Putopisni prizori iz Etijopije: pleme Dorze 1.dio

U jugozapadnoj Etiopiji, na visoravni Gamo, visina preko 2000 metara, iznad jezera Abaya živi pleme Dorze, čije kolibe imaju izgled slonove glave. Neki tvrde da su nalik košnicama, ali meni je draži ovaj prvi opis. Posjetila sam stanovnike u slonovoj glavi – pleme Dorze.

dorze-2 dorze-1

Izvedene ispreplitanjem pruća i pokrivene slamom, kuće su vrlo visoke i u prostranoj unutrašnjosti ima mjesta za ljude i stoku. Prirodni neprijatelji ovih zdanja su termiti, pa kada ih načnu, vlasnik jednostavno odreže taj dio i nadomjesti novim. Prema nekim tvrdnjama ove kolibe mogu potrajati i do 60 godina. Selo koje smo posjetili bilo je ispresjecanom drvećem takozvanih lažnih banana (ensete).

dorze-5

Radi se o raslinju velikih listova koji služe podjednako uspješno kao posude, kišobrani, za zamatanje raznih potrepština i slično. No, ipak najvažniji doprinos tih „prevarantskih banana“ je za dobivanje tankog kruha kocho. Marljiva domaćica prikazala je obradu od struganja drvenom paličicom unutrašnjosti stabljike postavljene na dasku, preko formiranja mase i zamatanja u listove, do zakapanja u zemlju gdje se prepušta fermentaciji nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

dorze-3

Za nas radoznalce, imala je pripremljenu smjesu (kiselkastog mirisa i krem boje) koju nam je, nakon pečenja, servirala na lisnatim tanjurima. Okus je bio – neobičan, a o ukusima, kažu stari Latini, ne treba raspravljati. U sklopu sela postoje kuće za zašitu, koje čuvaju obitelj od alkoholiziranih i agresivnih očeva.

dorze-6

Omiljena pića domaće proizvodnje su pivo (tella) i rakija (haraque), a nazdravlja se na sljedeći način: začetnik kaže yo, yo, yo, ostali odgovaraju yoooooo nakon čega se ispije „do dna“! Članovi plemena Dorze su poznati kao tkalci, pa se tako na prodaju nude tkanine i kape razigranih boja. Kako se trgovina obično zbiva na temperaturi višoj od 40 stupnjeva, samo najizdržljiviji kupe ove prelijepe predmete.

dorze

Ostali žale zbog propuštene prilike kada ih zima stigne (i stisne) u vlastitoj domovini!

dorze-4

Fotografije: Gvido Pevec, Alida Božić

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button