Čuda prirode: ružičasto jezero Retba

U Africi, 35 km sjeveroistočno od Dakra u Senegalu, nalazi se jedno od čuda prirode koje privlači pažnju cijeloga svijeta.
Jezero Retba (također poznato i kao Lac Rose) nalazi se na sjeveru Senegala na Cap Vert poluotoku, poznato je po svojoj rozoj boji, koju dobija od određene vrste algi koje ga nastanjuju. Veličina jezera je oko 3 km2 , a ovisno o intenzitetu zraka sunca boja jezera se mijenja od svijetlo ljubičaste do grimizne ružičaste.

Lokalni stanovnici još od 1970. su vadili sol iz jezera kako bi što duže očuvali ribu. Sadržaj soli u vodi iznosi 40 %, što je gotovo jedan i pol puta veći nego u Mrtvom moru!

Još jedna sličnost sa Mrtvim morem je u tome da se kupači mogu opustiti bez straha da će potonuti, dok je razlika u tome što u Mrtvom moru nema živih bića.
U jezeru Retba alge obožavaju svoje stanište.

Retba senegal

Da bi se zaštitili i izbjegli oštećenja tkiva, lokalni stanovnici prilikom vađenja soli iz jezera svoju kožu mažu shea maslacem.

Navedeni maslac se dobiva iz orošastih plodova shea drva, koje isključivo raste u afričkoj divljini.
Dubina jezera iznosi oko 1,5 metar, a pod vodom se nalazi slana kora skoro iste debljine.

U vodi do struka, stanovnici stružu dno kako bi prikupili vrijedan mineral. Nakon što napune košare, sol se odvodi na obalu gdje se suši.

Prema provedenim znanstvenim istraživanjima, rozu boju proizvode organizmi koji vole sol – Dunaliella Salina.

Bezopasne cijanobakterije proizvode crveni pigment koji apsorbira i koristi energiju sunca za stvaranje energije, pritom pretvarajući boju vode u ružičastu. Ružičasta boja izrazito dolazi do izražaja tijekom sušne sezone.

Dunaliella Salina je poznata po svojim anti – oksidanskim svojstvima i velikim količnama karotenoida, što se koristi kao dodatak prehrani i koristi u kozmetici.

Autorica: Monika Jurina