Rajčica po rajčica salata – paradajz po paradajz zimnica

Tko je rajčica i što je rajčica te niz recepata za zimnicu donosimo vam u vrijeme kada se ona kupuje i priprema za hladnije dane.

Započet ćemo tekst o rajčici jednom činjenicom koja je doista čini rajskim voćem. Da, voćem iako smo skloni smatrati je povrćem, ona pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) i bliži je srodnik krumpiru.

Vrijednosti rajčice

Iznimnost rajčice očituje se u činjenici da je jedan od rijetkih plodova čije se nutritivne vrijednosti ne gube, nego naprotiv povećavaju, preradom kao kuhanjem, pasiranjem, sušenjem. Naime, ona obiluje vitaminom C, koji se savršen borac u našem organizmu, a u znatnim količinama sadrži i vitamine B, E i K, kao i kalij, natrij, magnezij, kalcij, bakar i željezo.

Jeste li znali da rajčica sadrži više željeza nego pileće meso, riba i mlijeko?

Ono što rajčici daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i koji je najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Istraživanja su dokazala da likopen štiti od raka inhibirajući rast stanica raka, kao i od bolesti srca i krvnih žila.

Apsorpcija likopena optimalna je kad se konzumira prerađena rajčica, uz dodatak ulja, jer se u nekuhanoj rajčici likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi rastvaraju, pa se na taj način povećava njegova dostupnost u organizmu.

Najbolji izvor likopena

Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice te pasterizirani sok od rajčice. Redovita konzumacija rajčice povezuje se također sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Čak 85 % likopena iz hrane dolazi iz rajčice i proizvoda na bazi rajčice. Jasno je stoga zašto je njezina vrijednost nemjerljiva.

rajcica-zimnica-1

Gospođica rajčica

Rajčica je u Europi postala poznata tek nakon otkrića Amerike, u 15. stoljeću prenijeli su je Španjolci iz Perua. U Hrvatskoj se rajčica uzgaja tijekom cijele godine u svim krajevima, a boja plodova varira od crvene, žute, narančaste pa do ružičaste. Njezino doba zrenja je ljeto, kada je i najukusnija u odnosu na rajčice uzgojene tijekom godine u staklenicima.

Valja imati na umu da stabljika, listovi i zeleni, nezreli plodovi rajčice sadrže otrovni alkaloid solanin, koji termičkom obradom gubi stabilnost. Solanin nestaje tek kad plod sazri, a u sjemenkama ostaje u tragovima. Količina solanina u zelenim rajčicama smanjuje se kiseljenjem, jer on tada prelazi u sok koji se lako ocijedi.

Sad je vrijeme za zimnicu

Sigurno svatko od nas zna poneki recept naslijeđen od mame ili bake koji jamči da ćemo i usred hladne zime osjetiti zanosan miris rajčice i njezinim crvenilom unijeti malo topline u hladne dane. S obzirom da upravo sada tržnice vrve bogatim crvenim plodovima, ne treba propustiti priliku i pripremiti ukusnu zimnicu od rajčice.

rajcica-zimnica-2

Kako odabrati rajčicu za zimnicu

Valja imati na umu da boja rajčice najviše o njoj govori. Što je plod crveniji, to je bogatiji likopenom, no pripazite da plodovi ne budu prezreli. Birajte neoštećene plodove, bez napuklina i mrlja. Zrele plodove možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana, a nazrele je poželjno čuvati na sobnoj temperaturi ili čak suncu kako bi se potaklo dozrijevanje.

Kakva zimnica?

Ovisno o vašim preferencijama, rajčicu možete pripremiti kao sok, šalšu ili pak sušenu. Donosimo nekoliko recepata.

Sok od rajčice

Rajčica Od 10 kg rajčice dobit ćete oko pet litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gust sok želite.
Rajčicu narežite na manje dijelove te kuhajte u velikom loncu na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhajte dok se opne ne počnu odvajati, a tekućina u kojoj je rajčica više nije prozirna. Tada ukuhanu kašu rajčice protisnite kroz posudu za pasiranje, čime ćete od pasiranog mesa rajčice odvojiti kožice i sjemenke.

Propasiranu rajčicu uspite u čist lonac i nastavite ukuhavati do željene gustoće. Kuhana je kad pjena koja se nakuplja na površini iz bijele boje prijeđe u crvenu. U lonac dodajte sol i šećer. Obično se na 10 kg rajčice dodaje 1,5 jušna žlica soli i šećera, ali to ovisi o vašem ukusu.

Najbolje je sok spremati u sterilizirane staklene boce (oprane boce s poklopcima ostavite u pećnici na 100 °C oko 60 minuta te ih vruće punite sokom). Napunjene odmah dobro zatvorite navojnim poklopcem pa vratite u još toplu pećnicu da se ohlade (najbolje je da tako stoje cijelu noć).

Šalša

Šalša se može koristiti kao umak za tjesteninu, kao dodatak drugim umacima kojima je temelj rajčica (primjerice bolonjez), za variva, gulaše…
Potrebno:
10 kg rajčica
1 kg luka
češnjak
sol
svježi začini (origano, bosiljak, peršin, ružmarin)

Priprema šalše:
Rajčice operite, očistite od peteljke, trulih ili oštećenih dijelova te narežite na komade srednje veličine. Najbolje ih je odmah stavljati u lonac u kojemu će se kuhati kako bi se sok cijedio u taj isti lonac.
Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i kuhajte otklopljeno. Nakon što zavrije, kuhajte dva do tri sata kako bi se rajčica i dodaci raspali te kako biste postigli željenu gustoću.
Izmiksajte štapnim mikserom. Čar šalše je upravo u tome da ostanu komadići rajčice, ali ako vam je draže, sve možete dodatno propasirati. Vruću šalšu ulijte u vruće sterilizirane boce.

Sušena rajčica u maslinovu ulju

Posebno ukusna, no možda ne baš tako česta zimnica, je sušena rajčica koja će oplemeniti brojna jela.

Potrebno za jednu staklenku (250 ml):
15-20 mini rajčica
3 režnja češnjaka
1 žlica usitnjene majčine dušice (i jedan svežanj za staklenku)
1 žlica usitnjenog ružmarina (i jedan svežanj za staklenku)
3-4 žlice maslinova ulja + 200 ml maslinova ulja koje se kasnije ulije u staklenku
veći prstohvat soli
1 žličica šećera
prstohvat papra

Priprema:
Rajčice operite i prerežite napola. Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom pa na njega poslažite rajčice da se ne dodiruju. Prelijte ih s 3 do 4 žlice maslinova ulja i posipajte šećerom, solju, paprom, majčinom dušicom i ružmarinom. Sušite ih u zagrijanoj pećnici na 100 °C oko 2 sata. Zatim isključite pećnicu pa ih ostavite u toploj pećnici još sat vremena.

Sterilizirajte staklenku te je posipajte prstohvatom soli i papra, stavite cijele režnjeve češnjaka i svežnjiće majčine dušice i ružmarina, zatim dodajte osušene rajčice pa napunite maslinovim uljem – neka potpuno prekrije rajčice. Tako pripremljena rajčica u hladnjaku može stajati i do šest mjeseci.

Savjetujemo da nikako ne propustite pripremiti zimnicu na jedan od predloženih načina jer ne samo da ćete si time osigurati pojednostavljenu pripremu različitih ukusnih jela tijekom zime, nego i značajnu porciju zdravlja u svojem tanjuru.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay