Rovinj čarolija na obali Istre

Nevjerojatna sudbina Sv. Eufemije i danas intrigira mnoge znatiželjnike koji joj se dolaze pokloniti u ovaj istarski grad.

Prekrasna crkva Sv. Eufemije nezaobilazna je turistička odrednica u ovom istarskom gradu. Izgrađena je u čast zaštitnice grada – kći uglednog građanina iz maloazijskog grada Kalcedona u blizini Carigrada, koja je živjela je u doba cara Dioklecijana.

rovinj istra

Eufemija je rođena oko 290. godine u uglednoj patricijskoj obitelji, a uhićena je kao petnaestogodišnjakinja jer se nije željela odreći kršćanstva. Nesretnu djevojku carevi vojnici mučili su na razne načine, a na koncu je bacili lavovima.

rovinj-samostan

Divlje životinje usmrtile su mladu djevojku 16. ožujka 304. godine, ali nisu proždrijele njezino tijelo. Kalcedonski kršćani čuvali su Eufemijine posmrtne ostatke sve do 620. godine, kada su grad osvojili Perzijanci.

Sarkofag u kojem je pohranjeno tijelo svetice prenesen je tada u Carigrad i smješten u impozantnu crkvu, koju je u njezinu čast dao sagraditi car Konstantin.

Godine 800. na vlast dolaze ikonoklasti, protivnici štovanja slika, tako da su kršćani ponovno morali sakrivati relikvije Sv. Eufemije. Legenda dalje kaže da je iste godine, usred velike oluje, do obale pred Rovinjem doplutao mramorni sarkofag s tijelom mučenice.

rovinjnistra hrvatska

Iako su žitelji Rovinja pokušavali izvući sarkofag iz mora i dovući ga do crkvice Sv. Juraja, u tome ipak nisu uspjeli. No, to je pošlo za rukom jednom dječaku koji je, po zagovoru Sv. Eufemije, sa svoje dvije mršave krave jedini uspio dopremiti sarkofag na brežuljak.

S obzirom da su taj čin stanovnici Rovinja doživjeli kao čudo, od toga dana Sv. Eufemiju počinju štovati kao svoju zaštitnicu i 16. rujna slavi se njezin dan.
U Rovinju se toga dana organizira velika fešta na glavnom gradskom trgu, a tradicionalno se priprema ovčetina s kiselim zeljem (ovca z kapuzon) i fritule, u kojima uživaju i gosti koji ovamo dolaze svake godine.

Turističke atrakcije
Crkva Sv. Tome

Sagrađena krajem 8. ili početkom 9. stoljeća, nalazi se četiri kilometra sjeverno od grada Rovinja i lijep je primjer crkvene arhitekture karolinškog razdoblja u Istri.

Crkva Sv. Eufemije

Na mjestu današnje crkve nekoć je bila mala crkvica sv. Juraja, koja ubrzo nakon dolaska sarkofaga postaje pretijesna za sve hodočasnike, pa stanovnici Rovinja početkom 10. stoljeća počinju graditi novu i veću crkvu kakva je ostala do danas.

rovinj franjvacki samostan

Franjevački samostan

U prizemlju istočnoga krila, lik uz sakristiju, u prostoru za ministrante i onome gdje su se nekoć pekle hostije, fratri su smjestili samostansku zbirku umjetnina i predmeta primijenjene umjetnosti, većinom izvorno liturgijske namjene.

Monkodonja

Jedna je od preko 350 gradina zabilježenih na području Istre. Naselje je bilo opasano gotovo kilometar dugačkim bedemom, širine oko 3 metra, a visina mu je iznosila i preko 3 metra. Bio je izgrađen u tehnici suhozida od kamenih blokova, a tu je pronađeno mnoštvo ulomaka keramičkih posuda za svakodnevnu uporabu i metalnih predmeta koji datiraju od ranog do srednjeg brončanog doba.

istra rovinj

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: na raspolaganju su vam ugodni apartmani i hoteli: Hotel Lone, Hotel Adriatic, Hotel – Baština Angelo D’Oro te Hotel Eden .

Restorani: autentičnu istarsku kuhinju nude: restoran Monte poznat je po fusion kuhinji i svježim ribljim specijalitetima, kao i po velikom izboru kvalitetnih vina. Restoran Graciano, nudi carpaccio od ribe ili od mesa, bakalar na bijelo i salatu od sipe ili hobotnice dok u Feralu možete kušati maneštru, ombolo, palentu, čripnje od mesa i ribe, fuže, pljukance, tatrtufe i šparoge.

Renata Cisar

Facebook Like Button