Pivske meke

Države koje zauzimaju istaknuto mjesto na pivskoj karti svijeta.

Belgija

Dok se mnoge države mogu pohvaliti većom količinom proizvedene pive i privlače turiste svojom razvikanom pivskom kulturom, pravi ˝sladokusci˝ najradije odlaze u Belgiju, zemlju sa najšarolikijom i najbogatijom paletom izvanrednih vrsta piva. Bijela, crvena, zlatna i smeđa piva, saison te lambik pivo …izboru nema kraja budući da Belgija obliluje s gotovo tisuću vrsta piva. Dok je Stella Artois zasigurno najpoznatiji belgijski izvoz, tu su i cijenjene marke poput  Leffe, Hoegaarden i Duvel, a slavne su i trapističke pive – pive koje se proizvode isključivo u trapističkim samostanima. Postoje strogi kriteriji koje valja zadovoljiti da bi se piva smatrala autentičnim trapističkim proizvodom, pa tako redovnici moraju sudjelovati u njezinoj proizvodnji, te profit od njene prodaje mora biti namijenjen održavanju samostana ili uložen u društveno korisne svrhe. Samo je sedam proizvođača trapističkih piva na svijetu, a šest od njih, npr. Chimay, Orval i Rochefort, se nalaze u Belgiji. Uzimajući u obzir ovo bogatstvo izbora, čini se da je najgore što možete učiniti tijekom odmora u Belgiji – naručiti običnu pivu!

Vijetnam

Ne možete se sjetiti imena nijedne pive iz Azije? To bi se moglo veoma brzo promijeniti, budući da je 2010. godine Azija prestigla Europu po količini proizvedene pive, te njezina proizvodnja (za razliku od Europe) uz to bilježi i neprekidni rast. A država koja ostvaruje najveći porast u proizvodnji pive je – ne biste vjerovali – Vijetnam! Piva proizvedena u ovoj azijskoj državici sve su više priznata diljem svijeta, pa su tako njegove Hanoi Beer i Saigon Beer bile i službene pive 14. Berlinskog pivskog festivala. A ako se kojim slučajem nađete u Vijetnamu, uz pive u boci možete uživati i u bia hoi, laganoj točenoj pivi koja je sveprisutna u vijetnamskom društvenom životu – iskustvo vjerojatno neće biti nalik ispijanju pive na kakvo ste navikli,  no ogroman bonus je to što se cijena tri decilitra ovog domaćeg proizvoda kreće oko samo pola kune!

tocena-piva

Meksiko

Što se alkoholnih pića tiče, Meksiko nije sinonim samo za tekilu već i za pregršt kvalitetnih piva po iznimno povoljnim cijenama (osobito ako uspijete izbjeći napuhane ˝turističke˝ cijene i dokopati se lokala koji poslužuju domaće stanovništvo).  Meksička pivska kultura ostvarila je snažnu prisutnost na svjetskoj sceni s pivom Corona, koje je najprodavanije strano pivo u Sjedinjenim Američkim Državama te se nalazi među najpopularnijim uvoznim pivima na svijetu uopće. U inozemstvu se Corona često poslužuje uz krišku limete, no diskutabilno je koliko je taj običaj autentičan budući da je takva praksa ipak mnogo manje rasprostranjena u Meksiku.

Irska

Mnoge su države izgradile dobar dio svog imidža na pivi, no ni u jednom slučaju taj spoj nije toliko upečatljiv, sveprisutan i omiljen kao ˝ljubavna veza˝ između irskog naroda i pive . Tako su ˝irski pubovi˝ vječno popularna odredišta za izlazak na koja se može naići diljem svijeta, a najpoznatiji je irski izvozni proizvod – famozno pivo Guinness – steklo gotovo ikonički status. Ovo popularno stout pivo (tamna i vrlo gusta, gotovo pa kremasta vrsta piva) je svoj put započelo 1759. godine, te je deset godina nakon toga po prvi put izvezen u Veliku Britaniju, i to u šest i pol bačvi – danas se pak troši osam i pol milijuna kubičnih metara Guinnessa godišnje. Guinness se proizvodi u pedesetak država svijeta, no često se veli da, zbog njegove svježine, ipak nema Guinnessa do irskog Guinnessa – što je činjenica koju, nesumnjivo, dobar postotak posjetitelja Irske rado dolazi provjeravati.

Kina

Uz to što predvodi azijsku ˝invaziju˝ na svjetsku pivsku scenu, Kina je i najveći proizvođač pive na svijetu, te njen udjel u tržištu neprekidno raste. Kineski narod je već pred devet tisuća godina proizvodio pivoliki napitak koji je igrao važnu ulogu u pogrebnim obredima i obredima štovanja predaka, no početkom prošlog milenija piva je drastično počela gubiti na popularnosti, te su moderne tehnike proizvodnje pive u Kinu uvedene tek krajem devetnaestog stoljeća. No, Kina je ubrzo nadoknadila izgubljeno vrijeme te se danas može pohvaliti proizvodnjom najprodavanije pive na svijetu, Snow Beer. Dok se spomenuta piva, doduše, uglavnom kupuje unutar granica Kine, kineska pivska kultura je sve prisutnija na svjetskom tržištu uz pomoć poznate i medijski razvikane pive Tsingtao, koja se može kupiti u više od šezdeset država svijeta.

Australija

Australci se ubrajaju među najveće pivopije na svijetu – pivo je važan dio australske kulture koje ujedno služi i kao veoma dobrodošli oblik osvježenja tijekom vrućih i žarkih ljeta. No pivo nije oduvijek bilo prvi izbor Australaca -  tako povijesni zapisi bilježe da je, u doba prvih doseljenika u Australiju, rum bio toliko popularan da se čak neko vrijeme koristio kao poluslužbena monetarna valuta! Proizvodnja pive započela je u devetnaestom stoljeću, te je danas Australija veliki izvoznik pive koji je najprepoznatljiviji po svojem pivu Foster’s, lageru koji uživa veliku popularnost u brojnim zemljama svijeta, osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu.  No, iako se Foster’s marketira kao pravo australsko pivo, on je daleko od popularnog odabira u svojoj domovini, te bi njegovo naručivanje u Australiji gotovo pa predstavljalo društveni faux pas – radije se opredijelite za neku od piva popularnih među lokalcima, poput Crown Lager.

pivovara

Češka Republika

Sa 158 litara pive godišnje po glavi stanovnika, Česi pobjeđuju čak i razvikane narode pivopija poput Nijemaca i Iraca te se trenutno nalaze na čelu svjetske ljestvice najvećih konzumenata pive. Pivska industrija je toliko utkana u češku kulturu da se smatra nacionalnom baštinom, a piva toliko važan dio života stanovnika Češke Republike da se o njoj govori kao o ˝tekućem kruhu˝.  Dva napoznatija česka ˝pivska˝ grada, Plzeň i České Budějovice, imali su svoje pivovare već u trinaestom stoljeću, te danas proizvode dva najpoznatija češka piva – Pilsner Uruquell, prvo pivo ˝pilsner˝ tipa na svijetu, te Budweiser Budvar. Izvanredna kvaliteta čeških piva te, za zapadne standarde, i dalje poprilično pristupačne cijene čine Češku Republiku jednom od najatraktivnijih destinacija za ljubitelje pive.

Silvia Vidović

Facebook Like Button