Pravila odijevanja na vjenčanju

Još u davna vremena posebna se pažnja posvećivala odjeći mladenaca i ostalih svatova. Iako su se mnoge stvari promijenile i modernizirale, neki su se običaji zadržali do danas.

Mladenci

Od pamtivijeka su mladenci za vjenčanje oblačili najsvečaniju odjeću. Zavisno od kraja iz kojeg dolaze, oblačile su se narodne nošnje i kitilo se bogatim nakitom. U davna vremena mladenka je nosila vijenac na glavi (pun simbolike i skrivenih značenja), koji je činom vjenčanja mijenjala pokrivalom za glavu ili pak maramom, dok je danas slučaj da mladenka umjesto vijenca na glavi nosi veo.

Svadbena odjeća

Odabir svadbene odjeće nije nimalo lak zadatak. Postoji nekoliko mogućnosti, ali svaka od njih iziskuje poseban trud. Bilo da ju iznajmljujete, šivate ili kupujete gotovu, svadbena odjeća (haljina i odijelo) moraju biti u skladu s vašim stilom, željama, godišnjim dobom i preferencijama. Boja vjenčanice tako može varirati od blještavo bijele pa do boje šampanjca (po želji može biti i u drugim bojama, iako to najčešće nije slučaj), bez rukava ili s njima, duža ili kraća, otvorenih leđa ili pak sasvim zatvorena. Izbor vjenčanice u potpunosti je prepušten mladoj, no bitno je da je ipak u skladu s građom tijela te da se ona u njoj dobro osjeća. Velik broj mladenki poslije ponoći se presvlači u haljine, ali tu nema posebnih pravila i sve su boje dopuštene.
Što se tiče odijela za mladoženju, ovisno o formalnosti vjenčanja, odijelo treba biti u skladu s njegovom tjelesnom konstitucijom, uz svečanu košulju i odgovarajuću kravatu (po želji je moguće staviti i prsluk). Cipele valja uskladiti s odijelom pa tako model i stil moraju odgovarati cjelokupnoj kombinaciji.

vjencanje-uzvanici

Roditelji

Za roditelje vrijedi pravilo da trebaju izgledati odlično, ali nikako ne smiju zasjeniti mladence. Njihova odjeća mora biti u skladu s njihovim godinama. Poželjno je da odjeća bude elegantna i decentna (izbjegavati bijelu boju, previše sjajne materijale i šljokice), a dužina majčine haljine ne smije biti prekratka. Debljinu materijala valja uskladiti s godišnjim dobom, dok boje u nekoj većoj mjeri nisu prepreka (izuzev bijele koja je rezervirana za mladenku). Podrazumijeva se da muškarac nosi odijelo, kravatu i košulju u tonu te da oba roditelja budu modno i tonski usklađeni.

Kumovi

Kod kumova je najbitnije da budu usklađeni s mladencima, naravno (to ne podrazumijeva da kuma nosi bijelu haljinu ili pak haljinu svjetlijih tonova), već podrazumijeva stilsku usklađenost. Nema posebnih pravila kako bi kumina haljina trebala izgledati, no u svakom slučaju ona baš poput kuma mora izgledati pristojno i uredno.

Gosti

Najvažnije je pravilo da na vjenčanju nitko ne smije zasjeniti mladenku. Bijela haljina rezervirana je za mladenku, stoga bi gosti to trebali poštivati i izbjegavati svijetle, bijele, sjajne tonove. Davna pravila odijevanja više nisu obavezna stoga gosti imaju širok raspon mogućnosti, ali bitno je znati na kakvo ste vjenčanje pozvani. Kod formalnijih vjenčanja bitno je da je i odjeća nešto ozbiljnija, decentnija i sofisticiranija. Neovisno o dobu dana ili godišnjem dobu, bitno je dotjerati se i biti uređen.
Ovisi odvija li se vjenčanje u crkvi ili matičnom uredu, potrebno je i tome prilagoditi način i stil odijevanja (nevezano radi li se o mladencima, obitelji ili gostima). U crkvi tako valja prekriti dijelove tijela koji su otvoreni (ramena, leđa ili dekolte) kako bi se na najbolji mogući način iskazalo poštovanje.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Fotografija mladenaca: Katsu Nojiri

Facebook Like Button