetionik). Taj naziv su Rimljani preoblikovali u ime Pharia, a dalmatinski Romani u Fara. Naposljetku, dolaskom Hrvata u Srednjem vijeku, otok dobiva ime Hvar. Lokalno stanovništvo ga naziva „Hvor“ i „For“, a standardni oblik se više koristi na istočnom dijelu otoka, gdje su se naknadno naselili štokavci s kontinenta.

otok-hvar-15

Otok Hvar nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sjeverno od njega nalazi se otok Brač, a južno otoci Šćedro, Vis, Pakleni otoci, Korčula i poluotok Pelješac. Osim što je najduži otok u Jadranskom moru i četvrti po veličini, Hvar se smatra jednim od deset najljepših otoka svijeta.

otok-hvar-01

Administrativno se dijeli na četiri dijela – gradove Hvar i Stari Grad te općine Jelsu i Sućuraj.

Grad Hvar

Glavno središte čitavog otoka njegov je istoimeni grad koji osvaja na prvi pogled, a ostacima renesansne arhitekture podsjeća na pravi mali grad iz bajke. Osim razgledavanja mnogobrojnih spomenika, dio turističke ponude grada Hvara uključuje i boravak u netaknutim uvalama koje se mogu posjetiti automobilom, biciklom ili laganim šetnjama. U uvalama je moguće kupanje, a gotovo svaka ima restoran ili prikladno mjesto za osvježenje.

otok-hvar-12

Plaža Mekićevica nalazi se 2,5 km istočno od grada, sastoji se od dva šljunčana žala i bijele kamenite obale. Do same uvale gdje je locirana plaža možete stići brodom i pješice, a osvježenje možete potražiti u obližnjem restoranu. Plaža Milna udaljena je 4 km istočno od grada. Milna je također jedno od najstarijih hvarskih izletišta, a njezin ladanjski ugođaj može zahvaliti starom ljetnikovcu iz 17. stoljeća koji je pripadao jednoj hvarskoj plemićkoj obitelji. Do plaže možete doći organiziranim prijevozom brodom, automobilom ili pješice.

otok-hvar-02

Predivna uvala Zaraće smjestila se podno istoimenog sela, a posebno je zanimljiva ljubiteljima podmorja zbog slikovitih podvodnih pejzaža. U blizini grada nalaze se i druga poznata izletišta: Dubovica, Pišćena, Sveta Nedjelja i Jagodna. Do njih je moguće doći organiziranim prijevozom brodom ili osobnim automobilom. Kada vam izležavanje na plaži dosadi, zašto se ne biste zaputili u razgledavanje grada? Predlažemo vam da posjetite Tvrđavu Forticu (Španjola), Hvarsku katedralu, Hvarsko kazalište (najstarije pučko kazalište u Europi), Franjevački samostan i samostan Benediktinki.

otok-hvar-11

Faros

Na otoku Hvaru nalazi se i najstariji grad u Hrvatskoj – Stari Grad. Godine 384. pr. Kr. kada se u Trakiji rodio znameniti grčki filozof Aristotel, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru osnovali su grad na otoku Hvaru, a nazvali su ga Faros. Stari Grad je izgrađen na mjestu gdje duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje, a zbog svog središnjeg otočkog položaja, stoljećima je bio utočište pomorcima.

otok-hvar-03

Na južnoj strani zaljeva, nastavlja se red zgrada iz Austro-ugarskog doba iza kojih su smještene osamljene kuće s vrtovima. U nastavku zaljeva, između gradske jezgre i kupališta Lanterna smješteno je naselje Borić, gdje se nalazi oko 30% ukupnih smještajnih kapaciteta Stari Grad-a. Osim Lanterne, nedaleko grada smještena je pješčana uvala Maslinica i kupalište Banj na kojem je pristup plaži omogućen i osobama s tjelesnim invaliditetom.

otok-hvar-10

Stari Grad vrvi povijesnim znamenitostima koje svjedoče o njegovoj dugoj, burnoj i zanimljivoj prošlosti pa nemojte propustiti razgledati ostatke mozaika ugrađene u pločnike, ostatke rimskog ladanjskog sklopa, crkvu Sv. Ivana, Tvrdalj Petra Hektorovića, crkvu Sv. Stjepana, dominikanski samostan, crkvu Sv. Jerolima i pomorsku zbirku.

kuca-hektorovic-starigrad

Hvarski Sv. Nikola

U središtu otoka Hvara smjestila se Jelsa, koju omeđuju dva najviša otočna vrha – na zapadu Sv. Nikola na kojem je smještena kapelica, a na istoku Hum. Na jugu je okružena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa sjeverne strane ju od vjetrova štiti brežuljak Burkovo.

otok-hvar-09

Najpopularnija pješčana plaža na Jelsi nalazi se u uvali Mina, koja je od centra udaljena svega 500 m. Osim plaža u gradu Hvaru, Stari Gradu i Jelsi, možete se okupati i u Sućurju kod uvale Mlaska te plaži Česmica.

otok-hvar-05

Manifestacije i običaji

Poznato događanje na otoku Hvaru je procesija Za križen, a radi se o tradicionalnoj noćnoj procesiji koja već stoljećima započinje točno u 22 sata na Veliki Četvrtak. Također, otok organizira i Hvar Open, međunarodni teniski turnir za žene koji okuplja najbolje domaće ali i svjetske tenisačice. Tu su i Dani Hvarskog kazališta koji okupljaju brojne poznate glumce iz cijelog svijeta. Vrhunac sezone odvija se u osmom mjesecu koji je pun događanja, od Hvar International Half Marathon-a preko Fešte vina pa sve do Ribarske noći.

Najvažnija zanimljivost koju treba istaknuti svakako je UNESCO-v popis kulturne baštine na kojem se našla i hvarska čipka od agave, koju izrađuju redovnice Benediktinskog samostana u Hvaru.

otok-hvar-06

Gastronomska ponuda

Otočka kuhinja temelji se na zdravoj domaćoj hrani, a naročito na svježoj ribi i maslinovom ulju. U dobrim tradicionalnim restoranima ili konobama možete pronaći tipična dalmatinska jela kao što su pašticada, peka (teletina, svinjetina, hobotnica), janjetina sa žara, hobotnica na salatu ili crni rižoto od sipe.

otok-hvar-13

Također, možete uživati i u raznim vrstama školjki (brbavice, mušule, oštrige) koje su izvanredna delicija, ali pod uvjetom da su friške. Izrada tradicionalnih hvarski deserata temelji se na korištenju suhih smokava, grožđica, badema, meda i svježih jaja od kojih se peku paprenjaci, rafioli, smokvenjaci i pašurate.

otok-hvar-07

Kada je riječ o vinu, treba spomenut hvarski plavac čija je tradicijska proizvodnja na otoku Hvaru vrlo stara i raširena, tako da su se s vremenom profilirala vina prepoznatljive i različite kvalitete: plavci s južnih padina otoka Hvara, plavci s pjeskovitih položaja, plavci s brežuljkastih položaja sjevernog dijela otoka te plavci proizvedeni od grožđa starih vinograda.

otok-hvar-08

Kako doći do Hvara?

Najlakši put dolaska do otoka Hvara ovisi o prijevoznom sredstvu i smjeru dolaska. Ako putujete autom, autobusom ili vlakom, svakako trebate doći u Split ili Drvenik iz kojih zatim put možete nastaviti trajektom. Trajekti plove iz Splita za Stari Grad (prevozi automobile), za Jelsu (katamaran) i za grad Hvar (katamaran).

otok-hvar-04

Ako putujete avionom, najbliži internacionalni aerodromi nalaze se u Splitu, Dubrovniku i na Braču, odakle možete autobusom, taksijem ili rent-a-carom nastaviti do trajektnog pristaništa u Splitu ili Drveniku.

Facebook Like Button