Otok Vieques

Otok Vieques nalazi se nedaleko od Puerto Rica. Poznat je i pod nazivom Isla Nena (Otok male djevojčice). Ovaj raj na zemlji idealan je za one željne istinskog odmora i istraživanja netaknute prirode.

Posebnost otoka

Otok Vieques smješten je između Atlantskog oceana i Karipskog mora. Ono što otok čini posebnim je njegova (novija) povijest. Preko 60 godina otok je bio dom velikom broju američkih pomorskih baza. Američka mornarica kontrolirala je dvije trećine ukupnog teritorija otoka. Zbog svoje prošlosti otok je zaobišao turistički razvoj i unatoč stalnom povećanju broja turista, uglavnom je ruralnog karaktera.

vieques-2

U gradu Isabel Segunda ili Isabel II živi najveći broj populacije otoka. Isabel II nalazi se na sjevernoj strani otoka i mjesto je gdje pristižu brodovi. To je glavni grad i ekonomsko središte otoka. Turisti obično odmah po izlasku s broda uskaču u taksi koji ih vozi do gradića Esperanza. Nalazi na južnoj strani otoka i gleda na Karipsko more, a nudi više sadržaja turistima, naročito petkom i subotom navečer.

Netaknuta priroda

Otok Vieques odudara od ostalih karipskih otoka. Nema gužvanja i beskrajnog nizanja lanaca hotela. Umjesto njih, naići ćete na čarobnu netaknutu prirodu. Harmonija flore i faune vidljiva je na svakom koraku. Konji i kokoši nesmetano šeću ulicama otoka, a zvonka melodija pjeva kokota ima funkciju jutarnjeg alarma. Ne morate se brinuti oko toga hoće li vam netko zauzeti mjesto na plaži jer ima mnogo (ne)otkrivenih plaža koje mogu biti samo vaše.

vieques-3

Plaže iz snova

Plaže su čiste s mekim bijelim pijeskom i kristalnom bojom Karipskog mora. Širok raspon plaža nudi za svakoga ponešto. Plava plaža poznata je po magičnom ronjenju i otkrivanju šarenog podvodnog svijeta. Ensenada Honda kao stvorena je za pecanje. Sunčana uvala jedna je od najvećih plaža na otoku, pogodna za duge bosonoge šetnje. Navio plaža je mjesto okupljanja surfera, a do nje možete doći od plaže Media Luna koja je obiteljsko mjesto.
Većina cesti koje vode do plaža su neasfaltirane pa se preporuča iznajmljivanje automobila za lakše snalaženje po otoku. Do nekih je moguće doći samo brodićem za što je najbolje pitati lokalno stanovništvo.

Bioluminescentna uvala

Prirodni fenomen plavo-zelenog svijetla u moru stvaraju bioluminescentni dinoflagelati, njih 720 000 po galonu vode. To su mikro organizmi pola životinjskog, a pola biljnog podrijetla koji stvaraju plavičastu svjetlost kad god se dogodi iznenadni pokret u moru.

vieques-1

Ova jedinstvena uvala je najsvjetlija preostala na svijetu. Postoji na Viequesu zbog toga što otok nije pretrpio jače posljedice zagađenja ili negativni utjecaj turizma.

Oni koji požele posjetiti uvalu trebaju svoje putovanje organizirati prema lunarnom kalendaru. Mikro organizmi nisu vidljivi pod punim Mjesecom. Dva ili tri dana prije i poslije punog Mjeseca najčešće nema organiziranih tura do uvale. Možete izabrati turu kajakom ili električnim brodićem. Za bolji ugođaj preporuča se tura kajakom.

vieques-4

Galerija Galleon

Galerija Galleon izlaže radove lokalnih i međunarodnih umjetnika. Većina izloženih djela su skulpture, fotografije i slike ulja na platnu. Velik naglasak stavljaju na uključivanje stanovništva u različite radionice i predavanja. Nerijetko organiziraju i glazbene večeri popraćene otočkim kulinarskim specijalitetima.

El Fortin Conde de Mirasol

El Fortin Conde de Mirasol je utvrda izgrađena između 1844. i 1855. godine, a koja pruža pogled na gradić Isabel II. U početku je bila dom španjolskih vojnika koji su čuvali otok od pirata. Danas je utvrda u funkciji muzeja i nudi bogat i vjeran prikaz umjetničkih djela te kolekciju dokumenata povezanih s poviješću otoka Vieques.

vieques-5

Korisne informacije:

Službeni jezici: španjolski, engleski
Religija: kršćanstvo
Valuta: američki dolar
Kako putovati: najbolji način uzeti avion direktno do Vieques aerodroma ili drugi način uzeti avion do Luis Muñoz Marín aerodroma u San Juanu, od tamo taksijem do gradića Fajarado i onda brodićem do otoka Vieques
Kada putovati: kišna sezona je u dva razdoblja: listopad – studeni i svibanj – lipanj, velik broj sunčanih sati tijekom cijele godine
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: W Retreat & Spa Vieques, Hacienda Tamarindo, Bravo Beach Hotel
Restorani: Coqui Fire Cafe, El Quenepo, Next Course

Autor: Sara Gorupec

Fotografije: Michael Buck
Angel Xavier Viera-Vargas
Larry Myhre
Nicholas Laughlin
washingtonydc

Facebook Like Button