Nadutost je vrlo neugodna, pogotovo za vrijeme ljetnih mjeseci kada nosimo najmanje odjeće i borimo se s teškim vrućinama.
Pored toga, sprječava nas u normalnom funkcioniraju, bilo na poslu, fakultetu ili u običnom izlasku na kavu jer se nikako ne možemo opustiti zbog konstantnog ‘balona’ koji nam opasava tijelo.
Ona ne mora označavati da se nešto loše događa u vašem organizmu, eventualno da unosite neke namirnice koje vas jače napuhuju pa im treba smanjiti djelovanje.
Na svu sreću, postoje i načini kako prehranom možemo smanjiti nadutost, a većina tih namirnica je sezonska i vrlo ih je lako nabaviti, a možda ih već imate i u hladnjaku.
Krastavci
Poznato je da se krastavci koriste i za smanjenje podočnjaka, a jednako tako djeluju i na smanjenje nadutosti u trbuhu. Cynthia Sass, poznata nutricionistica koja je osmislila čarobnu vodu protiv nadutosti i specijalist je za vječne probleme povezane s probavnom i opsegom struka, kaže kako krastavac pozitivno djeluje na nadutost zbog kvercetina, antioksidansa i biljnog pigmenta iz skupine flavonoida.
Dodaje i kako krastavci sadrže antiupalne sastojke u sebi.
Najbolje ih je narezati i jesti takve kakve jesu na salati ili napraviti osvježavajuću vodu s njima i zamijeniti njome sve slatke i gazirane napitke.
Banane
‘Zvijezde’ voćnog svijeta, banane, bogate su kalijem, kao i avokado, kivi, naranče i pistacije, te sprečavaju nakupljanje vode u tijelu tako da reguliraju razine natrija i tako smanjuju nadutost uzrokovanu unosom soli.
Pune su i vlakana, koja pomažu kod konstipacije ili usporene probave.
„Nadutost može biti uzrokovana i konstipacijom“, kaže Sass. „Ako niste u mogućnosti eliminirati ostatke iz svog probavnog trakta, bit ćete ‘začepljeni’, kako bi se reklo, što dovodi do nadutog trbuha“.
Papaja
Enzim koji se nalazi u papaji (papain) pomaže razbijanju proteina u probavnom traktu, što olakšava probavu. Sass dodaje kako ovo tropsko voće ima i antiupalna svojstva, kao i vlakna koja pomažu probavnom sistemu da ojača.
Najbolje ju je konzumirati svježu ili u smoothieju.
Jogurt s probioticima
Dobre bakterije iz fermentiranih mliječnih proizvoda, probiotici, pomažu reguliranju probave i prvaci su u održavanju općenitog zdravlja vašeg probavnog trakta i imuniteta. Mogu se i uzimati kao dodatak prehrani, ali ih možete dobiti i iz vašeg najdražeg jogurta koji ima aktivne kulture u sebi.
Možete mu dodati žlicu meda, šaku najdražeg voća, mueslije, zobene pahuljice ili žličicu pekmeza za slatku notu.
Sjemenke lana
Ovo su pravi spasioci organizma, jer sjemenke lana imaju u sebi sastojak koji opušta grčeve u probavnom traktu, čime se omogućuje plinovima da prođu kroz organizam bez zadržavanja i napuste tijelo.
Možete ih konzumirati u kruhu, kobasicama i nekim drugim mesnim jelima.
Isto tako ih možete dodati u jogurt ili ih grickati same između obroka.
Đumbir
Đumbir je uvijek dobro imati u kući za pomoć kod prehlade, boli u mišićima, grčevima i ostalih bolesti u kojima je imunitet narušen. Pored toga, odličan je za nadutost jer umiruje probavni sustav i opušta mišiće koji su uključeni u proces probave, kaže Sass.
Njegova specifična slatkasto ljuta aroma potječe od mješavine bioaktivnih tvari, među kojima je najpoznatiji gingerol. Važno je da je đumbir prilikom upotrebe svjež, a izbjegavajte onaj korijen koji je mekan, ima smežuranu koru ili je pljesniv.
Dodajte ga u pića, smoothieje, salate ili napravite čaj od njega.
Uz sve ove namirnice protiv nadutosti preporučuju se čajevi od mente i kamilice, a u ljetno vrijeme možete ih pripremiti hladne za dodatno osvježenje i opuštanje metabolizma nakon napornog radnog dana.