Recept za sreću pronađite u posebno finom vinu Miraz

Za sve ljubitelje crnih vina i za sve koji žele osjetiti opojne mirise i sjajne okuse, čaša je koju će napuniti s crnom frankovkom vina Miraz.

Koliko se finih vinskih nota krije u ovoj butelji vina i zašto ćete je poželjeti imati iznova i iznova na svojoj trpezi saznajte odmah!

U velikom ljetnom specijalu Ljetujmo u Hrvatskoj pijmo hrvatsko predstavljamo crno vino koje nam dolazi iz vinarije Fearvino i postat će zasigurno jedno od onih koje ćete obožavati, a često će biti i izvor inspiracije u ugodnom društvu s prijateljima.

Feravino Miraz - frankovka (4)
Foto Julio Frengan

FRANKOVKA MIRAZ 2018, FERAVINO

O vinu …

Kad nam u čašu dođe Miraz, onda znači da je u njoj nešto posebno, vrijedno, dragocjeno, u ovom slučaju – baš posebno fino vino sorte frankovke, vinarije Feravino, iz Feričanaca.

Duboke je crvene boje, sa specifičnim ljubičastim odsjajem pri rubu, miriše na tamno voće – kupine, ribizl i crne višnja, uz malo naznaka papra. Kompleksno vino, lijepoga trajanja. U okusu je Izražajno, voćno, zaokruženo i skladno.

Ugodne svježine, dugog završetka. Nježni utjecaj drveta osjeti se u notama tamne čokolade, što sladokuscima daje poseban gušt kad je piju …

Grožđe za ovo vino dolazi s položaja Srednjak, u Feričancima, maceracija traje 14 dana, a dozrijevanje u barrique bačvama od slavonskog hrasta – 12 mjeseci. Nakon punjenja odležava 1,5 godinu u boci i onda je spremno za naše stolove uz – mesne gozbe !

Feravino Miraz - frankovka (5)
Foto Julio Frengan

Kako je piti?

U predvečerje babljeg ljeta, za večerom s prijateljima. Idealna temperatura je od 16-18C, ali ljeti je treba staviti u hladnjak na 2-3 sati prije konzumiranja, jer brzo dođe na željenu temperaturu, posebice ako se vino otvori na par sati prije konzumiranja, kako bi se arome malo otvorile.
Preporuka čaše: Riedel Vinum Syrah, čaša koja će naći ravnotežu živahnih tanina i voćnosti, te se preporučuje za vina srednjega tijela.

Uz ljetni zalogaj?

Brzi ljetni zalogaj može biti brushetta s carpacciom od govedine, ili klasično dalmatinsko predjelo – plata pršuta i zrelih sirevi (paški, livanjski). Ako imate vremena za divljač s umakom od višanja, to bi bio baš dobar spoj, ali ostavimo ga ipak za jesen ili zimu :)

Feravino_frankovka_grozd_foto Turkalj
Foto Turkalj

Crtica o sorti …

Frankovka je posebno zanimljiva sorta, lijepog tijela, konstantnih prinosa, jake boje, lijepih kiselina. To je sorta srednje Europe, osobito cijenjena u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, još uvijek pomalo zapostavljena u Hrvatskoj.

Vladala je nekada Habsburškom monarhijom, a danas je ima puno manje (i dalje najviše u Austriji, oko 3000 ha, a u Hrvatskoj oko 400 ha).

Podrijetlo joj nije sa sigurnošću dokazano, no prema većini izvora potječe iz istočne Austrije, gdje se navodno uzgajala već u 10. stoljeću. U nekim izvorima kao mjesto nastanka navodi se Wiener Neustadt, ali s obzirom na često korišten sinonim Lemberger dovodi se u vezu s mjestom Lemberg pri Šmarju u Sloveniji.

Posljednji rezultati DNA analiza govore da je frankovka potomak beline starohrvatske (Weiser Heunisch) i najvjerojatnije rijetke sorte silvanca crnog (Blauer Silvaner). Frankovka se danas uzgaja u cijeloj srednjoj Europi, jedna je od najvažnijih sorata za kontinentalne klimatske uvjete.

Frankovka ili Blaufränkisch, sorta je s više od 120 sinonima, kako navode austrijski izvori, od kojih su poznatiji: Blauer Lemberger, Blaufranchis, Hartig 353, Lemberger… (Njemačka); Franconien Bleu, Franconien Noi, Limberger Noir … (Francuska); Franconia, Franconia Nera … (Italia); borgonja, frankovka, frankovka crna, frankovka modra (Hrvatska); modra frankinja, frankinja (Slovenija), kékfrankos (Mađarska), moravka modrá (Češka, Slovačka) i … ima ih još, ali o njima drugom prigodom :)

Zanimljivost o vinariji!

Vinarija se nalazi u Feričancima, u zapadnom dijelu Osječko-baranjske županije gdje počeci uzgoja vinove loze sežu u 13. stoljeće.
Oko 160 ha vinograda rasprostire se na blagim obroncima planine Krndije, od 216-260 m nad morem.

Uz bijele sorte grožđa (najviše graševinu), među crnima caruje – upravo frankovka!

Vrhunska vina poput Frankovke Miraz 2018 odležavaju u optimalnim uvjetima vlage i temperature, u Starom podrumu iz 1804. godine, kapaciteta 220 bariknih bačava od slavonskog hrasta.
Frankovka je najvažnija crna sorta feričanskog vinogorja, a Miraz Frankovka je bogato i moćno vino, vino koje se pije sada, ali može potrajati u optimalnim uvjetima čuvanja u boci – još godinama.

Frankovka Miraz iz 2018. dodatno je važna jer je najbolje ocijenjeno crveno vino kontinentalne HR na Decanteru 2022. i najbolje ocijenjena Frankovka u povijesti Decantera.

Što reći nego – čestitamo od srca na nagradama! Ekipi iz Feričanaca treba čestitati i na rebrandingu, jer posljednje su godine predstavili novi brend Enosophiu (= mudrost vina) kojim se, poštujući tradiciju, prilagođavaju suvremenim, mlađim potrošačima koji sve više istražuju priče o vinu, etiketama, dizajnu.

Enosophi_Feravino_Martin i Lucija_ foto Ledora
Foto Ledora Martin i Lucija Kovačević (glavni enolog & voditeljica vinogradarske proizvodnje)

Ne propustite!

U organizaciji vinarije, općine Feričanci i TZ Osječko-baranjske županije već se petu godinu organizira Festival frankovke i međunarodno ocjenjivanje frankovki. Tom se prigodom okupljaju vinari i ljubitelji frankovke koji uživaju kušajući najbolje ocijenjene frankovke iz cijele Europe, ali i u dodatnom sportskom programu “Feričanci Wine Run”. Dobrodošli ste!

Feravino_stari podrum__foto Turkalj
Foto Turkalj

Gdje je kupiti?

U vinariji, u vinotekama i kod svih boljih distributera u Hrvatskoj (Vrutak Zagreb, Vinoteka Bornstein Zagreb, Vinita Osijek, Jela Plus Dubrovnik, Ulagano Šibenik, Barrel Zadar. Pro Mille Rijeka, Brza distribucija Zagreb & online (Web Feravino, Wine and more, Vinita)

Adresa vinarije:

Vinarija Feravino/Enosophia
Ferićeva 16, 31512 Feričanci
E – mail: feravino@osilovac.hr
Web stranica: Feravino

Foto naslovna: Domaćica Sanja

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button