Pilates – više od fitness režima

Napokon imam čelične mišiće, danas bih lako mogao ‘odraditi’ i porod – s oduševljenjem pilates iskustvo opisuje britanski filmski šarmer Hugh Grant.

A njegov je “zvjezdani” PR možda jedan od najboljih za metodu vježbanja koja je prvo javno predstavljanje imala 1926. u New Yorku, u pilates studiju čovjeka od kojeg je sve počelo, Josepha Pilatesa, bivšeg njemačkog gimnastičara, boksača, akrobata i atletičara koji je treninzima pobijedio niz vlastitih tjelesnih oboljenja.

Pilatesov put ka cjelokupnom zdravlju

Nakon 10 treninga osjećat ćete razliku, nakon 20, tu razliku ćete i vidjeti, a nakon 30 imat ćete potpuno novo tijelo – napisao je u knjizi “Return to Life Through Contrology” (Tako je naime, pilates metodu vježbanja nazvao sam J. Pilates, op. a.) A počeo ju je razvijati davne 1912.

Početak Velikog rata dočekao je u Engleskoj gdje je interniran u logor na otoku Mann.
Osim što je treninzima na strunjači pomagao ratnim zarobljenicima da ublaže ozljede i eventualne probleme s leđima, u logoru je osmislio i prve sprave za pilates koje su postale sastavni dio u rehabilitaciji ranjenika, a na kojima se diljem svijeta vježba i danas.

Preseljenjem u New York, zajedno sa suprugom Clarom predano radi uglavnom s boksačima i plesačima, ali i pripadnicima newyorške društvene kreme. Joe, kako su ga zvali prijatelji, bio je ispred svog vremena. Za njega je pilates predstavljao način života i put ka cjelokupnom zdravlju, a ne samo fitness režim.

pilates

Vježbe za kralježnicu, snažne trbušne mišiće, gipko tijelo

To je niz prilagodljivih vježbi koje su namijenjene svim dobnim skupinama s različitim stupnjevima kondicije.
One uključuju ispravljanje poremećaja ravnoteže, lošeg držanja i jačanje unutarnje stabilnosti, odnosno na siguran način razgibavaju kralježnicu, jačaju trbušne mišiće te obnavljaju gipkost tijela.
Izvode se na prostirci ili na spravama od kojih je najpopularnija reformer.

Pilates i njegovih 10 načela

A za potpuno razumijevanje ovog holističkog pristupa vježbanju potrebno je i upoznati se s 10 osnovnih načela pilates metode – svjesnost i koncentracija, kako bi usredotočili um na ono što radi tijelo, kontrola, kako bi osigurali pokret koji nije nepromišljen ili slučajan, a koja se postiže još jednim načelom pilates metode, centriranjem.

U pilatesu svaki pokret kreće iz središta prema van stablizacijom dubokih, kratkih mišića oko kralježnice te dubokih, trbušnih mišića. Zatim, tu su i dah, ravnoteža, učinkovitost, preciznost, “flow”, odnosno pokreti koji se pretaču iz jednog u drugi te sklad.

Siguran i za trudnice

Iako danas u svijetu postoji nekoliko modernih smjerova učenja pilatesa, a među njihovim polaznicima vodi se vječna rasprava koja je škola bolja, odnosno izvornija, sve se one u osnovi drže contrologyja i onoga što je Joseph Pilates osmislio prije gotovo sto godina.

Jednako ga obožavaju žene i muškarci, celebrityji i profesionalni sportaši, a dokazano je i da buduće mame koje redovito vježbaju pilates očekuju kraći trudovi i manje bola u donjem dijelu leđa i zdjelici, a svoje će tijelo nakon poroda brže i lakše vratiti u top formu.

Za jedan pilates trening potrebna vam je ugodna pamučna odjeća, prostirka, iako ih u većini studija imaju na raspolaganju, a vježbe izvodite bosi. I za kraj, treba imati na umu. Vježbanjem pilatesa ne gube se suvišni kilogrami, već se dobiva snaga u obliku vretenastih mišića i pravilne posture, što je izvrsna priprema za intenzivnije aerobne treninge kao što su trčanje, plivanje, biciklizam, brzo hodanje…

Mjesta za vježbanje pilatesa:

1. Dvoranica, Natka Nodila 13, Zagreb; 099 721 9711, www.dvoranica.hr
2. Pilates-shape Zagreb, Ožujska 11, Zagreb; 097 713 4770, www.pilates-shape.com
3. Pilates ART Studio, Pavla Hatza 19, Zagreb; 091 503 9167, www.pilatesartstudio.hr
4. Pilates i Yoga studio Reformer, Obrtnički prolaz 4/2, Zagreb; 01 4920 495, www.reformer-pilates.com
5. Bodyflow Pilates & Yoga, Put plokita 25, Split; 091 546 9555, www.bodyflow.com.hr
6. Eccentric, Martina Divalta 162, Osijek; 095 863 9018, www.eccentric.hr
7. Feel Pilates, Kneginje Zorke 35, Beograd; 011 4120 272, www.feelpilates.net
8. Total Body Control – pilates with Arijana, OŠ “Edhem Mulabdić”, Konak 1, Sarajevo; 061 572 177
9. Powerhouse Pilates by Irina Mitevska, Debarca 44, Debar maalo, Skopje; 070 542 440

Autor: Ana Faber
Fotografija: Pixabay