
Naučiti ćemo, korak po korak, kako otvoriti bocu kao pravi Sommelier.
Puno toga je važno spomenuti i znati kada je vino u pitanju. Najjednostavniji načini kako se zaljubiti u vino je kušati ga i uživati u svakom njegovom čaru kroz vid, njuh i okus.
Za početak naučit ćemo kako pravilno otvoriti bocu vina. Savjete možete primijeniti doma kada otvarate vino za vaše prijatelje ili samo za vaš gušt.
Kako bi užitak ispijanja i guštanja u vinu bio što veći, lijepo je i korisno znati kako pravilno otvoriti bocu vina. Otvaranje boce vina sa vadičepom je postao tradicionalni i kulturni „obred“ kojim se služe svi znalci i poštovatelji te vrijedne kapljice.
Otvorimo bocu korak po korak:
- Čvrsto držeći uspravno bocu započinjemo sa skidanjem kapice s boce.
- Nožićem otvarača, vadičepa zarežemo kapicu ispod manžete, skinemo je odložimo na
tanjurić. - Napravimo prvo brisanje grla boce.
- Zabodemo spiralu otvarača i okrećemo je, moramo paziti da ne probijemo čep kako nam komadići pluta ne bi dospjeli u čašu
- Čep lagano izvučemo , bešumno i pažljivo da ne pukne
- Pomirišemo čep i ubrusom ga skinemo s vadičepa te odložimo na tanjurić
- Obrišemo vrat boce – drugo brisanje
- Kušamo vino i uživamo u njemu…
Ukoliko vam se dogodi da je vino na čep, bocu vratite gdje ste kupili i dobiti ćete novu bocu. Odmah ćete prepoznati miris čepa. Vino nema onaj svoj lijepi miris po aromama, nego ima jedan ustajali miris, miris po vlažnom kartonu ili čak i po plijesni zbog gljivica.
Za „miris po čepu“ glavni krivac je kemijski spoj TCA. Kada osjetite u restoranu da je vino po čepu, zamolite vašeg konobara da vam otvori novu bocu.
Da li vas zanima kako to rade sommelieri u restoranu?
Evo nekoliko savijeta koji mogu pomoći i konobarima kako da otvore vino kao pravi sommelier.
Prvo prezentiramo vino, okrenemo bocu s naljepnicom prema domaćinu stola, te mu kažemo naziv vina, godinu berbe i proizvođača.
Pravilno otvorimo bocu sljedeći pravila koja sam navela gore te nakon toga:
- Najprije natočimo gostu koji ga je naručio potom ostalim gostima.
- Pri posluživanju stojimo uvijek s desne strane gosta.
- Etiketa na boci se uvijek mora vidjeti jasno.
- Poštovati prednost pri posluživanju gostiju za stolom.
- Ne zaboraviti na kraju natočiti gostu koji je naručio vino.
A sada, do najbliže vinoteke i trgovine sa vinima te vježbajte uz moje savjete kako bi postali pravi mali stručnjak za vina. Posjetite i vaš najdraži restoran i uživajte u ritualima pravilnog otvaranja boce vine.
Sretno!
Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Jelena Šimić Valentić
