Savjeti za sigurnu vožnju

Što je sve važno za sigurnu vožnju u vrijeme ljetnog pojačanog prometa na cestama.

Goodyear donosi najvažnije savjete za sigurnu vožnju u vrijeme godišnjih odmora.S obzirom da se mnogobrojne obitelji i pojedinci pripremaju za godišnji odmor, ljetne će mjesece obilježiti značajno povećan intenzitet prometa na cestama u zemlji i inozemstvu. Kad tomu dodamo nedovoljno poznatu činjenicu da se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jasno je da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti, prvenstveno vozača, o sigurnosti na cestama.

Jedan od razloga povećanom broju prometnih nesreća tijekom ljeta je činjenica vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu nego u zimsko vrijeme koje se sobom sa sobom donosi očekivane zahtjevne situacije na cesti, kao što su led i snijeg sve do rizika od akvaplaninga.

Također, mnogi vozači podcjenjuju činjenicu da se za dug put treba na vrijeme pripremiti te je Goodyear, s ciljem promoviranja sigurne vožnje u vrijeme ljetnih mjeseci i godišnjih odmora, pripremio deset važnih savjeta kojih bi se trebao pridržavati svaki odgovoran i pažljiv vozač.

goodyear-savjeti-1

Pripremite se

Zvuči jednostavno, ali se zbog loših priprema male poteškoće vrlo brzo mogu pretvoriti u veliki problem. Preporuka je uvijek dvaput provjeriti jeste li sve spakirali, jeste li kuću ili stan ostavili u dobrom stanju i jeste li dogovorili da prijatelji ili rođaci redovito prazne vaš poštanski sandučić. Tako nećete morati obavljati stresne i skupe telefonske razgovore ili se čak vraćati kući da riješite situaciju. Putni podsjetnik puno će vam pomoći.

Budite odmorni

To vrijedi i za vozača i za suputnike. Izbjegavajte kretanje na put nakon završetka radnog vremena i u vrijeme najvećih prometnih gužvi. Morate biti svjesni da duga vožnja fizički jako iscrpljuje, osobito ako ne poznajete cestu ili je promet vrlo gust. Vozač mora biti dobro odmoren i tijekom vožnje mora biti svjestan događanja u svojoj okolini. Odmoreni suputnici pridonijet će manje stresnom ozračju u automobilu.

Pravilno spakirajte prtljagu

Nemojte preopterećivati automobil i dvaput razmislite što ćete uzeti sa sobom. Razmislite o montiranju krovne kutije i tako ravnomjernije rasporediti prtljagu.

goodyear-savjeti-2

Istražite put

GPS je korisno pomagalo, međutim ako unaprijed proučite kojim ćete se cestama voziti, rasporedite vrijeme vožnje i približno planirate odmor, a vožnja će biti manje stresna.

Vožnju razdijelite na dionice

Dulja putovanja podijelite na kraće etape. Odmor svakih nekoliko sati puno će pomoći vozaču da ostane koncentriran. To vrijedi i za suputnike – svi ćete se puno bolje osjećati ako svako malo prošećete.

Izmjenjujte se u vožnji

Ako je moguće, potražite suvozača s kojim ćete se izmjenjivati na putu do cilja. Tako ćete imati mogućnost odmoriti se i povećati usredotočenost na vožnju. Osim toga suvozač vas može upozoriti na opasnost onda kad ne vozi.

goodyear-savjeti-3

Neka auto bude servisiran i pregledan

Noviji su automobili iznimno pouzdani, ali i manji kvar usred dugoga putovanja može postati stresan i skup te vam prouzročiti noćnu moru. Prije nego što krenete na put nemojte zaboraviti pregledati gazni sloj na gumama. Ako gume ne zamijenite na vrijeme, možete se naći u vrlo opasnoj situaciji.

Zaustavni trak

Zaustavni trak na autocesti upotrebljavajte samo ako je to uistinu nužno. Taj je trak predviđen za izuzetne situacije i ne jamči vam sigurnost. Kamioni i osobni automobili jure na samo nekoliko metara od vas i zato – gdje god je moguće i sigurno – obucite fluorescentni prsluk, upalite sva četiri pokazivača smjera pa se i vi i suputnici maknite iza zaštitne ograde. Ako se dijete loše osjeća ili mora ići u zahod, neka se strpi ako je ikako moguće, do sljedeće benzinske crpke, gdje ćete moći sigurno parkirati.

Provjerite gume

Za sigurnu i udobnu vožnju važno je da provjerite jesu li gume vašeg vozila u dobrom stanju. Nemojte pregledavati samo koliko je istrošen gazni sloj, gume također moraju imati odgovarajući tlak zraka, ovisno o tome koliko je vozilo natovareno. Ako vučete kamp-kućicu, odnosno prikolicu za prtljagu ili čamac, gume na njima moraju biti u dobrom stanju, a da ne spominjemo da morate dvaput provjeriti kuku za vuču i električno ožičenje da rade sva stražnja svjetla i ostali potrebni uređaji.

Preuzmite Goodyear aplikaciju za sigurnu vožnju

www.goodyear.eu/home_en/media-and-promotions/goodyear-mobile/index.jsp
Goodyear je posebno za europske ceste pripremio aplikaciju za sigurnu vožnju (Safety App). Sadrži korisne savjete o lokalnim prometnim zakonima i propisima, a i savjete na glavnim europskim jezicima koji vam mogu puno pomoći ako na cesti naiđete na poteškoće te vam je potrebna pomoć. Aplikacija je dostupna za operacijske sustave iOS i Android.

Uz dopuštenje: Pragma komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button