Znate li da je pjenušac dobar za naš organizam? Sigurno mislite da se sada šalimo, no donosimo vam tekst o pjenušcu na malo drugačiji način.
Evo zašto je zdravo piti pjenušac…u umjerenim količinama naravno
Puno puta se pisalo o tome kad se pije pjenušac, kako ga se pije, hladi, poslužuje, pisalo se i o vrstama pjenušca, kako on nastaje, kako ga nazivaju gdje… dakle o pjenušcima se već jako puno pisalo, a sve s ciljem podizanja kulture pijenja pjenušaca u nas.
Međutim do sad se nitko nije ozbiljno pozabavio temom zašto bi trebali piti pjenušac?
Većina ljudi koje susrećem kažu da je pjenušac alkoholno piće i stoga ga nije dobro redovito konzumirati. Isto kažu i za bijelo vino, ali oko dobrih strana crnog ili crvenog vina više čak ni liječnici ne dvoje. Prije svega pjenušac je isto kao i bijelo i crno (crveno) vino prehrambeni proizvod.
U 1 litri vina ima, vjerovali ili ne, najviše vode i to čak 800-945 g, sve ostalo su spojevi kojih u vinu ima preko 1200. Od toga trenutno je kemijski poznato 800 različitih spojeva koji se nalaze u vinu, a ostalih 400 još uvijek nisu analitički determinirani.
Dakle alkohol kojeg inače u vinu, a tako i u pjenušcu, ima svega 70 do 110 g/l mislimo da ne bi trebao stvarati problem i odbijati ljude da piju vina i pjenušce. Naravno, ne propagiramo opijanje, alkoholizam i konzumaciju ogromnih količina tog Dionizovog pića.
Zašto piti pjenušac? Zato što je zdrav!
Eeee da, prirodno pjenušavo vino je zdravo u malim ili manjim količinama. Smatra se da dnevna doza pjenušca koja ima pozitivan učinak na naš organizam, odnosno na organizam odraslog čovjeka, je zapravo 1 do 2 čaše odnosno do 1,5 dcl na dan.
A zašto je pjenušac zdrav?
Svi su čuli za antioksidanse, većina zna da postoje i u vinu, prema tome postoje i u pjenušavom vinu. Sve žene će se složiti da je antioksidans upravo jedan od bitnih sastojaka koji se nalazi u kremama za lice, protiv bora i slično.
Eto i prvog odgovora i razloga zašto je pjenušac zdrav
Upravo taj antioksidans koji unosimo putem pjenušca u organizam može povoljno utjecati na kožu. Antioksidansi zapravo usporavaju starenje stanica kože. Prema istraživanjima znanstvenika Sveučilišta u Dijonu antioksidansi utječu na metabolizam kolesterola kod srčanih bolesti i gena raka.
U grožđu, vinu i pjenušcu funkciju antioksidansa imaju razni spojevi kao što su možda najpoznatiji tanini, antocijani i vitamin C.
Međutim tanini i antocijani spadaju u grupu spojeva koja se naziva polifenolima. U skupinu polifenola spada cijeli niz spojeva, ali ono najvažnije je njihovo pozitivno djelovanje na čovjeka.
Englesko Sveučilište Reading provelo je istraživanje o koristima polifenola. Prema njihovim istraživanjima polifenoli utječu na širenje krvnih žila, te tako omogućavaju lakši i brži protok krvi u organizmu.
Samim time pozitivno utječu na krvi tlak, smanjuje mogućnost pojave krvnih ugrušaka, potiču cirkulaciju. Neka istraživanja čak navode da polifenoli imaju pozitivan učinak na obnovu stanica, te da štite od neuroloških ozljeda nastalih uslijed moždanog udara.
Zanimljivosti o pjenušcu
Šampanjac ili pjenušac i kako je nastao – Kažu da najbolje stvari nastaju slučajno, tako je bilo i sa prvim bocama šampanjca.Pjenušac je najbolji poklon s kojim nemožete pogriješiti – Mučite se s odabirom butelje vina za šefa ili vašeg prijatelja vinskog znalca?
Champagne najpoznatija vinska regija Francuske – Najpoznatije pjenušavo vino, koje se jedino na svijetu može zvati šampanjac
Madame Clicquot Ponsardin: najveća dama šampanjca – Madame Clicquot Ponsardin poznata je pod nadimkom Velika dama šampanjca.
Uz to spominju i smanjenje degenerativnog učinka Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Dakle ovo su sve dobri razlozi da biste popili barem jednu čašu pjenušca na dan i pomogli sami sebi. Krivo je mišljenje da se polifenoli i antioksidansi nalaze samo u crnom vinu, ima njih i u bijelom i u pjenušavom, samo im je sadržaj različiti.
Zašto je još dobar pjenušac?
Treba vam još razloga da bi se lakše odlučili za drugu čašu?! Pjenušavo vino sadrži određenu količinu minerala i vitamina.
Neki će reći da, ali to je malo. Međutim u današnje vrijeme, većina ljudi, kako bi nadoknadila smanjen unos vitamina i minerala koristiti razne tablete, šumeće tablete, napitake koji su nastali u laboratorijima i na kraju krajeva u tvornicama.
Zašto umjesto toga zašto ne bi posegnuli za čašom vina kako bi unijeli barem mali udio dnevnih potreba za vitaminima i mineralima.
Minerali koji se nalaze u vinu su kalij, magnezij, željezno, a vino sadrži i neke mikro elemente koji su nam potrebni u tragovima, ali bez kojih nema normalnog rasta i razvoja.
To su prvenstveno bor, cink, natrij. Što se vitamina tiče u pjenušcima ima najviše kompleksa vitamina B koji su isto tako bitni za metabolizam masnoća, šećera i proteina u tijelu, a važni su i za kožu i kosu.
Također se u pjenušcu nalazi i vitamin C, za koji svi znamo da je koristan. U vinu je doduše njegova koncentracija Pravilnikom određena do najviše 150 mg/l, ali preporučena dnevna doza je 60 mg.
Osim tih vitamina mogu se pronaći i svi ostali vitamini, a kod pjenušaca se s obzirom na to da odležava na kvascu pojavljuje i vitamin E. Uz sve to pjenušavo vino ima još nešto pozitivno, a to je povišena ukupna kiselost.
Zapravo ukupna kiselost pjenušaca je u pravilu nešto veća od ukupne kiselosti vina. Pozitivna strana te kiselosti je što pijenjem pjenušca ta kiselost potiče rad želučanih kiselina i enzima. Zato sve veći broj ljudi preferira popiti čašu pjenušca kao aperitiv kako bi potakli probavu prije no što uopće počnu jesti.
Dakle pjenušac potiče apetit, ali i razgradnju svih onih masnoća, ugljikohidrata i proteina koje unosimo tijekom obroka
Čak postoji i pjenušava dijeta za koju tvrde da zaista djeluje. Naime, ta dijeta se sastoji od teorije da se ništa ne smije izbjegavati, jedino se treba paziti da dnevni unos kalorija bude između 1.200 do 1.400 kalorija te da se tijekom dana popiju 2 čaše pjenušca (odnosno do 2 dcl).
Čak se navodi da se pjenušac pije nakon zadnjeg obroka, ali pjenušac se možete piti od doručka do večere. Za one koji se planiraju ‘staviti’ na ovakvu dijetu važna je informacija da čaša pjenušca ima oko 91 kaloriju, a čaša pjenušca brut Natur može imati svega 65 kalorija.
I za kraju za sve one koje nismo uvjerili da je pjenušac ipak zdrav i da ga treba piti, rezultat još jednog istraživanja.
Naime jedno Sveučilište u USA zajedno s Britanskim Sveučilištem provelo je 30 godišnje testiranje gdje su dokazali da inteligentni ljudi konzumiraju više alkohola (kvalitetnog alkohola – vino, pjenušce, whisky isl.).
Pretpostavlja se da je to zato, jer su češće na poslovnim sastancima, odlaze u restorane i noćne klubove, dobivaju na poklon takva pića, ali i kako bi izdržali naporan tempo života i obaveza.
No možda i zato što oni vjerojatno znaju koje su dobre strane vina i pjenušaca. Na kraju još samo mala opaska da su mnogi naši stari znali reći kako je vino lijek, a vinar doktor. Stoga za sve koji ne znaju kako se izliječiti neka posjete najdražeg vinara i otkrit će čudotvoran lijek.
Naravno, oprezno s količinama, jer ipak za pozitivan učinak dovoljno je tek 1,5 dcl pjenušca na dan.
Živjeli!