Rožata ili rozata prema originalnom receptu s otoka Korčule

Rožata ili rozata neodoljiv je desert, a pred vama je izvrstan i originalan tradicionalan recept koji nam dolazi s otoka Korčule, a kada ovu rožatu jednom napravite sami željeti ćete ga ponavljati i ponavljati :) .

Rozata ili rožata, sam naziv ovisi o dijelu Dalmacije gdje se priprema, ali je zasigurno jedan je od najpopularnijih deserata. Talijani ovu poslasticu zovu creme caramel, francuzi je zovu creme brulee, a španjolci je nazivaju flan, dok u Dubrovniku i otoku Korčuli nosi ime rozata. U tom južnom dijelu Dalmacije rozata je obogaćena još i likerom od ruže – rozalinom.

Recept za rožatu

Sastojci za cca 4 osobe
sastav:
4 jaja
30 dkg šećera
0,5 l mlijeka
0,03 likera od ruža (ili u zamjenu možete staviti rum)
1 vanilin šećer
višnje iz kompota za ukras

Priprema:

Pola količine šećera odvojimo i karmeliziramo s 1 žličicom vode.
Kada šećer dobije boju karamele izlijemo ga i rasporedimo po dnu posudica za kalup.
U drugoj posudi izmutimo jaja sa ostatkom šećera, dok ne dobijemo gustu glatku masu u koju dodamo mlijeko i vanilin šećer.

Tada tu smjesu kroz gusto sito ulijemo u kalupe za rozatu/rožatu kako ne bi bilo mjehurića u njoj. Kalupi moraju biti vrhom puni jer će se smjesa kod pečenja znatno stisnuti. U posudu za pečenje nalijemo vodu do polovice kalupa te tako stavimo u pećnicu peći.

Pećnicu ugrijemo na 150 c /na zrak/ ili 170 c običnu pećnicu i rozatu/rožatu pečemo oko 1,30 h.

Kada je gotovo rozatu/rožatu treba ohladiti u kalupima na sobnoj temperaturi te onda staviti u hladnjak.

Serviranje rozate/rožate

Prilikom serviranja kalup se poklopi s tanjurom i tada rozatu/rožatu treba okrenuti na tanjur.
Ukrasiti s višnjama i malo njihovog sirupa.

Dobar tek!
Pripremila Višnja Dobrić Čihoratić

Facebook Like Button