Salzburg – između baroka i modernog

Salzburg ima reputaciju svjetski popularne destinacije u kategoriji gradskih putovanja.

Već punih 15 godina, na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine se nalazi stari barokni dio grada, Wolfgang Amadeus Mozart te više od 4.000 kulturnih događanja godišnje osiguravaju stalnu privlačnost gradu. Međunarodno priznati Salzburg Festival i spektakularne izložbe osiguravaju svježi povjetarac u Mozartovom gradu. U katedralnoj četvrti u 2014. biti će otvoren Museum Gallery. Ovaj projekt je već označen kao europski projekt stoljeća.

Salzburg Festival 2014.

U 2014. Salzburg Festival će odati počast Richardu Straussu, povodom njegovog 150. rođendana, izvodeći Rosenkavalier operu pod dirigentskom palicom Sven-Erica Bechtolfa i umjetničkim vodstvom Christopha Eschenbacha. Nastavit će se ciklus Mozart/da Ponte, uveden u 2013. godini, nakon ovogodišnje izvedbe Cosi fan tutte, slijedi nova izvedba Don Giovannia će biti izvedena u Mozartovom domu u 2014. godini, nastupiti će Cecilia Bartoli u ulozi Pepeljuge. Ponovno će na festivalu u Salzburgu biti izvedena La Cenerentola Gioacchino Rossinia (u produkciji Whitsun Festivala). Željno se iščekuje premijera opere Charlotte od Marc-Andréa Dal-baviea. Skladatelj će sam dirigirati operom. Tradicionalni Jedermann, Huga von Hofmannsthala ponovno će biti izveden na pozornici Cathedral Square s istaknutim glumačkim zvijezdama. Na programu Salzburg Festivala u 2014. godini biti će više od 250. opernih, kazališnih i koncertnih predstava.

Salzburg Festival | 18. srpnja – 31. kolovoz 2014. | www.salzburgerFestival.at

jedermann-2013

“Museum Gallery” – projekt stoljeća u salzburškoj katedralnoj četvrti

Ponovno će biti otvorena “Museum Gallery” u salzburškoj katedralnoj četvrti, povijesna galerija iz 17. st. izgrađena pod vlašću kneza-nadbiskupa Guidobald Grafa von Thuna. Galerija će prikazati cjelinu koja je nekada bila političko i duhovno sjedište te vidljivo oličenje snage nadbiskupa. Zatvorena punih 200. godina, galerija se sastoji od zabavnih i stambenih prostorija (državnička soba i rezidencijalna galerija i staroj rezidenciji) do katedralnih lukova u salzburškoj katedrali. Galerija se proteže kroz “Chamber of Art and Wonders” i “Long Gallery” samostana svetog Petra te kroz “Wallis Tract” s pogledom na franjevačku crkvu, a zatim vodi do “Old Residence”. Posjetitelji će pronaći, veličanstveni pogled na grad i njegova brda, i zanimljiv uvid u niz soba u prestižnoj baroknoj zgradi.

Muzej Galerija | biti otvorena 16. svibnja / 17, 2014 | www.domquartier.at

schifffahrt

Tekst uz dopuštenje: Tourismus Salzburg
salzburg