Prehrambene navike i namirnice od kojih ćete živjeti dulje

U dolasku toplijih dana treba početi voditi brigu o hidraciji organizma i konzumiranju lako probavljivih namirnica, no što ako je probava otežana zbog manjka vode ili enzima?

Istraživanja pokazuju da iako smo mediteranska zemlja prehranom naših sugrađana i dalje prevladava svinjetina, masni pečeni krumpir i puno, puno kruha. Uz to i konzumacija vode je daleko ispod, za organizam, potrebnih količina.

Organizam bez hrane može izdržati relativno dugo, no bez vode tjelesne funkcije brzo postaju ugrožene. Čak 60% našeg organizma čini voda, ovaj postotak varira od organa do organa, pa je tako preko 90% krvi u stvari voda.

hrana i enzimi

Vodu gubimo na različite načine disanjem, mokrenjem ili znojenjem

Gubitak vode u nekim stanjima poput povraćanja ili proljeva može ugroziti vitalne funkcije. Naime, prekomjernim gubitkom vode iz organizma se gube i elektroliti važni za normalno funkcioniranje svih organa.

Među njima su najvažniji natrij, kalij, kalcij, magnezij i klorid.
Sve stanice u tijelu trebaju elektrolite kako bi stimulirali električne impulse kroz membrane stanica. Između ostalog, stimulans regulira funkciju živaca, krvni tlak, obnavljanje tkiva i kontrakcije mišića. Te kontrakcije ne podrazumijevaju samo mišiće ekstremiteta, već i samu probavu.

probavni-enzimi-hidracija-1

Bez vode nema života

Nedostatak minerala ima za posljedicu grčenje mišića i pad krvnog pritiska što pak rezultira vrtoglavicom, glavoboljom, iscrpljenošću. Ono što u organizam unesemo onoliko je dobro, koliko je dobra sposobnost tijela da to probavi tj. apsorbira. Voda pomaže probavi hrane, kao i apsorpciji vrijednih nutrijenata.

Koje namirnice bismo trebali birati?

Lagana prehrana temelji se na namirnicama koje nisu opterećenje za probavni sustav. U takvom načinu prehrane bitnu ulogu igraju cjelovite žitarice i njihove prerađevine, fermentirani mliječni proizvodi, variva, juhe, kuhano i pareno nemasno meso i riba.

Juhe i kuhana hrana neobično su važne u jelovniku za lakšu probavu.

Juha osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše apsorbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja. Od pomoći mogu biti i blagi čajevi te kompoti i sokovi od povrća poput mrkve, cikle i celera.

Dodatni trik za olakšavanje probave je i kombiniranje namirnica, pa tako je već poznata preporuka o odvojenoj konzumaciji ugljikohidrata i bjelančevina primjerice, orašasti plodovi, meso, jaja, sir ili ostale namirnice bogate proteinima ne bi se trebale konzumirati u obroku koji sadržava bijeli kruh, žitarice, krumpir, slatko voće, kolače isl.

Namirnice bogate šećerom uvelike «koče» lučenje želučanih sokova i značajno usporavaju probavu. Štoviše, ako se konzumiraju u velikim količinama, čak i umanjuju želučanu aktivnost.

Na izvoru smo mediteranske prehrane zašto onda ne jedemo prema njenim pravilima, posebno ako se zna da Mediteranci i Japanci žive dulje?

Mediteranska prehrana temeljena je na većem unosu ribe, biljnih namirnica, maslinovog ulja, slično je i u Japanu gdje se riba konzumira u gotovo svakom obroku, uz rižu kao prilog i puno povrća.

riba hrana tuna

Nedovoljna količina vode, teško probavljiva hrana i nedostatak probavnih enzima – uteg oko noge naše probave

Voda olakšava probavu jer hranu čini dostupnijom za djelovanje probavnih enzima, ako vode nema dovoljno i ako još k tome konzumiramo teže probavljivu hranu naša će probava biti na koljenima i vapit će za pomoći.

Ono što ćemo mi osjećati su nadutost, bol i težinu u želucu i brojne simptome uslijed intolerancije na hranu. Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani i nije isto što i alergija na hranu iako može imati iste simptome.

Sve ove tegobe su izazvane i nedostatkom enzima i stoga se mogu olakšati njihovim dodatnim uzimanjem.

Kada je potrebno uzimati enzime?

Uzimanje enzimima preporučuje se svima. Naš enzimski potencijal je određen i opada kako starimo te na taj način i naša probava postaje lošija i javljaju se probavne smetnje. Stoga je uputno uzimati enzime, a naročito:

> kod neredovite i nekvalitetne prehrane
> kod prehrane isključivo termički obrađenom hranom
> u svim situacijama kada nam hrana koja je poslužena može smetati; npr. na putovanjima, domjencima, izletima
> kod probavnih tegoba nerazjašnjene etiologije

Facebook Like Button