Naučiti ćemo, korak po korak, kako otvoriti bocu vina kao pravi sommelijer.
Puno toga je važno spomenuti i znati kada je vino u pitanju. Najjednostavniji načini kako se zaljubiti u vino je kušati ga i uživati u svakom njegovom trenutku koji osjetite, kroz vid, njuh i okus, znači kroz boju, miris vina i njegovu kakvoću.
Za početak naučit ćemo kako pravilno otvoriti bocu vina. Savjete možete primijeniti doma kada otvarate vino za vaše prijatelje ili samo za vaš gušt.
Kako bi užitak ispijanja i guštanja u vinu bio što veći, lijepo je i korisno znati kako pravilno otvoriti butelju bijelog ili crnog vina.
strong>Otvaranje butelje, odnosno boce vina, s vadičepom postao je tradicionalni „obred“ kojim se služe svi znalci i poštovatelji vrijedne vinske kapljice.
Otvorimo bocu vina korak po korak:
- Čvrsto držeći uspravno bocu započinjemo sa skidanjem kapice s boce.
- Nožićem otvarača, vadičepa zarežemo kapicu ispod manžete, skinemo je odložimo na
tanjurić. - Napravimo prvo brisanje grla boce.
- Zabodemo spiralu otvarača i okrećemo je, moramo paziti da ne probijemo čep kako nam komadići pluta ne bi dospjeli u čašu
- Čep lagano izvučemo , bešumno i pažljivo da ne pukne
- Pomirišemo čep i ubrusom ga skinemo s vadičepa te odložimo na tanjurić
- Obrišemo vrat boce – drugo brisanje
- Kušamo vino i uživamo u njemu…
Ukoliko vam se dogodi da je “vino na čep”, što znači da čep miriši na natopljeni karton, vrlo neugodno, bocu vratite gdje ste ju kupili s punim pravom. Odmah ćete prepoznati taj specifični miris čepa. Vino nema onaj svoj lijepi miris po aromama, nego ima jedan ustajali miris, miris po vlažnom kartonu ili čak i po plijesni zbog gljivica.
Za „miris po čepu“ glavni krivac je kemijski spoj TCA. Kada osjetite u restoranu da je vino po čepu, zamolite vašeg konobara da vam otvori novu bocu.
Da li vas zanima kako to rade sommelijeri u restoranu?
Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći i konobarima kako da otvore vino kao pravi sommelijer.
Prvo trebamo gostima prezentirati vino okrećući bocu s etiketom vina prema domaćinu stola, pročitamo naziv vina te upoznamo goste s godinom berbe i proizvođačem butelje koju kanimo otvoriti i kušati.
Butelju vina, odnosno vinsku bocu, otvorimo sljedeći pravila koja sam navela gore te prema pravilima bontona točimo redom:
- Najprije natočimo gostu koji ga je naručio da kuša vino, a potom točimo ostalim gostima.
- Pri posluživanju stojimo uvijek s desne strane gosta.
- Etiketa na boci se uvijek mora jasno vidjeti.
- Poštovati prednost pri posluživanju gostiju za stolom.
- Ne zaboraviti na kraju natočiti gostu koji je naručio vino.
A sada, do najbliže vinoteke i trgovine s vinima te vježbajte uz moje savjete kako bi postali pravi mali stručnjak za vina. Posjetite i vaš najdraži restoran i uživajte u ritualima pravilnog otvaranja boce vine.
Sretno!
Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Jelena Šimić Valentić