Pijana srna

Gulaš od srnetine ili pijana srna Vam preporučuje obitelj Peršurić.

Sastojci za gulaš:
1,5 – 2,0 kg srnetine
2 veće glavice luka
1 češnjak manji
2 dl maslinovog ulja
2 dl pjenušavog vina Misal Noir brut
Sol i papar
Ružmarin i mažuran

Sastojci za marinadu:
1 žica papra u zrnu
Sol i papar
2 mrkve
4 češnja češnjaka
1 manji luk
Lovorov list, ružmarin i mažuran
1,5 dl crnog vina
1,5 dl pjenušavog vina Misal Noir brut

Priprema:
Očišćeno povrće narezati i staviti kuhati u vodu (oko 2 litre vode) zajedno s ružmarinom ružmarinom, mažuranom, lovorovim listom, paprom i soli. Ostaviti da se kuha 30 minuta. Nakon toga ohladiti. Kad je ohlađeno dodati pjenušac i vino. U pripremljenu marinadu staviti srnetinu. Poklopljenu posudu držati u hladnjaku barem 15 sati (najbolje 24h). Nakon toga meso se izvadi iz marinade, očisti od začina i nareže na manje komadiće.
U dublju posudu stavite maslinovo ulje s lukom i češnjakom i dinstajte par minuta. Nakon toga dodaju se komadići srnetine i najbolje je na laganoj vatri dinstati dok meso ne omekša, ponekad polijevati s vodom. Vrijeme kuhanja ovisi o loncu – 2-4 sata je potrebno da se meso omekša. Pred kraj kuhanja dodati papar u zrnu, ružmarin i mažuran, te posoliti. Poslije kuhati još neko vrijeme uz polagano nadolijevanje s pjenušcem. Količina pjenušca ovisi o gustoći gulaša koju želimo dobiti.

Najbolje je poslužiti s njokima ili fužima, a od vina lijepo se sljubljujem Misal Noir brut ili neko jače crno vino.

Tekst: Ana Peršurić

Uz dopuštenje Pjenušci Peršurić d.o.o. (sve fotografije)