Prošećimo klimatski pozitivnim hotelom –  Creativhotel Luise

Obitelji Förtsch pioniri su održivosti, vlasnici su prvog njemačkog klimatski pozitivnog hotela.

Zeleno poslvni hotel iz Erlangena

Sve ja započelom razmjenom zemljišta sa susjednom tvrtkom Siemens. Od tada se na toj parceli desilo mnoštvo stvari. Izgradnjom nove zgrade, 1956. godine, Heinz i Marga Förtsch postavili su temelje današnjeg Creativhotel Luisea, koji je pridonio razvoju Erlangena kao poslovnog mjesta. Danas je Creativhotel Luise prvi klimatski pozitivan hotel koji je dobio puno nagrada tijekom zadnjih 25 godina.

creativ-hotel-luise-2

Obnovljive hotelske sobe

Svaka ideja dolazi u određeno vrijeme. Svaka nova tehnologija zaštite okoliša pruža priliku za nove inovacije. Do sada je Ben preuzeo nekoliko inicijativa. Inspiriran konceptom Cradle-to-Cradle® započeo je s projektom “Obnovljive hotelske sobe”. Cilje projekta je koristiti materijale koji se mogu razgraditi ili ponovno reciklirati nakon njihovog korištenja. Primjer Cradle-to-Cradle® dizajna su tepisi izrađeni od recikriranih ribarskih mreža. koje su plutale po moru i činile veliku ekološku štetu. U 21. stoljeću trebamo nove kreativne ideje kako bismo pronašli riješenja za ekološki prihvatljivo vođenje hotela kaže Klaus Förtsch. Čini se kako obitelj Förtsch ne prestaje sa novim ideja i tome se jako radujemo.

creativ-hotel-luise-5

Ravnoteža koja vrijedi truda

Održavanje ravnoteže između ekoloških i ekonomskih ciljeva nikad nije bilo lako, ističe Klaus Förtsch. Rođen 1954. godine i kao sin osnivača hotela, postao je strasveni eko hotelijer. Svoju karijeru je započeo kao pomoćmik kuhara te je radio u brojnim hotelima u Nurembergu i okolici. Sa trideset godina konačno se posvetio obiteljskom hotelu a već 2014. godine hotel je prešao na treću generaciju u obitelji. Od tada predanost ekološkom i održivom razvoju preuzima sin Ben Förtsch.

creativ-hotel-luise-1

Nadahnuti zaštitom okoliša

Kao svoje uzore Klaus Förtsch navodi gradonačelnika, Dr. Dietera Hahlwega, koji je Erlangen oblikovao kao grad biciklista, te Dr. Franza Ehrenspergera, ekološkog poduzetnika. U međuvremenu Creativhotel Luise je preuzeo sličnu ulogu: “Razmišljamo o sebi kao o potpuno iskrenom kreativnom motivatoru za ostale hotele u gastronomiji i poslovanju.” ističe Klaus Förtsch. Sukladno tome cijeli tim postavlja svakodnevne primjere savjesti i brige prema okolišu.

creativ-hotel-luise-3

Zaštita okoliša i dobrobit

Slamke za piće koje nisu plastične samo je jedan od primjera zaštite okoliša. Klaus Förtsch je posebno ponosan na činjenicu kako je više od polovice površine zelena površina kojom dominira biotopski vrt. Hotelski sustav solarno-termalne energije generira fodišnje oko 10.000 kWh sve od 1996 godine. Hotel je posvećen zaštiti okoliša sakupljanjem kišnice za opskrbu sanitarnom vodom. Hotel je rodeovno nagrađivan i certificiran kao klimatski neutralan hotel “CO2-Fußabdruck”. Gosti uživaju u ovoj svijeti o održivosti dok uživaju u regionalnim bio jelima sa švvedskog stola. Korištenje kvalitetnih, ekološki prihvatljivih materijala također pozitivno utječe na dobrobit posjetitelja.

creativ-hotel-luise-4

Zaposlenici kao važna značajka

Postoji puno razloga zašto se gosti i osoblje osijeća ugodno. Posebna pažnja posvećena je osobnom dodiru u susretu s gostima. Naš najstariji par gostiju vjeran nam je 42 godine. Osoblje je također važno, socijalna odgovornost znači i više troškove osoblja a sve domaćice su stalno zaposlene.